AB IP box 200 AB IP BOX 200

AB IP box 250 AB IP BOX 250

AB IP box 400 AB IP BOX 400


AB-IP Box LINUX-os profi műholdvevők

Az informatika, az élet egyre több területén hódít. Nincs ez másként a műholdas vétel esetében sem. Egy sikeres szlovák csoport, az AB-Com, egy különleges műholdvevő családdal, - ami nem más, mint műholdvételre kifejlesztett célszámítógép - ostromolja az európai piacot. Az AB IP Box három változatban kapható: AB IP Box 200, 250 és 400.

Közös jellemzőjük a kifogástalan műholdvétel, és a szokványos műholdvevő funkciókon kívül, hogy a működtető szoftverük ún. nyílt forráskódú (LINUX). Ebből kifolyólag bárki fejleszthet hozzá programokat. Ez a rendszer annyira sikeres, hogy számos alternatív program is jelent már meg hozzájuk, melyek sok esetben még a gyári változat tudását és funkcióit is felülmúlják.

A készülékek kialakítása olyan, hogy nagyon egyszerűen és gyorsan lehessen rájuk szoftvereket tölteni. Rendelkeznek hálózati (Ethernet) csatlakozóval, amellyel közvetlenül számítógéphez, vagy Internetre köthetők.

AB IP box csatlakozók
A 400-as IP box csatlakozói

Az Ethernet kapcsolat nagy sebessége lehetővé teszi, hogy a felhasználó a nézett műsorokat a készülékhez kapcsolt számítógép merevlemezére rögzítse, vagy az Interneten keresztül úgynevezett kártyaszerverekhez csatlakozzon, amelyek segítségével kódolt adások is nézhetővé válnak. A beépített kártyaolvasó a programozhatóságnak köszönhetően sokféle kártyát képes fogadni. A készülékek természetesen rendelkeznek magyar kezelőfelülettel és a funkciók gazdag tárházát kínálják a felhasználóknak.

A 250-es és a 400-as, merevlemezes változatban is kapható, így minőségromlás nélkül rögzíthetőek a programok, valamint elérhető az időeltolásos felvétel (Timeshift). Ha a készüléket merevlemez nélkül vásárolja meg valaki, később saját maga is egyszerűen szerelhet bele bármilyen, a kereskedelmi forgalomban kapható winchestert.

A 400-as a legjobban felszerelt változat. Nagy előnye, hogy ikertunere révén egyszerre két különböző műsort is képes felvenni, vagy a felvétel közben nézhető egy másik program. A kijelzőjén nem csak számok, hanem szöveg is megjeleníthető, ezt kihasználva az éppen nézett csatorna neve, vagy más információ látható. A készülékcsalád ár/érték aránya rendkívül kedvező. Elsősorban azoknak ajánljuk, akiket az átlagnál jobban érdekelnek a műholdvétel rejtelmei és nem riadnak meg a sok funció és lehetőség láttán.

Az IP Boxok-hoz az Interneten számos helyen találhatóak szoftverek, pld. itt is: satupdate.net

Magyar nyelvű fórum a készülékekről: katt ide

Ha technikai paraméterekre, vagy árakra kíváncsi, kattintson a képekre!