SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Médiatanács: A Műsor-Hang Zrt. Trend FM rádiója szólhat a Budapest 94,2 MHz-en

Dátum: 2015-07-10 09:46:41   |  hazai
Szerző: doga
A Mária Rádió helyett a jövőben a Trend FM fog szólni a budapesti FM 94,2 MHz-en. A Médiatanács 56-os tematikus filmpályázatról és nagyszabású történelmi dokumentumfilmek támogatásáról is döntött.

A következetes, egységes jogalkalmazás érdekében és a bírósági útmutatásnak megfelelően a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa kedden döntött a Budapest 94,2 MHz körzeti rádiós frekvencia pályázati eljárásának eredményéről, amelyben az egyetlen érvényes pályázatot benyújtó Műsor-Hang Zrt.-t állapította meg nyertesnek. A testület határozott arról is, hogy 114,5 millió forinttal támogatja öt történelmi dokumentumfilm elkészítését. Kilenc vidéki helyi frekvencia pályázati eljárása alaki okok miatt eredménytelennek bizonyult, ezen frekvenciákra vonatkozóan a jövőben új pályázati eljárások indulnak majd.

Trend FM a Budapest 94,2 MHz-en

Az egyetlen érvényes pályázati ajánlat benyújtójaként a Műsor-Hang Zrt. nyerte el a Budapest 94,2 MHz körzeti rádiós frekvencia közösségi célú hasznosításának lehetőségét Trend FM elnevezésű rádiószolgáltatási tervével. A Médiatanács bírósági ítélet nyomán megismételt eljárásban határozott a pályázat eredményességéről. A felhívásra két másik pályázó adta még be ajánlatát: a Crossborder Kft. pályázatát a Médiatanács tartalmilag érvénytelennek találta, a frekvenciát jelenleg Mária Rádió néven használó FM 4 Rádió Kft. nyertességét megállapító Médiatanács-döntést pedig a bíróság hatályon kívül helyezte a pályázati ajánlatban szereplő alaki hibák miatt. A feleknek 45 nap áll rendelkezésükre a hatósági szerződés megkötésére, amelynek aláírását követő napon kezdődhet el a műsorszórás.

Történelmi dokumentumfilmek támogatásáról és 56-os tematikus dokumentumfilm-pályázat kiírásáról döntött a Médiatanács

A Médiatanács 114,5 millió forintos támogatásban részesíti öt dokumentumfilm alkotóit az archív tartalmak újrafelhasználásával készülő történelmi dokumentumfilmek gyártására kiírt pályázaton a Magyar Média Mecenatúra program keretében. Oláh Kata és Oláh Judit a budapesti Csanády utca 21. alatti ház sorsát eleveníti fel, amely a 40-es években csillagos házként működött, az 50-es években titkosszolgálati találkozóknak helyt adó T-lakásokat jelöltek ki benne, a 80-as években pedig kortárs táncstúdió is üzemelt ott. Pajer Róbert rendezésében film készül a jövőre 1700 éve Pannóniában született Szent Márton életéről, Kékesi Attila rendezésében Cziffra György zongoraművész sorsáról. Nóvé Béla a francia légióba beállt ötszáz ’56-os magyar kamasz életútját örökíti meg, Kovács István Asszonyok lázadása címmel a vajdasági Oromhegyesen a délszláv háború idején három hónapon át tartó békedemonstráció hátterét tárja fel, amely során helyi feleségek férjeiket nem engedték katonának vinni. A filmeket 2016. szeptember 30-ig kell elkészíteni, első bemutatásukat a Duna Televízió vállalta. A Médiatanács a pályázat révén olyan legalább 52 perces filmek létrejöttét támogatja, amelyek maradandó kulturális értéket képviselhetnek a televíziónézők számára. A testület 2011 óta a mecenatúraprogramban 172 dokumentumfilmet támogatott több mint 1,41 milliárd forint értékben.

A történelmi dokumentumfilmes pályázati keretből a Médiatanács 18 millió forintot elkülönített 2015 őszére egy tematikus pályázati eljárásra, amelyre történelmi évfordulók kapcsán, különösen az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából készített filmek terveit várja. A történelmi évfordulókkal kapcsolatos filmalkotások a testület idei, tévéjátékfilmek készítését célzó Fehér György-pályázaton is előnyt élveztek.

Helyi frekvenciákat érintő pályázati döntések

A Médiatanács kilenc, jelenleg a Mária Rádió szolgáltatója által használt vidéki helyi frekvencia hasznosítására kiírt pályázati eljárását eredménytelennek nyilvánította, mert a pályázók alakilag érvénytelen ajánlatokat nyújtottak be. Egy-egy pályázati ajánlat érkezett hét esetben: a Dömös 104,9 MHz és az Esztergom 97,4 MHz hasznosítására egyaránt a Magyar Múzsa Kft. pályázott; a Gyál 98,9 MHz, a Monor 106,3 MHz, a Pécel 91,7 MHz és a Piliscsaba 104,2 MHz eljárásaiban a csak a Mária Rádió Frekvencia Kft. pályázott; a Vác 94,1 MHz esetén a FM 4 Rádió Kft. nyújtott be ajánlatot. A Komárom 88,3 MHz pályázatán a Magyar Katolikus Rádió Zrt. visszavonta ajánlatát, a másik pályázó, a Mária Rádió Frekvencia Kft. volt. A Dabas 97,5 MHz pályázati eljárásában a Magyar Katolikus Rádió Zrt. és a Mária Rádió Frekvencia Kft. vett részt. A Médiatanács felkérte az NMHH hivatalát, hogy készítse elő az érintett kilenc frekvencia új pályázati eljárásait.

A testület megismételt eljárásban pályázati nyilvántartásba vette a Lokátor Hírműhely Kft.-t a Barcs 102,7 MHz hasznosítására kiírt pályázatban. A vállalkozás ajánlatát korábban formai okok miatt elutasította a testület, a cég felülvizsgálati kérelme nyomán azonban a bíróság új eljárásra kötelezte a Médiatanácsot.

Doga

Forrás: www.nmhh.hu



Címkék: NMHH 

Hozzászólások

comments powered by Disqus