SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

50 éve indult el az első televíziós műhold

Dátum: 2012-07-08 19:47:52   |  
50 évvel ezelőtt júliusban indított útjára a NASA az első aktív kommunikációs műholdat, az AT&T Telstar névre keresztelt műholdját.

1962. július 10-én meghatározó pillanat jött el a televíziózás történelmében, felőtték a Telstar kommunikációs műholdat. Ez sugározta az első műholdas televíziós műsorokat, és ezek voltak az első televíziós jelek, amelyek átszelték az Atlanti-óceánt. A nézők Franciaországban és Angliában láthatták Kennedy elnököt, ahogy egy konferenciát vezet, az Egyesült Államokban Yves Montand francia énekes előadását élvezhették, és megfigyelhették, milyen egy őrségváltás az angol Buckingham Palotában. 1962 végére, 16 országban követhettek amerikai műsorokat. Mivel a Telstar nem geostacionárius pályán mozgott, a műsor csak a nap bizonyos periódusaiban volt fogható. Hat hónnapal később a műhold már nem működött, és az újraindítást követően is csak 1963 februárjáig üzemelt.

 

A Telstar jelentőségét mutatja, hogy egy slágert is ihletett, amelyet a The Tornados adott elő. Ez volt az első olyan sláger, amely brit bandától származott, és feljutott az amerikai slágerlistára, a US Billboard 100-ra, és Angliában is nagy durranás volt. Valószínűsíthetően az egyetlen dal, amely egy műholdról szól.

Es a The Tornados slágere: 

 



Hozzászólások

comments powered by Disqus