SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Csúcsragadozók nyomában - készülékteszt

Dátum: 2010-01-03 09:32:32   |  
Szerző: postatib
Kipróbáltam az Optibox Panthera-t és Optibox Alligator-t

Karácsonyt követően jócskán megfogyatkozott a műszaki boltok lapos TV állománya. Mára már csak olyan készülékekkel találkozunk, amelyek képesek a nagy felbontású jelek megjelenítésére, de mi értelme van egy FullHD-s csodamasinának, ha a kábelTV-n érkező csatornák nem használják ki a készülék lehetőségeit?

 

Ha nem szeretnénk, hogy a gatyánk is rámenjen a Blu-ray lemezekre és nem akarunk az Internetről letöltött filmekkel vacakolni, akkor a legjobb megoldás egy HD-s műholdvevő beszerzése.

 

Ebben a cikkben két olyan készüléket mutatunk be, amelyekről hallva a legtöbb műholdvadász pupillája kitágul, szíve gyorsabban ver és a keze izzadni kezd. Az Optibox Panthera HD-s műholdvevőt, valamint a kétéltű Optibox Alligatort, amely a műholdak mellett a földi digitális jelekkel is játszi könnyedséggel elboldogul. (a két készüléket együtt tárgyaljuk, mivel csak a földi tunerben különböznek egymástól)

 

Meglehetősen ígéretes, hogy az alaplapon a Broadcom 7401-es processzora ketyeg és LINUX fut rajta (a méregdrága Dreambox 8000-ben Broadcom 7400 proci van). A LINUX-ról elég annyit tudni, hogy egy nyitott rendszer, ezáltal nagyon sokan tudnak programot fejleszteni rá. Ha valaki ilyen készülékkel szeretne tévézni, ne rohanjon a könyvesboltba LINUX könyvért, de még csak tanfolyamra sem kell beiratkoznia, mert a készülekek szoftvere úgy van megírva, hogy pilótavizsga nélkül is bárki elboldoguljon vele. Ez nagyon nagy előny és azok értékelhetik igazán, akik már korábban használtak valamilyen Linux-os boxot, s a telefonjukban az antennaszerelő száma közvetlenül a családtagokét követte.

 

Ebben a cikkben nem akarom pazarolni a helyet olyan egyértelmű dolgokra, hogy a készülékkel lehet venni a műholdas csatornákat és antennát is forgat, illetve hogy hány csatornás, inkább azokról a finomságokról szólok, amikkel lehet dicsekedni a haveroknak és amivel tán még az asszonyt is le lehet venni a lábáról.

 

A készülék fejlesztői között olyan szakemberek is vannak akik a telefonos és informatikai iparban dolgoztak korábban és erősségük a kommunikáció fejlesztés. Ez meg is látszik a készüléken, rengeteg módon képes kommunikálni más eszközökkel (2x USB, 1x e-SATA, 1x Ethernet, 3x WiFi, 1x RS232)

Nézzük mire is jó ez a rengeteg csatlakozó:

  • USB: ide pendriveot, külső merevlemezt, vagy WIFI sticket csatlakoztathatunk. Csak, hogy nehezebb legyen a választás az előlapon és a hátlapon is van belőle

  • e-SATA: ez jó a nagy sebességű merevlemezekhez

  • Ethernet: számítógép, másik műholdvevő, vagy router csatlakoztatására

  • WiFi: a nagy sebesség, és a biztos adatátvitel érdekében akár három egymástól független vezeték nélküli kapcsolatunk is lehet, amivel számítógépekhez, másik műholdvevőkhöz vagy routeren keresztül az Internethez csatlakozhatunk

  • RS232: ez képviseli a múltat, igazából nincs rá szükség, de a fejlesztők nosztalgiából vagy vész esetére meghagyták

 

Természetesen a kép és hang megjelenítéséhez szükséges csatlakozók is vannak, csak a teljesség kedvéért: 2x SCART, antenna+loop, 3x RCA AV, 1x HDMI, 1xYUV, optikai SPDIF)

 

Ha már így kiveséztem a csatlakozásokat, egy-két mondat erejéig még visszatérek a WiFi-re. A készülék burkolata alatt van egy mini PCI csatlakozó, ahova bármilyen Ralink chip-es WiFi kártyát bedughatunk, és mily meglepő, a gyártónak is van saját fejlesztésű WiFi modulja, amit külön tüskesorra lehet csatlakoztatni. Az antennákat a hátlapon meglévő szabványos furatokba lehet rögzíteni. Ha ez még nem lenne elég, akkot dughatunk egy USB-s WiFi stick-et is a készülékbe, több gyártónak a driverét alapból tartalmazza a készülék szoftvere, így azonnal felismeri és használatba veszi. Az elérhető hálózatok listájából kiválaszthatjuk hova akarunk csatlakozni, szükség esetén login nevet és jelszót is megadhatunk.

