SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

A 4–17 éves fiatalok tévénézési idejére leginkább a család anyagi helyzete van hatással

Dátum: 2015-05-26 19:33:34   |  hazai
Szerző: dorka
Az NMHH Publikálta a legfrissebb tanulmányait, amelyekből többek között kiderül, hogy a gyerekek tévézésre fordított idejének növekedésére családjuk kedvezőtlen anyagi helyzete gyakorolja a legerősebb hatást.

A Médiatanács a fokozatosság és arányosság elvét követve összesen 7 millió 450 ezer forint bírságot szabott ki az RTL Klub szolgáltatójára A könnyű nőcske című tévéfilm és műsorelőzeteseinek hibás korhatár-besorolása miatt. A műsorszámot a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategória helyett a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni, és ennek megfelelő időpontban vetíteni a szexualitás nyílt és komikus ábrázolása, a szélsőségek ellenpontozás nélküli bemutatása, valamint a sok, durva, trágár beszéd miatt. A bírság mértékének meghatározásakor a Médiatanács figyelembe vette, hogy a médiaszolgáltató egy éven belül kétszer is megsértette a korhatár-besorolás szabályait egy másik tévéfilm, illetve az Éjjel-nappal Budapest című műsor kapcsán. Az érintett médiaszolgáltató – a Médiatanács más döntéseihez hasonlóan – a döntés ellen felülvizsgálati kérelemmel élhet a bíróságon.

A kiskorúak káros műsorokkal szembeni védelme különösen fontos, ha figyelembe vesszük, hogy a hatóság legfrissebb, a www.nmhh.hu oldalon olvasható tanulmánya szerint a 4–17 év közötti magyar gyerekek átlagosan napi 3,3 órát ülnek a televízió képernyője előtt, és a nézettségi toplistájukon 2014-ben is leginkább olyan filmek, valóságshow-k és sorozatok szerepelnek, amelyek nem kifejezetten az ő korosztályuk számára készültek. A vizsgálat rámutat arra, hogy a fiatalok tévénézési idejére leginkább a család anyagi helyzete van hatással: az alacsony státuszú, maximum közepes vásárlóerővel bíró felnőttekkel élő gyermekek, az átlaghoz képest legalább fél órával többet tévéztek, mint a jobb körülmények között élő társaik. A kutatási eredmények szerint az m2 csatorna, profilváltásának köszönhetően egyre stabilabb helyet harcolt ki magának a gyermekközönség körében, így tavaly már a Minimax nézettségével vetekedhetett.

 

Forrás: nmhh.hu



Hozzászólások

comments powered by Disqus