SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Galéria

Dátum: 2002-10-31 13:21:43   |  
Ezen az oldalon nem kifejezetten műholdvétellel, de a műholdakkal kapcsolatos, képek találhatóak


kattints a képre

A Föld éjszakai látványának legújabb montázsa, amelyen világosan kirajzolódik a lakott, lakatlan, illetve a fejlett és elmaradott területek eloszlása. Így fest tehát a Naprendszer harmadik bolygójának éjszakai látványa, ha több felvételt egy képen jelenítenek meg.

A kivilágítás mértéke természetesen egy adott terület fejlettségével, illetve a népsűrűségével áll kapcsolatban.A Föld szinte "felbillen" a képen: meghatározó a fejlett észak három nagy centruma - Eszak-Amerika, Nyugat-Európa, Japán -, míg a dél jórészt sötétbe burkolózik. (Délen is főkent a fejlettebbek, Ausztrália, Brazilia es Dél-Afrika tűnnek ki.) Ez persze elnagyolt megközelítés, mivel igen fontosak a természeti adottságok is: jól követhetők a nagy sivatagok, erdőségek, hegységek vagy a szibériai tundra körvonalai. Érdekes látvány az 1,2 milliárdos Kína népességének aszimmetrikus eloszlása, míg a szintén 1 milliárd felett lévő Indiában viszonylag egyenletes a népesség elhelyezkedése. Érdemes megfigyelni a tengerpartok meghatározó szerepét is, ahol a Föld 6 milliárdos lakosságának 25%-a él.

E globális jellemzők mellett még számtalan érdekes információ olvasható le a képről. Igazi ínyencfalat például a Nílust követő fényes sáv, ahol ősidők óta a folyóvölgy a meghatározó, vagy a megdöbbentő különbség Észak- és Dél-Korea között. A montázs az Amerikai Védelmi Hivatal több száz műholdfelvételből készült.

200 műhold képe a Földről


kattints a képre
Ez egy videoklip a legszebb műholdfelvételekből, melyek a Földünk különböző pontjairól készültek (5 Mbyte-os flash állomány)