SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

3D moziban, szemüveg nélkül, lehetséges!

Dátum: 2012-08-28 15:49:44   |  
A szemüveg nélküli 3D-s élmény a mozikban egy lépéssel közelebb került a valósághoz, hála egy vadiúj, máris kipróbált módszernek.

Annak ellenére, hogy sokaknak fenntartásai vannak a mozis 3D technológiával kapcsolatban, a 3D nagy üzlet a filmszínházakban, és világszerte egyre több mozi ruház be a 3D-s filmek vetítéséhez szükséges berendezésekre. És még erre jön rá az a pénz is, amit a szemüvegekért ki kell fizetniük.

 
 
Utóbbi azonban megváltozhat, hála a Szöuli Nemzeti Egyetem felfedezésének. Kutatók egy csoportja rájött, hogy a szemüveg nélküli 3D működhet nagy képernyőn is, és ehhez csak egy projektorra van szükség, többre, mint korábban azt sokan gondolták.
 
 
A technológia hasonló ahhoz, ahogy a 3D működik a hordozható Nintendo 3D-n, de annyiban módosítva, hogy a mozi esetében több látószögből is élvezhető legyen. Ilyesmi technológiát használtak a Toshiba ZL2 esetében is, amely egy speciális lentikuláris lencserendszert alkalmaz a TV képernyőn, hogy biztosítsa a szükséges hajlításokat a szemnek. Kevés szemüveg nélküli 3D-s TV tudja elmondani önmagáról, hogy kilenc látószögből is élvezhető 3D-s élményt képes nyújtani. A tudósok által használt technológiát angolul „parallax barrier technology”-ként emlegetik, lényeges, hogy valamilyen „akadályra” van szükség a képernyő előtt, ami megtöri a fényt, így különböző képek érik el a néző jobb és bal szemét, 3D-s képet idézve elő. Nos, a szöuli egyetemi csoport ezt a technológiát ültette át mozivászonra.
 
Toshiba ZL2:
 

 
 
Forrás: bbc.co.uk, techradar.com

 



Címkék: 3D TV Toshiba mozi 

Ezt olvasta már?

VR demócsatorna az Astrán

Hozzászólások

comments powered by Disqus