SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

TechniStar K2 ISIO – a TechniSat sokoldalú kábelvevője

Dátum: 2014-02-04 11:24:50   |  teszt
A sat.hu webáruházának egyik újdonsága a német TechniSat cég TechniStar K2 ISIO típusú DVB-C vevőkészüléke, amely a digitális kábeltelevíziók és rádiók vétele mellett internetes és interaktív tudásának köszönhetően „okos” képességekkel ruházza fel hagyományos televíziónkat.

A Németországban kifejlesztett és gyártott készülék nagyfelbontású képminősége a márkától megszokott módon kitűnő – az alábbi tesztben elsősorban nem is erre helyezzük a hangsúlyt, sokkal inkább az elegáns doboz internetes és multimédiás képességeit vesszük górcső alá.

k2isio_1

Néhány szó a külsőről

A TechniSatra évek óta jellemző sárga csomagolásból kivéve a készüléket szembetűnő a doboz igényes megmunkálása és anyaghasználata. A fémes hatású műanyagból készült felsőrész jobboldalán, a fényesen csillogó márkanév alatt a működtetéshez szükséges legfontosabb gombok kaptak helyet (arra az esetre, ha a távirányítóban kimerülne az elem). Apropó távirányító: átlagon felüli minőségi érzetet keltő darab, amely ráadásul három különböző készülék irányítására is beprogramozható!

k2isio_2k2isio_3k2isio_4

A készülék baloldalán egy CI+ képességekkel felruházott, valamint egy Conax rendszerű  kártyafogadó nyílás található, amelyek segítségével az összes hazai kábelszolgáltató, így például a UPC, a T-Kábel és a Digi műsorkínálata megjeleníthető. A doboz hátoldalán egymás mellett sorakoznak az alábbi csatlakozók: a kábeles vételhez szükséges antennabemenet, egy átfűzésre is alkalmas antennakimenet, külső infravörös távirányítót fogadó bemenet, két USB-csatlakozó, Ethernet-csatlakozó, HDMI-kimenet, scart-csatlakozó, valamint analóg és digitális hangkimenet. A készülék előlapján négy számjegyből álló, zöld színben világító kijelző mutatja az aktuális csatornaszámot, az ISIO internetes funkció különböző állapotait, továbbá a csatorna- és szoftverfrissítésre vonatkozó információkat. Kikapcsolt (készenléti) állapotban pedig a pontos idő olvasható le róla.

Kezelhetőség, menürendszer, szolgáltatások

A TechniSat mindig is nagy hangsúlyt helyezett digitális vevőkészülékei menürendszerének áttekinthetőségére. Nem kivétel ez alól a TechniStar sorozat sem: a K2 ISIO logikusan rendezett és felhasználóbarát felülete ráadásul kimondottan elegánsra sikerült. Egyetlen negatívumként a magyar fordítás helyenkénti szakszerűtlensége, illetve esetenkénti hiánya említhető, amit remélhetőleg egy későbbi szoftverfrissítés során orvosolni fog a cég. Az első bekapcsolást követően a menüben gyerekjáték beállítani a csatlakoztatott televíziónak megfelelő képfelbontást, illetve a hangkimenetet. Az internetre kétféleképpen köthetjük rá a készüléket: vagy az Ethernet-csatlakozón keresztül kábellel, vagy az egyik USB-csatlakozóba dugott WiFi-adapterrel, amelyet a TechniSat jóvoltából szintén megbízható minőségben lehet megrendelni a sat.hu webáruházában. Az internetre csatlakozást követően a doboz automatikusan elvégzi a megfelelő beállításokat, szinkronizálja a helyi pontos időt, valamint kérésre aktualizálja az előre telepített alkalmazásokat. Ez utóbbiakról később még lesz szó. Amennyiben a készülék megfelelő kábeltelevíziós hálózathoz csatlakozik, néhány másodpercen belül letölti az egyes tévé- és rádióprogramokhoz tartozó digitális műsorinformációkat, amelyek elnevezése a TechniSat hagyományaihoz hűen ennél a doboznál is SFI (SiehFernInfo). Az elektronikus műsorkalauz (EPG) szolgáltatásaihoz hasonlóan az SFI-rendszer is egy hétre előre mutatja meg a rendelkezésre álló műsorinformációkat, ám az átlagtól eltérően a TechniSat rendszere minden kikapcsolásnál is aktualizálja az adatokat, így a legközelebbi bekapcsolásnál azok késedelem nélkül rendelkezésre állnak.

k2isio_5

A doboz további hasznos funkciója az úgynevezett HbbTV, azaz hibrid televíziós szolgáltatás, amelynek segítségével a rendszert biztosító televízióadók esetében olyan hasznos többlettartalmakhoz lehet hozzájutni, mint az elmulasztott tévéműsorok, filmek egy hétre visszamenőleg történő letöltése, hírek, háttérinformációk és kibővített elektronikus műsorújság. Ezenkívül a készülék minden éjjel, egy előre beállítható időpontban automatikusan frissíti az adók programkísérő információit, illetve bekacsolás közben is folyamatosan figyeli és aktualizálja azokat, pontosan követve az esetleges műsorcsúszásokat- és változásokat. Ehhez persze az is kell, hogy az egyes tévétársaságok is időben frissítsék adatbázisukat, ami a hazai adók esetében finoman szólva nem mindig következik be.

