SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Az ARD és a ZDF lekapcsolhatja az SD sugárzást az Astra műholdon 2020-ban

Dátum: 2018-04-20 14:37:26   |  hír
Szerző: oliver_m

Az ARD és a ZDF lekapcsolhatja az SD sugárzást az Astra műholdon 2020-ban

A KEF, az ARD és a ZDF áruforgalmi állandó értékmegállapító bizottsága azt a célt tűzte ki a közszolgálati műsorszolgáltatók felé, miszerint 2020 közepére megszüntetnék az SD közvetítést az Astra-n (19,2° keleti hosszúság) keresztül a DTH műholdas szolgáltatást használó háztartásoknál.

A csatornák ezután kizárólag HD-ben folytatnák adásukat. A KEF ezen lépését (melyről szóló riport itt olvasható: https://kef-online.de/de/berichte/) költséghatékonysági okokkal magyarázzák.

A KEF szerint az ARD és a ZDF egy olyan kerekasztal résztvevői, melynek témája a műholdas műsorszórás jövője a médiahatóságok felügyelete alatt. Az egyik kérdéses téma, mely a bizottság beszámolójában szerepel, az az SD és HD szolgáltatások párhuzamos futásának leállításának lehetséges időpontja. „Mostanra felcsillant a remény, hogy ez a lehetőség elérhető legyen a közszolgalati szolgáltatók egy részének 2020 közepére.” Ezáltal a KEF-nek 2020 második felében már nem szükséges foglalkoznia az SD közvetítések pénzügyi szükségleteivel.

Míg az Astrán keresztüli SD szolgáltatások leállítása elég egyértelmű a közszolgálati műsorszolgáltatóknak, a helyzet korántsem olyan egyszerű a kereskedelmi szolgáltatóknak. A csatornáik HD verziói nem ingyenesek, hanem a kódolt és előfizetéses HD+ platform részei.

Jelenleg azonban a német HD műholdas háztartások alig 20 %-a fizetett elő a HD+-ra. Jelentős részük teljes mértékben elégedett az RTL, Sat1, ProSieben és a többi kereskedelmi csatorna kódolatlan és ingyenes SD verzióival. Az SD szolgáltatások leállítása így komoly veszteséget jelentene a kereskedelmi szolgáltatóknak, hasonlóan a hirdetési bevételekhez.

Az M7 Group-os Diveo belépésével, immár egy másik szolgáltató is nyújt HD előfizetéseket az Astra-n keresztül. A német platform üzemeltető, a Media Broadcast is várható, hogy a piacra lép a Freenet TV Sat-tal. Az viszont még a jövő zenéje, hogy az új szolgáltatók fellendítik-e az előfizetések számát megtisztítva így az utat az SD szolgáltatások lekapcsolásához.

forrás: 


Hozzászólások

comments powered by Disqus