SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Célegyenesben a netsemlegességről szóló uniós iránymutatás

Dátum: 2016-08-26 10:37:12   |  hír
Szerző: doga
Augusztus 30-án teszi közzé végleges netsemlegességi iránymutatásait az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete, a BEREC.

A dokumentum az egységes távközlési piacról szóló tavaly ősszel elfogadott uniós rendelet értelmezését segíti, a munkában a magyar szakemberek is aktív részt vállaltak. A június 6-án közzétett tervezetre a nyilvános konzultáció során közel félmillió észrevétel érkezett.

A BEREC egyik idei fő feladata volt, hogy iránymutatást készítsen a hálózatsemlegességről az uniós rendelet hatályba lépése után annak érdekében, hogy az új előírásokat a nemzeti hatóságok egyformán értelmezzék és alkalmazzák. A netsemlegesség elve szerint az interneten minden adatot egyenlőként kell kezelni, az internetszolgáltatók nem tehetnek különbséget a különféle szolgáltatások között, nem blokkolhatnak vagy lassíthatnak alkalmazásokat és tartalmakat, bárki is legyen a feladó és a fogadó fél. A szolgáltatók a forgalmat csak arányos módon és kizárólag a szükséges ideig korlátozhatják, de az nem alapulhat kereskedelmi vagy technikai megfontolásokon, és egyes tartalmak nem preferálhatóak.

Az augusztus 30-án 14.30-tól sajtótájékoztató keretében bemutatandó anyagot uniószerte széles körben véleményezhették szakmai szervezetek, érintettek és bármely uniós állampolgár, a tervezet szövegének kialakításában a BEREC-et alkotó nemzeti szabályozó hatóságok – így a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársai – is aktívan részt vettek. A július 18-án zárult társadalmi egyeztetésre közel félmillió észrevétel, javaslat érkezett, amelynek értékelésével kialakulhatott a végleges és részletes iránymutatás.

A sajtótájékoztatón Wilhelm Eschweiler, a BEREC elnöke, Sébastien Soriano, a BEREC alelnöke és Frode Sorensen, a netsemlegességi szakértői munkacsoport társelnöke ismertetik majd az iránymutatás részleteit, az egyeztetés eredményeit. Az esemény nyilvános, de előzetes regisztrációhoz kötött, valamint élőben, online is figyelemmel lehet majd kísérni a BEREC honlapjának nyitóoldalán, ahol a közvetítés aznap 14 órától követhető. Emellett bárki kérdéseket tehet fel a témában e-mailben vagy Twitteren a #BERECNN hashtaget használva előzetesen vagy a sajtótájékoztató ideje alatt közvetlenül a BEREC képviselőinek. A sajtótájékoztató videóanyagát a testület YouTube-csatornáján később bárki elérheti, a sajtóközleményt pedig magyar nyelven a BEREC magyar tagja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is közzéteszi saját honlapján, az nmhh.hu-n.

Doga

Forrás: www.nmhh.hu



Címkék: NMHH EU Internet 

Hozzászólások

comments powered by Disqus