k2isio_6

Szerencsére a TechniSat internetes applikációinak karbantartására kifejlesztette saját internetes portálját, az ISIO-szolgáltatást (innen a készülék nevében is megtalálható ISIO fantáziaszó). A felület segítségével számos hasznos és érdekes alkalmazás tölthető le a készülék menüjére, amelyek részben ingyenes, részben előzetes regisztrációhoz kötött módon, különféle előfizetői konstrukciókban teszik elérhetővé a legváltozatosabb internetes tartalmakat – köztük film- és hírcsatornákat, szórakoztató és tájékoztató tartalmakat, valamint többszáz tematikus rádióállomást. Ingyenes a külön applikációként előre telepített YouTube alkalmazás, amely televíziós környezetre optimalizálva játssza le a kért videókat. A TechniSat folyamatosan bővíti ISIO-alkalmazásainak számát, így érdemes az automatikus frissítés mellett időnként akár manuális módon is frissíteni az internetes tartalmakat.

Kép- és hangminőség

A TechniSat immár több évtizedes termékfejlesztői tapasztalata visszatükröződik a TechniStar K2 ISIO készülék kiváló kép- és hangminőségében is. A doboz ennek köszönhetően nem pusztán a nagyfelbontású HD-jeleket jeleníti meg tűéles és valósághű módon a HD-képes televízió képernyőjén, de a német fejlesztőmérnökök azokra is gondoltak, akik elsősorban hagyományos SD-felbontású műsorokat néznek. Akár HDMI-kábellel HD-televízión, akár scart-csatlakozón keresztül hagyományos, de RGB-képes képcsöves tévén megjelenítve az SD műsorokat, az analóg kábeltévéknél nagyságrenddel szebb képet fogunk tapasztalni a képernyőn. Természetesen igazi tudását nagyfelbontású műsorforrásnál és HD-képernyőn fogja megcsillogtatni a doboz. Ami pedig a hangminőséget illeti, a tökéletes térhatású „házimozi”-élményről a digitális hangkimenet gondoskodik, természetesen a csatlakoztatott, 5.1 csatornás házimozi-erősítőn keresztül.

Multimédiás képességek

USB-csatlakozón keresztül köthetünk külső merevlemezt a készülékhez, amely minőségromlás nélkül rögzíteni fogja a kiválasztott tévéműsort. Lehetőség van az SFI-programkalauz segítségével akár egy hétre előre több műsort is beprogramozni, így garantáltan nem maradunk le egy-egy kiszemelt műsorról. A készülék rendelkezik az úgynevezett időeltolásos (Time-Shift) funkcióval is: ha egy élő tévéműsort valamilyen oknál fogva rövid időre nem tudnánk követni, megnyomjuk a távirányító „Still” jelű gombját, és a doboz „megállítja” az élő műsort, miközben a háttérben a merevlemezre rögzíti azt. Visszatérve a tévé elé, a gomb újbóli megnyomására a műsort onnan folytathatjuk, ahol előzőleg abbahagytuk. A felvett anyagot pedig utólag szerkeszteni is lehet, például kivághatjuk a zavaró reklám- vagy ajánlóbetéteket a filmből.

Lehetőség van ezenkívül MP3 és JPEG tömörítésű video- és audio-tartalmak lejátszására, akár a csatlakoztatott merevlemezről, akár USB-stickről. Ám ami ennél is érdekesebb, az internetre csatlakoztatott TechniStar K2 képes az otthoni hálózaton megtalálható egyéb számítógépek film-, zene- és fotófájljait is lejátszani a képernyőn.

Egyedi TechniSat-szolgáltatások

ISIO-internet: A TechniSat digitális vevőkészülékeinek felső kategóriáját képviselő szolgáltatással a TecniStar K2 készüléket is felruházták tervezői. A televíziós képernyőre optimalizált interaktív szolgáltató-felületen számos érdekességet megtalálhatunk, köztük folyamatosan bővülő médiatárat, valamint kérésre lehívható video- és audio-tartalmakat, Az ISIO médiaportál segítségével a felhasználó hozzájuthat egy minden igényt kielégítő hatalmas tárhelyhez, amelyben a legkülönfélébb műfajú filmek, testre szabható alkalmazások és internetes rádióállomások érhetők el. Ráadásul a TechniSattal együttműködve az egyes szerkesztőségek és tartalomszolgáltatók folyamatosan aktualizálják kínálatukat, és az esetlegesen megjelenő új tartalmakról naprakész tájékoztatást küldenek a készülékekre.

k2isio_7

Az ISIO alkalmazás természetesen kiegészül az egyes digitális tévécsatornák hibrid HbbTV szolgáltatásainak támogatásával is, amely további szórakozási és tájékozódási lehetőségek sokaságával látja el a nézőt. Aki pedig hagyományos, a számítógépen megszokott internetes szörfözésre vágyik, az ISIO segítségével ezt is megteheti – a televízió nagy képernyőjén kényelmesen megjeleníthetők az olyan klasszikus weboldalak is, mint például a Wikipedia, a Google keresőfelülete vagy a hazai népszerű hírportálok.

