SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Az NMHH 160 millió forintra bírságolta a Magyar Telekomot

Dátum: 2015-02-16 17:41:12   |  hír
Szerző: dorka
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 160 millió forint pénzbírsággal sújtotta a Magyar Telekomot, mert a szolgáltatás korlátozásával kapcsolatos gyakorlata nem felelt meg sem a jogszabályoknak, sem az általános szerződési feltételeknek - közölte az NMHH pénteken az MTI-vel.

Mivel a jogsértéseket nem első ízben állapította meg a hatóság, a szolgáltató vezérigazgatóját ezen felül további 2 millió forintra bírságolta.

A közleményben leszögezik: az elektronikus hírközlésre vonatkozó jogszabályok egyértelműen úgy rendelkeznek, hogy a szolgáltatás korlátozásának csak előzetes értesítést követően abban az esetben van helye, ha az előfizető az abban szereplő tartozását az értesítés kézhezvételétől számított 30 napos határidő alatt sem rendezi.

A hatóság felügyeleti eljárásában a Magyar Telekomnak a szolgáltatás korlátozásával kapcsolatos gyakorlatát a 2013. október 1. és 2013. december 31. közötti időszakra, a vezetékes hírközlési szolgáltatások körében vizsgálta. Az eljárás a cég saját adatszolgáltatásán alapult és 2015. február 5-én zárult le határozattal.

A hatóság vizsgálata megállapította, hogy a szolgáltató olyan előfizetőknél is alkalmazta a szolgáltatások korlátozását, akiknél a jogszabály által előírt értesítési kötelezettségének nem tett igazolhatóan eleget. Az előzetes felszólító leveleket ugyanis normál postai küldeményként küldte el, így sem azt nem tudta az eljárás során igazolni, hogy erre mikor került sor, sem pedig azt, hogy a levelek az előfizetőkhöz eljutottak-e és ha igen, milyen időpontban.

Ugyancsak jogsértést követett el a szolgáltató azzal, hogy a díjtartozások megfizetésére nem biztosította a jogszabályban előírt 30 napos határidőt, mivel a 30 napot az erre vonatkozó felszólítás keltétől, nem pedig annak az előfizetőhöz való megérkezésétől számította, noha a jogszabály az utóbbit írja elő. Jogsértést követett el a szolgáltató továbbá azzal is, hogy a szolgáltatást abban az esetben is korlátozta, ha az előfizető az eredeti tartozását megfizette, de a folyószámláján később keletkezett lejárt tartozás szerepelt.

Az NMHH figyelembe vette azt is, hogy nem egyedi esetekről, hanem a szolgáltató általánosan, hosszú idő óta követett gyakorlatáról van szó, továbbá a szolgáltató a vezetékes elektronikus hírközlési szolgáltatások hazai piacának legnagyobb, több millió előfizetőt kiszolgáló szereplője. A Telekom a vizsgált időszakban a helyhez kötött telefon-, helyhez kötött internet-hozzáférési, valamint a vezetékes, műholdas és IP-alapú műsorterjesztési szolgáltatásokat 72 300 esetben korlátozta díjtartozás miatt, és ugyanebben az időszakban 32 087 előfizetőnek számított fel visszakapcsolási díjat.

A közlemény arra is kitér, hogy a Telekom szolgáltatáskorlátozással összefüggő gyakorlatát korábban már 23 alkalommal vizsgálta a hatóság. Tizenkét alkalommal felszólította és kötelezte a céget az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályok és az általános szerződési feltételek szerinti megfelelő szolgáltatásnyújtásra, és további 11 alkalommal összesen 23 millió forint értékben pénzbírságot is kiszabott.

A mostani bírság kiszabása mellett a hatóság kötelezte a szolgáltatót a feltárt jogsértések megszüntetésére, valamint a jogszerű állapot helyreállítását célzó intézkedési terv készítésére és végrehajtására. Hozzáteszik, hogy a Telekom az eljárás alatt együttműködő volt, és már időközben igyekezett a beazonosított problémákra megoldást találni.

A Magyar Telekom az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a napokban kapta kézhez a még nem jogerős határozatot, amelyet még tanulmányoz. A szolgáltató várhatóan fellebbezéssel fog élni.

Forrás: mti.huHozzászólások

comments powered by Disqus