SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Fogyasztóvédők perelték be a Samsungot

Dátum: 2015-11-11 16:47:13   |  nagyvilág
Szerző: doga
A cég okostévéi bekapcsolás után azonnal, beleegyezés nélkül adatokat küldenek, és erről nem is tájékoztatják a tulajdonost.

Az Észak-Rajna-Vesztfáliai Fogyasztóvédelmi Központ azért fordult a frankfurti tartományi bírósághoz, mert ha valaki a dél-koreai gyártó okostelevízióit csatlakoztatja az internethez, akkor az már az első bekapcsolás után információkat küld a társaság szervereinek. Ezek a készülékek alapból így vannak beállítva, de erről a Samsung a felhasználókat nem tájékoztatja, miként azt sem hozza a tudomásukra, hogy mit tehetnek az adatok elküldése ellen.

A szervezet azt akarja elérni, hogy a gyártók kötelesek legyenek tájékoztatni az információk gyűjtéséről és továbbításáról a vásárlókat, illetve azokat csak az ő engedélyükkel küldhessék tovább. A konkrét ügyben egyébként a Samsung UE40H6270 modelljéről van szó. Az első tárgyalási napra 2016. május 19-én kerül majd sor. A televíziós szokásokat felügyelő program a Hybrid broadband broadcast TV (HbbTV) szabvány részét képezi, már bekapcsoláskor aktív és továbbítja az IP-címet, mely alapján egyértelműen azonosítható. A probléma csak az, hogy már ennek elküldésébe sem kéri ki a tulajdonos beleegyezését, és a fogyasztóvédők álláspontja alapján hiányzik minden jogi alap az adatok továbbításához.

Fontos lenne, hogy a Samsung egyszerűen és jól érthetően tájékoztassa az ügyfeleit az adatvédelmi beállításokról, csak ennek megléte és a felhasználók beleegyezése után valósulhatna meg az adatok továbbküldése. Szerintük javítani kellene a Smart-Hubon is, amely azoknak a funkcióknak a gyűjtőneve, amelyek segítségével a tévék hozzáférhetnek a híralkalmazásokhoz és a játékokhoz. Ennél ugyan az első aktiválás előtt kikérik a nézők hozzájárulását az adatgyűjtésekhez, de az adatvédelmi leírás 56 oldalas, s emiatt annyira áttekinthetetlen és érthetetlen, hogy senki sem tudja, milyen következményekkel jár a döntése.

A fogyasztóvédők végül közölték, hogy eltekintettek volna a bírósági eljárástól, ha a Samsung integrált volna egy adatátvitel nélküli névtelen felhasználási módot okostévéinek alapvető beállításaiba. Az adattovábbítások utólagos kikapcsolása szerintük nem lett volna elegendő.

A c't számítástechnikai magazin munkatársai 2014 januárjában megállapították, hogy adatvédelmi szempontból nem sok dolog változott az okostelevíziók területén. A szakértők az LG, a Panasonic, a Toshiba és a Samsung modelljeit vizsgálták meg és gyakorlatilag mindegyikről elmondható volt, hogy továbbítják a megszerezhető információkat. Mindezt tetézte a számos biztonsági hiba is.

Doga

Forrás: www.sg.hu



Címkék: Samsung Smart TV HbbTV 

Hozzászólások

comments powered by Disqus