 

Watchmi tematikus csatornák: A TechniSat egyedi szolgáltatása, amely a már említett „SiehFern INFO”, azaz az elektronikus programkalauzba integrálva megjelennek az Axel Springer Digital TV szolgáltatásának tematikus műsorai is. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a kábeltelevíziók műsorfolyama mellett az SFI programkalauz megjeleníti az adott műsortípushoz tematikusan társítható internetes tartalmakat is. Az egyedi szolgáltatás segítségével az internetes és a lineáris televíziós tartalmak közti határ elmosódik: akár egyéni tévécsatornánkat is összeállíthatjuk saját ízlésünknek és hangulatunknak megfelelően.

k2isio_8

MyTechniSat-App: A technisat.de honlapról letölthető okostelefonos alkalmazás segítségével egészen egyedi módon, telefonunk vagy táblagépünk érintőképernyőjén keresztül irányíthatjuk és programozhatjuk be vevőkészülékünket. Amennyiben például elfelejtettünk beállítani egy esti filmet felvételre, és tudjuk, hogy az adott időpontban nem leszünk otthon, a MyTechniSat-App segítségével az interneten keresztül is beléphetünk az otthoni készülékünk elektronikus műsorkalauzába, és a telefon képernyőjén beállíthatjuk a kívánt műsor felvételét, vagy módosíthatjuk az előre beprogramozott adatokat.

k2isio_9

Az iOS és Android rendszerre letölthető alkalmazás valódi felhasználói élménnyel ruházza fel a dobozt, amely így a multimédiás képességeit képes átvinni az applikációt futtató telefonra vagy táblagépre is: otthon tárolt filmjeinket immár egy WiFi-hálózaton belül bármikor lejátszhatjuk mobil eszközünkön is. A TechniSat UPnP-kliens programja ugyanis felismeri az egyazon WiFi-hálózaton található számítógépek, okostelevíziók, táblagépek és telefonok médiatartalmait, amelyeket kábeles csatlakoztatás nélkül, kényelmesen képes lejátszani a televízió képernyőjén, vagy „átküldeni” a kiválasztott mobil készülékre.

TechniFamily: Digitális vevőkészülékei fejlesztése során a TechniSat évek óta nagy hangsúlyt helyez a fiatalkorúak védelmére. A TechniFamily szolgáltatása új szintre emeli a „szülői felügyeletet”: jelszóval védett felhasználói profilokon külön-külön beállíthatjuk gyermekeink számára azokat a csatornákat, filmműfajokat, zenéket, képeket és internetes tartalmakat, amelyeket megtekinthetnek. Ráadásul beállíthatjuk, hogy mely napokon, és hány órán keresztül nézhetik csemetéink a számukra engedélyezett műsorokat.

k2isio_10

Lehetőség van ezen felül egy maximális időkorlát meghatározására is, amelyet túllépve a készülék az amúgy engedélyezett napokra is letiltja a tévézést. Ha tehát valamelyik gyerekünk túl mohó volt, és nem osztotta be a rendelkezésére álló időkeretet, akkor a hét hátralévő részén már nem élvezheti kedvenc sorozatát sem. A TechniStar K2 összesen négy gyerekprofil beállítását teszi lehetővé, tudatos médiafogyasztásra sarkallva kicsiket és nagyokat egyaránt.

 

Összegzés

A TechniSat egy valóban sokoldalú, számos egyedi tulajdonsággal felruházott és minőségi termékkel jelent meg a sat.hu kínálatában. A teszt során a készülék nem fagyott le, megbízhatóan játszotta le a HD-minőségű internetes tartalmakat is. Eltérően azonban a számítógépes tapasztalattól, a TechniStar ISIO K2 a lassabban indítja el („puffereli”) a kért videókat, cserébe viszont lejátszás közben nem, vagy elenyésző mértékben akad. Otthoni wifis hálózaton használva is jó volt a letöltési sebesség, és gond nélkül megtalálta a hálózaton fellelhető egyéb számítógépek médiatartalmait is.

Aki tehát nem pusztán egy megbízható digitális kábeltelevíziós vevőkészülékre vágyik, de meglévő televízióját internetes képességekkel is „okosítani” kívánja, bízvást válassza a TechniSat mindentudó dobozát, amelynek hosszútávú megbízható működéséről jó jelként végezetül az is elmondható, hogy készenléti állapotban egyáltalán nem, bekapcsolva pedig alig melegszik.

A készülék megvásárolható a sat.hu Antenna Szakáruházban

Doga

Képek forrása: www.technisat.de

 



Hozzászólások

comments powered by Disqus