SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

A magyar, akiről csillagot neveztek el

Dátum: 2012-02-21 16:12:52   |  
Nem sokan mondhatják el magukról, hogy csillagot, sőt mi több, kettőscsillagot neveztek volna el róluk. Ladányi Tamás, a csillagászati tájképeket készítő fotós azonban igen. A sat.hu interjút készített vele.

Ladányi Tamás nemcsak felfedezett két kettőscsillagot, de az Egyesült Államokbeli Tengerészeti Csillagvizsgáló Intézet családneve után nevezte el azokat.


sat.hu: Mi az asztrofotózás?
Ladányi Tamás: Az asztrofotózás a csillagok, ködök, halmazok, égitestek fényének fotografikus megörökítésével foglalkozik. Jómagam a csillagos ég látványosságait tájképi elemekkel ötvözöm, így a szigorúbb értelemben vett asztrofotózásnál egy mindenki számára érthetőbb, emberi léptékeket is tartalmazó úgynevezett asztrotájkép-fényképezéssel foglalkozom.
 

sat.hu: Honnan jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozz?
 
L.T.: A csillagászat és a földrajz már gyermekkoromtól fogva érdekelt; mindig is egyértelmű volt számomra, hogy valamilyen formában kötődni fogok a természettudományokhoz. Első maradandó élményemet a Halley-üstökös távcsöves megfigyeléséhez kötöm, amelynek 1985-ös megjelenésekor még általános iskolás voltam. Érdekes, hogy az említett két tudománnyal sokáig külön-külön foglalkoztam, és csak néhány éve ötvöztem őket. A látványos asztrotájképeket aztán megkedvelte a közönség itthon és külföldön egyaránt.

sat.hu: Hogyan történik új csillagok felfedezése; mesélj arról a két kettőscsillagról, amit legutóbb felfedeztél!
L.T.: Mindkét kettőscsillagomat (kettő vagy több csillag együttállása – a szerk.) véletlenül fedeztem fel. Akkoriban sok tudományos mérést végeztem, és a már ismert kettőscsillagok mellett találtam új komponenseket. A második esetében külön öröm, hogy a mérése saját csillagvizsgálómból történt. A két kettőscsillag családnevem után a LAD1 és LAD2 nevet kapta.
 

sat.hu: Melyek volt a legizgalmasabb, legemlékezetesebb útjaid és miért?
L.T.: Legutóbb Bakonybélben fotóztam a Szent Gellért kápolna melletti tónál, ahol a kiváló, városi fényszennyezéstől távoli helyen egyszerűen nem lehetett rossz képet készíteni... A Discovery átvonulásának a megörökítése a tó felett olyan jól sikerült, hogy a NASA a nap felvételévé választotta. Az éjszaka folyamán még számos szép felvétel született, többek között a rendkívül ritkán látható állatövi fényről és a téli Tejútról.
A közelmúltban Londonban töltöttem egy napot egy céges konferencián. Már itthon kiszámoltam, hogy a Westminster-hídról a Big Ben felé nézve szép kompozíciót lehet készíteni a Hold - Mars - Regulus együttállásáról a híres városi látképpel ötvözve. Nagyon kevés időm volt a fotózásra, ugyanis este érkeztünk, és az égitestek gyorsan lenyugodtak. Most is bennem él a metrózás izgalma, nehogy lemaradjak a soha vissza nem térő látványról...
 

sat.hu: Mi kell ahhoz, hogy valaki asztrofotós legyen?
 
L.T.: Mivel jómagam a műfajon belül asztrotájképekkel foglalkozom, ez sok utazással jár együtt, és mindig új ötletek is kellenek. Egyformán fontosak tehát, mind a csillagászati, mind a tájképi ismeretek. Természetesen professzionális technika is szükséges, de ez gyakorlat nélkül semmit sem ér. Igyekszem a fotós tevékenységet családi programokkal is összehangolni; két kislányommal a lehető legtöbb időt töltöm együtt, és csak utánuk hallgatok az ég hívó szavára.
 
sat.hu: Milyen a kapcsolatod a TV-vel? Vannak kedvenc műsoraid?
 
L.T.: Tévé elé viszonylag ritkán kerülök, ugyanis a családi kötelezettségek után általában az asztrofotózásnak szentelem az időmet. Amennyiben mégis a készülék előtt töltöm az estémet, akkor - érdeklődésemnek megfelelően -  a Spektrum és a National Geographic műsorait nézem legszívesebben.
 
 Köszönjük az interjút és a képeket Ladányi Tamásnak!

 



Hozzászólások

comments powered by Disqus