SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Kihívás előtt áll a cseh földi digitális TV

Dátum: 2015-04-30 20:00:18   |  nagyvilág
Szerző: dorka
Csehországnak átmeneti multiplexekre lesz szüksége, ha teljesíteni akarja 2020-ra kitűzött célját, hogy DVB-T2-re váltson.

Egy nagyközönség számára tartott tájékoztatón Prágában Marcel Prochazka a Ceske Radiokomunikace cseh távközlési cég igazgatója elmondta, hogy a DVB-T2-re váltás nagy kihívást jelent a teljes televíziós szegmens számára, és a nézők számára is biztosítani kell egy átállási időszakot, hogy a szükséges vételi eszközöket megszerezzék.

Az igazgató elmondta, hogy a földi adás elveszítette spektruma 18%-át, mikor Csehország az analóg sugárzásról a digitálisra váltott. Ma a mobilszolgáltatók használják ezt a spektrumot 4G szolgáltatásokra.

Most azzal kell szembenézni, hogy újabb 30%-ot veszíthet el a DVB-T2-re átállással. Legalább a cseh földi digitális tévénézők 80%-a érintett lesz az átállásban, csatornák tűnhetnek el a második és harmadik multiplexről. Ma minden nagyobb multiplex maximális telítve van, összesen 21 csatornát közvetítenek. Ezeknek egyik sem HD, annak ellenére, hogy az ország tévénézői 55%-a rendelkezik HD-szettel az otthonában.



Hozzászólások

comments powered by Disqus