SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

VI. P-Sat szakmai nap: a közszolgálatban jön a DVB-S2

Dátum: 2014-04-14 19:44:57   |  hazai
Szerző: dorka
Árpilis 10-én hatodszor is megrendezésre került a P-Sat szakmai napja, melynek ezúttal a Dumaszínház adott otthont. A résztvevő szakmabeliek idén is számos újdonsággal ismerkedhettek meg, és rendhagyó módon nemcsak a televíziózás területéről.

A szakmai prezentációk sorát Vígh Zoltán, az MTVA digitális átállás koordinátora kezdte. Emlékeztetett, hogy 2015. január 1-jén a közszolgálati műholdas multiplex kizárólag ún. DVB-S2 rendszerű, HD-vételre is képes műholdvevőkkel lesz fogható, tehát megszűnik az Eutelsat 9A-n keresztül, 12 207 Mhz-en az M1, M2, Duna és Duna World SD sugárzása, és azt követően csak HD-ben lesznek elérhetőek az említett csatornák. Ezek vételi adata a következő: 11 958 Mhz, 2/3 27 500 Ms/s DVB-S2. A kiszolgáló multiplex kizárólag dolby digital 2.0-ás hangsávot sugároz. Az értékesítők és vásárlók számára is jó tanács, hogy a jövőben DVB-S2-es vételre alkalmas dekódereket kínáljanak, vásároljanak, ha szeretnék a dátumot követően HD-ben, műholdon keresztül nézni az MTVA kínálatát.

sat_vigh_z

A M1, M2 és Duna is időszakosan kódoltan sugároz már műholdon keresztül, vételükhöz conax kódkártya megvásárlása szükséges. A nemrég indult M3-as csatornához külön kártyára van szükség. A kódkártyával nem rendelkezők számára érdekes lehet, hogy az M1, M2 és Duna Europe csatornák esetében a kódolt műsorrészek alatt fekete képernyő helyett a következő mondat olvasható: „Szerzői jogi korlátozás miatt jelenlegi műsorunk kizárólag Magyarország területén látható”. Az M1, M2 és Duna vételéhez szükséges kártya jelenlegi egyszeri kiskereskedelmi ára 7000 Ft, ami után további díj, havidíj fizetése nem szükséges. Az M3 csatorna vételéhez szükséges kártya 3 évre szóló díja 4000 Ft.

Folytatjuk...



Címkék: szakmai nap P-Sat MTVA DVB-S2 

Hozzászólások

comments powered by Disqus