Ha most még nem tudja elképzelni a kedves olvasó mire is lehet jó ennyi vezeték nélküli kapcsolat, ne csüggedjen, nagyapám sem hitte volna el, hogy ha a kezemet a fülemhez teszem, akkor beszélhetek akár a világ másik pontján lévő ismerősömmel. Ezt a készüléket úgy tervezték, hogy könnyen lehessen továbbfejleszteni, akár csak egy szoftver cserével, és akik megvásárolják azok biztosak lehessenek benne, hogy sokáig korszerű lesz a kütyüjük. Ezért nem pazarlás a brutál erős processzor és a Linux sem.

 

Bár tudjuk, hogy ízlések és pofonok különbözőek, de többek egybehangzó véleménye szerint meglehetősen tetszetős a készülék külseje. A kijelzője nagyon jól olvasható és a távirányítója is nagyon kellemes, minden fontos funkcióhoz van gomb, arról nem is beszélve, hogy a fejlesztők gondoltak azokra is, akiknek a sok távirányító kiütéseket okoz, ezért több száz-féle tévé kódját letárolták, s kis szerencsével nekünk sem kell sírva fakadni, ha a tévénk távirányítója örökre elveszett a díszpárnák között.

 

Semmit sem érne a tetszetős külső, ha a tudás nem lenne vele összhangban. A készülék menüje könnyen áttekinthető, bár a sok kommunikációs mérnök mellé felvehettek volna egy grafikust is, mert egy ilyen készülék megérdemelne egy szebb menüt. Nem szükséges nostradamusi tehetség, hogy megjósoljam, hamarosan lesz aki átfazonírozza. Az ízlésen túl azonban meg kell jegyeznem, hogy jól olvasható, logikus felépítésű gyors az OSD, olyan finomságokkal mint a cserélhető háttérképek, vagy a térerő és jelminőség, grafikonon történő ábrázolása.

 

A napi használat során hasznos, hogy a csatornakeresés nagyon gyors, és van vak keresés is. Na nem látássérülteket keres a készülék, hanem transzponder adatok ismerete nélkül végigpásztázza a teljes frekvencia tartományt, minden használatos SR értéken és megtalálja a legeldugottabb átjátszókat is. Ezzel a funkcióval vadászengedély nélkül bárki kipróbálhatja milyen is a műholdvadászat. Fantasztikus érzés, amikor elcsípjük egy sporteseményről vagy hír helyszínről küldött vágatlan képanyagot, esetleg az ISS-ről (nemzetközi űrállomás) küldött képeket, vagy a katonai felderítő műholdak által közvetített célkereszteket.

 

A vadászok fegyvertárát gyarapítja a távirányító piros gombjának megnyomására megjelenő „Finomhangolás” menüpont, ahol az AGC feszültség és a sávszélesség állítgatásával a tunert lehet kihegyezni. Így olyan adókat is elcsíphetünk, amelyek a vételhatáron vannak, vagy normál körülmények között nem jönnének. Ez azért nem csodafegyver, pl. ne várjunk eredményt 90-es tükörrel a NileSat gyengébb transzponderein. Akkor érdemes bevetni, ha már minden mást biztosítottunk a vétel érdekében: megfelelő méretű, precízen beállított antenna, jó minőségű fej (nem kamu 0,1dB-es), és hibátlan kábelezés.

 

Ha már több ezer csatornát levadásztunk, jól jöhetnek a különböző csatornarendezési funkciók: műholdak szerint, ABC sorrendben, HD-s csatik, TP-k szerint, kódolás szerint, vagy egyszerűen kedvenc listákba rendezve.

 

Ínhüvelygyulladás esetén sem kell lemondani a csatornák közötti szörfözésről, mert a fel/le gomb 3 másodperces nyomvatartása után elindul egy slideshow és a készülék az előre beállított idő után automatikusan vált a következő adóra.

 

Erősek a készülék multimédiás funkciói, ráadásul ez még csak a kezdet. Külső USB-s merevlemezt csatlakoztattam a készülékhez, amit azonnal felismert és használatba is vett. Menüből állítható, hogy az időeltolásos felvétel mekkora időtartamot öleljen fel. Felvételt indíthatunk egy gombnyomással vagy időzítve, amit akár az EPG-ből is elkövethetünk. A processzor teljesítményét jelzi, hogy egyszerre akár két különböző csatornát is képes rögzíteni miközben egy harmadikat nézünk és még ekkor is működik a Timeshift. A leírás szerint három csatornát lehet rögzíteni ugyanarról a transzponderről, de gondolom ehhez már SATA wincheszter szükséges.

