SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

SkyStar1

Dátum: 2002-12-02 17:43:44   |  

SkyStar1 digitális műholdvevő tunerkártya


A górcső alá vont termék nem újdonság, de tudását,és használhatóságát tekintve méltán számít a műholdas vételtechnika iránt érdeklődők figyelmére.
A német Technisat cég SkyStar1-es PC kártyája,egyszerű csomagolásban egy telepítő CD társaságában kerül a jobb számítástechnikai, vagy antennás üzletek polcaira.
Segítségével egy teljes értékű, minden létező funkcióval ellátott digitális műholdvevő válik a számítógépből. Nagy előnye, hogy a fejlesztőkörnyezete szabad szoftver és azt bárki ingyenesen használhatja. Valószínűleg ezért van az, hogy ehhez a PC kártyához van az Interneten a legtöbb használható szoftver, s nem egy közülüksokkal többet tud mint a gyári változat. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül felsoroljuk azokat a funkciókat, amelyekre képes a hardver. Olyan funkciókat is belevettünk a listába amelyek még a gyárilag adott sw nem tud, de az "alternativ" programok igen.

  • Magas minőségű TV vétel a számítógépen és külső TV készüléken egyaránt
  • Magas minőségű rádió vétel a számítógépen és külső erősítőn
  • Kép/hang felvétel és visszajátszás minőségromlás nélkül MPEG-2 formátumban (Hasonlót használnak a DVD lejátszók is)
  • Időzített felvétel és timeshift funkció (egyidejű felvétel és visszajátszás)
  • Hardveres MPEG dekódolás pld. DVD lejátszáshoz számítógépen és külső TV készüléken egyaránt (DVD lejátszót igényel)
  • Nagy sebességű műholdas Internet szolgáltatások igénybevétele (EOL, SkyBooster, Netsystem stb.)
  • A kártya támogatja a DiSEqC, teletext, EPG, funkciókat SCPC és MCPC vételt
  • A speciális csatlakozókon elérhetők az SPDIF audió, valamint az S-Video jelek
  • Opcionálisan lehetőség van dekóder modul fogadó csatlakoztatására, valamint infra távirányító használatára is

Alternatív programokkal elérhető további hasznos lehetőségek

  • DiseqC1.2 antennaforgató motor vezérlés
  • Dolby Digital (AC3) hang
  • A HotBird műholdon sugárzott Megaradio.mp3 vétele és az MP3 file-ok rögzítése dekódolása (ennek a funkciónak a használata nem legális)
  • Kódolt TV- és rádióadások szoftveres dekódolása (ennek a funkciónak a használata nem legális)
  • LINUX operációs rendszer alá is léteznek driverek és programok

Ha kézbe vesszük, akkor könnyen megkereshetők a kártya alappillérei: a magas minőségű Texas AV7111 Videoprocesszor, a sokoldalú Philips SAA7146 MPEG dekóderchip, valamint a nagy érzékenységű Grundig tuner modul. Első ránézésre nem sok csatlakozót találunk rajta. F tipusú antenna bemenet, RCA csatlakozós videó, és 3.5-ös jack a HIFI sztereó hang részére. A belső csatlakozók továbbá lehetővé teszik az RGB kép, valamintAC3 hang levételét is. Lehetőség van külső dekódermodul fogadó csatlakoztatására is, s ezáltal a megfelelő dekóder és kódkártya birtokában előfizetéses TV és rádióadások is vehetők a kártyával.

Nincs komoly számítógép igénye a kártyának, ugyanis a Philips MPEG dekóder chip tehermentesíti a PC-nk processzorát.
Rendszerkövetelmények:
PC 166 MHz-es vagy nagyobb Pentium processzorral
Egy szabad PCI csatlakozó
Min 32 Mbyte RAM
Min 32 Mbyte szabad HDD terület
PCI-s vagy AGP-s grafikus kártya legalább 800x600-as felbontással és 16 vagy 32 bites színmélységgel
CD-ROM meghajtó (csak a sw telepítéshez kell)
Microsoft W95, W98, NT, W2000, XP oprendszer
DirectX 5. vagy újabb
Microsoft Internet Explorer 4.01 vagy újabb
Digitális szatellite jel

Ha beszereltük a PC-nkbe a kártyát az a bekapcsolás után új hardverként érzékeli.
Ezt követően szükségünk lesz a gyári driver és valamilyenkezelőprogram telepítésére,

A következőkben bemutatjuk néhány kezelőprogram működését és tulajdonságait.

