SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Al Bundynak mindig egy kicsit rosszabb

Dátum: 2012-09-14 12:45:20   |  
Mit gondolnak a gimnazista diákok a tévé szerepéről a családban, és mit tudnak a digitális átállásról? A sat.hu kikérte egy tizedikes osztály véleményét.

 

A televízióról, a benne futó műsorokról és azok hatásairól sokan sokfélét mondanak. Abban azért a legtöbben egyet értenek, hogy az, hogy a tévé milyen szerepet tölt be a gyerekek, fiatalok életében, nagyrészt a szüleiken múlik. A sat.hu a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium tízedikes osztályának tanulóit kérdezte meg, mit tudnak a digitális átállásról és hogyan látják a TV szerepét saját, és családjuk életében.
 
Először lássuk, mit gondolnak a tanulók, milyen funkciója lehet a TV-nek egy család életében:
 
„A televíziózás hasznos is lehet, ha tanító filmeket nézünk, és együtt szórakozunk egy izgalmas filmen a családdal. Töltsük hasznosan a napjainkat és használjuk ki a tévézés adta előnyöket.”
„A családom is előszeretettel használja a televíziót. Vannak olyan sorozatok, amiket együtt nézünk meg, de szerintem fontos a mérték. A tévét nem a család és a barátok helyett használom, hanem velük együtt. Számomra a televízió ezt a szerepet tölti be.”

„Szerintem az internet már kezdi leváltani a televíziót. Sőt, már a világhálón is lehet tévéműsorokat nézni, letölteni filmeket, amikben reklámszünet sincs.”

A legtalálóbb válasz a sat.hu szerint:

 „A következőt mondta a Rém rendes családról egy amerikai férfi, aki nehéz munkát végez viszonylag alacsony fizetésért: >>Akármilyen nehéz héten is vagyok túl, tudom, hogy Al Bundynak mindig egy kicsit rosszabb<<.”

Arra a kérdésre, hogy mi is az a digitális átállás a felnőttek jó részének sem könnyű válaszolni. Lássuk, mennyire vannak képben a diákok!

Manapság egy átlagos családnak minimum 50 csatornája van, amelyek tökéletes minőségűek, és ehhez már antenna sem szükséges. Ezt hívjuk úgy, hogy digitális eljárás. A lakosság körülbelül 20%-a használja, és be akarják vezetni úgy 4-5 év múlva, hogy az egész ország álljon át digitálisra.”

„A digitális átállás a televíziózás új generációja, mellyel elfelejthetjük a sercegést, illetve az egyéb képzajokat. Több adást, akár HD minőségben nézhetünk ingyen. A technológia lényege, hogy az analóg műsorszolgáltatást digitálisra váltják, amit én úgy képzelek el, mint amikor a magnókazetta helyett CD-t kezdtünk használni.”

„A digitális átállással ott is több csatornát nézhetnek az emberek, ahol eddig csak nagyon rossz minőségű képet láthattak a TV-nézők. A digitálisan adott adásokhoz egy beltéri egységet kell megvenni, de a technika annyira fejlődik, hogy már a TV-készülékekbe is beépítenek a digitális jel fogadására alkalmas eszközt. Vannak szabadon fogható adások és fizetős csatornák is.”

 „Hazánkban meg akarják szüntetni a földi sugárzást, és digitálisra akarnak átállni. Ezt jelenti, hogy elő kell fizetni ahhoz, hogy tévézhessünk. A digitális átállás már sok családban megtörtént, ezért is gondolom úgy, hogy ez a váltás nem fogja megváltoztatni a tévézési szokásokat. (…) a digitális átállásról, még annyit, hogy sokszor mondták már, de eddig nem váltották valóra.”

A digitális tévénél a kép tiszta és színesebb lesz, mint az átállás előtt. Ezt HD-közvetítésnek nevezzük. A digitális televíziónak az is előnye, hogy vissza lehet nézni. Így mindenki bármikor megnézheti az adást, ezért szerintem az emberek többet ülnek le televíziózni, mint 10 évvel ezelőtt.”

„Mi az, hogy digitális átállás? Bár a kifejezés többféle technológiát is magában foglal, Magyarországon az antennával fogható televízióadás leváltására szokták használni. Az analóg megoldásról digitálisra átállás nagyjából ahhoz hasonló váltás, mint mikor a magnókazetta helyett CD-t kezdtünk használni.”

„Az utóbbi időben egyre többet hallani a digitális átállásról, hiszen Magyarországon is hamarosan bevezetik. Most egy hagyományos készülékkel csupán három országos csatornát nézhetünk, így nem csoda, hogy a legtöbben már leváltották az analóg tévéket. A digitális átállás után nemcsak több csatornát lehet elérni, hanem sokkal jobb minőségű lesz a sugárzás is.”

 „A digitális átállás megjelenésével az ember teljesen a maga idejéhez és szokásaihoz tudja igazítani a televíziót. A megállítható és visszatekerhető műsorok és filmek segítségével nem maradhatunk le kedvenc műsorainkról, valamint a tévécsatornák sokféleségének segítségével több, jobb és minőségibb filmeket, sorozatokat nézhetünk, saját ízlésünk és kedvünk szerint.”

„Mi az a digitális átállás? A kifejezés több technológiát magába foglal, hazánkban az antenna által fogható televíziós technika leváltására használják. Ez hasonló, mint amikor kazettáról CD-re váltottunk. A jelenlegi hagyományos tévékészülékek országszerte mindössze három csatornát képesek fogni. Analóg antennás TV-t már csak az néz, aki nem engedhet meg magának jobbat. … Javasolták, hogy a szegényebb rétegeknek kedvező áron biztosítson dekódereket az állam, ám problémát jelentene, és hatalmas feladat lenne ezek kiszállítása a jogosultak számára.”

2012-től az Európai Unió kötelezően előírja a televízió-sugárzás digitálissá tételét. Ez sokkal jobb hang- és képminőséget, valamint sokkal több csatorna elérését teszi lehetővé. Szerintem a nagyobb választási lehetőség és az új technológia következtében sokoldalúbbá és többszereplőssé válhat a televíziós kínálat, ezért megszűnik a jelenlegi néhány kereskedelmi adó egyeduralma, és a tévében reklámozó cégek is hatékonyabban tudják elérni célcsoportjukat.”

 



Hozzászólások

comments powered by Disqus