SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

DVB-T2 – radikális váltás Németországban?

Dátum: 2014-08-21 11:53:18   |  nagyvilág
Szerző: doga
Alexander Dobrindt német közlekedési és infrastrukturális miniszter e hét szerdáján arról beszélt, hogy hosszú átmenet és párhuzamos sugárzás nélkül kívánják bevezetni Németországban a DVB-T2-es rendszerű digitális műsorsugárzást.

Németország jelenleg MPEG2-es rendszerű, csupán hagyományos, SD-felbontásra alkalmas DVB-T műsorsugárzást használ a tető- és szobaantennával televíziózó nézők kiszolgálására. Alexander Dobrindt német közlekedési és infrastrukturális miniszter szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, a német kormány szándékai szerint radikálisan lerövidítené a DVB-T és DVB-T2 rendszerű párhuzamos műsorsugárzást, hogy minél előbb felszabadíthassák a 700MHz-es frekvenciasávot a mobil szélessávú LTE internethálózat kiépítésére. A miniszter tervei szerint már 2017-ben megtörténne a teljes átállás DVB-T2-re. Az ARD, a ZDF, az RTL és a ProSiebenSat.1 viszont csak 2016 közepétől tervezik új szabványú műsorsugárzásuk megindítását, és eredetileg 2019-ig fenntartották volna a párhuzamos műsorszórást. A németországi nézőknek tehát rendkívül rövid idejük lesz a jelenlegi tervek szerint új vevőkészülékeik beszerzésére.

Ráadásul az sem könnyíti a helyzetüket, hogy a műsorszolgáltatók terve szerint nem csupán a DVB-T2-es, hanem a ma elérhető legfejlettebb tömörítést használó, HEVC szabványt kívánják bevezetni, aminek vételére viszont a ma kapható, DVB-T2-es tunerrel felszerelt televíziók és set-top-boxok még nem alkalmasak.

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.de



Címkék: DVB-T DVB-T2 

Hozzászólások

comments powered by Disqus