DVB-210-S-C-T gyári kezelőprogram


Telepítés után a start menüben két új ikon jelenik meg.
Az egyik a Digital TV a másik a műholdas Internethez szükséges DVB Data (ezzel jelen cikkünkben nem foglalkozunk) Az előbbit elindítva egy tetszetős kezelőfelületet kapunk


A képernyő jobb felső sarkában találjuk a szervizfunkciók ikonjait, pld: transponder keresés, LNB beállítások, program magazin, stb. Alatta beállíthatjuk, hogy melyik műhold kínálatából szeretnénk válogatni, s azon belül is külön választhatók a TV és rádió adások. Természetesen lehetőség van kedvenc lista összeállítására is. Ezt követik az adók nevei, melyekre az egérrel kattintva, azonnal megjelenik a kiválasztott csatorna képe. Ez alatt az éppen futó műsorra vonatkozó információk láthatók. A bal alsó sarokban egy kattintással indítható a nézett műsor rögzítése. Mivel közvetlenül a műholdról jövő adatfolyam kerül lementésre nincs minőségromlás! A visszajátszott kép a külső videó csatlakozón is megjelenik így azt TV-n vagy projectoron is kifogástalan minőségben élvezhetjük.


A legnépszerűbb alternatív programok a kártyához.

WinDVBlive:
Az alternatív programok közül az úttörő. Nagyon jól kialakított stabil és könnyen kezelhető, de sajnos fizetős program. Valószínűleg a felhasználói tábora is lecsökkent, amióta az ingyenes programok is nyújtják azokat a szolgáltatásokat

Multidec:
Ez a program még az analóg időkben kezdett íródni a kódolt adások szoftveres dekódolására, s folyamatosan egyre több funkcióval bővítették a szerzői. Annyira sok szolgáltatással ill. beállítási lehetőséggel rendelkezik, hogy a kezdő felhasználó könnyen elveszhet a menük dzsungelében. A tapasztaltabbak ezzel a programmal hozhatnak ki legtöbbet a PC kártyájukból. Különlegessége az MP3 rádió vételi
lehetősége.


ProgDVB:
Orosz szoftverfejlesztők munkáját dicséri ez a nagyszerű program. Stabilitásával, könnyű kezelhetőségével, valamint egyszerű bővítési lehetőségével méltán az egyik legnépszerűbb program a SkyStar1 tulajdonosok körében. Elég a szükséges DLL file-okat bemásolni a könyvtárába és máris kezeli a DiSEqC 1.2-es forgató motort, megszólaltatja az AC3 hangot, vagy dekódolja szoftveresen a kódolt adókat. (mivel a szoftveres dekódolás nem legális tevékenység, ezért ezzel mindenki csak a saját felelősségére próbálkozzon!)


Összefoglalva: ezzel az eszközzel olcsón juthatunk professzionális digitális műholdvevőhöz olyan funkciókkal, amelyeket jelenleg csak a legdrágább asztali készülékek, vagy még azok sem rendelkeznek. Mivel a kezelőfelületet a számítógép biztosítja, sokféle kezelőprogram közül válogathatunk, s a fejlődés üteme messze meghaladja az asztali készülékekét. Gyakorlatilag soha nem avul el a készülékünk.
Azok számára is adott a kényelmes TV-zés lehetősége, akik nem szeretik, ha a nappaliban ott zümmög a számítógép, vagy túl messze van a PC és a TV egymástól.
A SkyStar1-et kiegészíthetik egy GigaVideo30 vezeték nélküli AV jeltovábbítóval, s kábelezés nélkül, tökéletes minőségben nézhetik a másik szobában lévő TV-n is a műholdas csatornákat.

Technikai paraméterek
A termék típusa Műholdvevő PC kártya
Honlap http://www.t-data.lu
Gyártó Technisat
Gyártó ország Németország
Forgalmazó P-Sat Hungary Kft. tel: 52/561-703
Ár: 68000 Ft+ Áfa
Digitális vétel Adatformátum DVB/MPEG-2 TV (Video / Audio)
Analóg vétel
Modulfogadók száma (opcionális) 2
DiSEQc 1.0 (1.2)
Bemeneti érzékenység -65dBm -25dBm
Bemeneti frekvencia tartomány 950-2150 MHz
Fejtáp 14/18V max. 400 mA
C és KU sávos vétel
SCPC vétel
SPDIF digitális hangkimenet
SCART csatlakozók száma (opcionális) 1
RCA csatlakozók száma 1
DVR (Digital Video Recorder)
AC3 (Dolby Digital) támogatás
OpenTV
Műholdas Internet


Bruttó akciós fogyasztói ár: 75000 Ft
Kérem írja meg számlázási és postázási címét valamint telefonszámát, a terméket postai utánvéttel szállítjuk (postaköltség 1500 Ft)