SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Üzembe állt az Astra 2G a keleti 28,2 fokon

Dátum: 2015-06-22 14:12:48   |  nagyvilág
Szerző: doga
A luxemburgi székhelyű SES műholdvállalat üzembe helyezte Astra 2G jelű műholdját a keleti 28,2 fokos pozíción.

Az új műhold az Astra 2E és 2F műholdakkal együtt a keleti 28,2 és 28,5 fokos pozíciójából sugároz, elsősorban Nagy-Britannia és Írország televíziós piaca számára. A digitális televíziós szolgáltatások mellett az Astra műholdflottája szélessávú internetes elérést is biztosít az előfizetők számára. Az Astra 2G-t 2014 december végén állította pályára egy ILS Proton Breeze M típusú hordozórakéta.

Az SES az új műhold üzembe helyezésével párhuzamosan számos transzpondert áthelyezett a keleti 28,2 fokra. Többek között az Astra 2F-ről a 2G-re került át a 10.964H, a 10.994H, 11.023H, a 11.053H, a 11.068V, 11.097V és a 11.126V MHz-es frekvencia. Az átállást követően néhány adó új frekvenciára került. A 11.509V (SR 27500, FEC 2/3) frekvenciáról például olyan szabadon fogható televíziók kezdték meg működésüket, mint a Paversshoes TV, a Geo News International, a V Channel, a Zing és a Samaa TV.

A Nagy-Britanniára irányuló nyaláb hátránya immár az Astra 2E és 2F mellett az új 2G műholdat is érinti: a UK-Spotmeam ugyan stabilabb vételt tesz lehetővé a szigetországban és közvetlen szomszédságában, ám a nyaláb által központilag lefedett területen kívül erősen csökken a vett jel erőssége. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kelet felé haladva egyre nagyobb méretű parabolaantenna szükséges a stabil vagy akár időszakos vételhez is. Németország keleti részén már a 90cm-es tükör is kevés, hazánkban pedig két méteresnél is nagyobb parabolákkal érdemes csak próbálkozni a hullámvadászoknak. A korlátozásra elsősorban a kisugárzott csatornákra vonatkozó licencszerződések miatt van szükség, amelyek túlnyomórészt Nagy-Britanniában és Írországban engedélyezik a műsorok vételét.

A vételt ráadásul az is nehezíti, hogy a megfigyelések szerint a központi területtől távolodva napszaktól függően is változik a jel erőssége és minősége: napközben általában stabilabb vétel érhető el, mint az esti órákban. Ráadásul a HD felbontású adások jele gyengébb az SD változatoknál. Ezenkívül a műholdak az év során némiképp változtatják pozícióikat, és a nyári hónapokban általában gyengébb, míg télen erősebb jelet sugároznak – amit viszont az időjárás sokszor kiegyenlít.

Az Astra keleti 28,2 és 28,5 fokos pozíciójának vételéhez tehát profi antenna-felszerelés és precíz beállítás szükséges.

Doga

Forrás: www.infosat.de



Címkék: Astra SES 

Hozzászólások

comments powered by Disqus