TV nézés, vagy felvétel közben „könyvjelzők” helyezhetők el a műsorban, hogy a visszanézéskor könnyen megtalálhassuk a megjelölt jeleneteket.

A lejátszás során több lépésben gyorsíthatjuk, vagy lassíthatjuk visszajátszást, valamint lehetőség van egyidejű felvételre és egy már felvett műsor lejátszására.

A készülékhez csatlakoztatott vagy a hálózaton elérhető merevlemezről nem csak filmeket, hanem MP3 és JPEG fileokat is lejátszhatunk. A képekből slideshow is indítható.

 

Mivel több zenét hallgatok mint politikai kerekasztal beszélgetést, kíváncsi voltam, hogy szól az Alligator hörgés ha rákapcsolok egy erősítőt. Nos semmi szégyenkezni való nincs, a mélytorokból jövő audio élmény a fotelbe nyomja a hallgatót, különösen ha megfelelő hangerő is párosul hozzá. Kicsit vicces, hogy a rádió módban a képernyőn villogó equalizerszerű ábrának semmi köze sincs a zenéhez.

 

A készülék két kártyaolvasója Conax és Xcrypt kártyákat fogad, amelyek mellet még két CI fogadó is helyet kapott. Olcso.tv kártyát közvetlenül, míg UPC és Penthouse HD kártyákat modulban próbálva gond nélkül működtek. Valamiért a Penthouse HD kártyát teszteltem a leghosszabb ideig, hátha kijön valami hiba, de nem jött ...

 

Nem kellett sokat keresgetnem az Interneten és megtaláltam az első „nem hivatalos” szoftvereket is.

Ezt „roppant bonyolult módon”, pendriveről tudtam rátölteni úgy, hogy az előlapon az exit gombot nyomva tartva bekapcsoltam a készüléket.

 

A szoftvercserét követően a kártyaolvasók tudása megnőtt és miután a „kártyaolvasó menüben” a piros gomb megnyomása után begépeltem a titkos 2320 kódot, új menüpontokkal gyarapodott a készülék.

Megjelentek a különböző Emulátor, Home Share, és Net Share funkciók. Az Emulátor-t az olvasó fantáziájára bízom. A Home Share arra való, hogy ha több ilyen készülékünk van, akkor egy előfizetői kártyával minden készüléken nézhetőek a kódolt adók, mert akár vezetékes, akár WiFi kapcsolaton keresztül megosztják a kártyaadatokat. Vigyázat nem minden szolgáltató járul hozzá az otthoni kártyamegosztáshoz.

 

A Home Share-t a Dereamboxosok csak megmosolyogják mert ők ugyanezt az Interneten keresztül is tudják művelni. Nos jelentem új hús lépett a placcra. A hálózat beállítások között megjelent egy szerver telepítés menüpont, ahol akár tíz különböző kártyamegosztó szerver elérését le lehet tárolni. Kicsit több internetes keresgélés és pár próbálkozás után néhány eddig $-al jelölt csatorna nézhetővé vált. A leggyakrabban használt protokolokat, mint pld. a NewcamD, vagy CCcam alapból kezelte a rendszer (ez nem káromkodás volt).

 

Levezetésképpen megnéztem milyen programot kínál a készülék arra a rendkívüli esetre, ha nem találnánk semmi nézhetőt a több ezer TV adó közül. Az alkalmazások sorában naptárra, tudományos számológépre, és öt különböző játékra leltem. Azért ezek a klasszikusok, mint a Tetris, vagy a Sokoban nem helyettesítik az X-boxot, de segítenek kikapcsolódni, egy fárasztó Mónika-show után.

 

Összefoglalva, az Optibox Alligator és Panthera remek készülékek, mindennel fel vannak szerelve, amire 2010-ben egy műholdvadásznak szüksége lehet. Ja, a kép-hang is rendben van, illetve az Alligator simán megbirkózik a MinDigTV-vel.

A legrosszabb amit tapasztaltam, hogy amikor a félkarú rablóval játszottam, kikapcsolt a rádió. Ahhh felháborító, jelezni fogom a szoftverfejlesztőknek.

 

Posta Tibor
www.sat.hu

 

linkek az Optibox ragadozókról:

  1. Optibox Panthera a sat.hu webáruházban
  2. Optibox Alligátor a sat.hu webáruházban
  3. Optibox Panthera ás Alligator  fórum
  4. Optibox Panthera gyári weboldal
  5. Optibox Alligator gyári weboldal


Hozzászólások

comments powered by Disqus