SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

LTE – A DVB-T alternatívája?

Dátum: 2014-07-29 19:48:23   |  nagyvilág
Szerző: doga
A Nokia München körzetében elsőként kezdte meg a 700MHz-es tartományban működő LTE szabványú televíziós műsorszórás tesztüzemét.

A bajor főváros ismét úttörő szerepre vállalkozik, ami a technikai fejlődést illeti: a mobil-adótornyokat is gyártó finn Nokia München körzetében megkezdte a 700MHz-es frekvenciatartományban működő LTE szabványú televíziós műsorsugárzás tesztüzemét. A vállalat keddi tájékoztatása szerint a lefedett terület mintegy kétszáz négyzetkilométert tesz ki. A július közepén megkezdett tesztsugárzás célja, hogy elméleti alternatívát kínáljon a jelenlegi digitális televíziós műsorsugárzási szabvány, a DVB-T mellé.

Az LTE-műsorszórás a klasszikus műsorsugárzáshoz hasonló módon működik, azzal a különbséggel, hogy nem az UHF-sávot, hanem az LTE hálózatot használja. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy egy központból kisugárzott jel egy adott területen bármennyi mobiltelefont képes ellátni műsorral. Ily módon elkerülhetővé válik, hogy a mobilhálózat összeomoljon, ha túl sok készülék csatlakozik rá nagy adatforgalmat generálva. Ezenkívül az LTE szabványú műsorsugárzás költségelszámolása nem a mobilkészülékeken tévéző nézők egyéni adatforgalma szerint történik.

A technológiához szükséges 700MHz-es frekvenciatartomány földfelszíni terjesztésű műsorsugárzás céljára történő felhasználásáról az elmúlt hónapokban sok vita zajlott. Jelenleg ez a frekvenciasáv a DVB-T rendszerben működő adóberendezések számára van fenntartva Európában, ám a jövőben valószínűleg az LTE technológia fogja birtokba venni, alternatívát biztosítva a jelenlegi DVB-T, illetve a jövőbeli DVB-T2 szabványnak.

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.de



Címkék: LTE DVB-T Nokia 

Hozzászólások

comments powered by Disqus