SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

DigiTV feltörve II.

Dátum: 2006-06-12 17:21:36   |  
Szerző: postatib
Nem késlekedett a DigiTV, hogy megfossza az olcsó örömtől az előfizetés nélküli nézőket
Néhány napi működés után a DigiTV lecserélte a kódolás kulcsait, így akik nem rendelkeznek előfizetéssel, péntek óta ismét csak a sötét képernyőt nézhetik.

Az a néhány nap, amíg az érvényes kulcsok kinn voltak az Interneten elég volt arra, hogy gyakorlatilag az összes okosítható belérire kijöjjenek azok a szoftverek amelyek nézhetőve teszik a DigiTV műsorait.

Ha valaki ismét nyilvánosságra hozza a használható kulcsokat, akkor azok birtokában ismét nézhetőek lesznek a programok.

Az egész \"DigiTV feltörés ügy\" inkább csak érdekesség hisz a Nagravision 2 rendszer már korábban elérhető volt. Az újdonság csak abban rejlik, hogy egy DTH szolgáltó összes magyar nyelvű csatornája egyszerre elérhetővé vált.

Sok más kódolt magyar nyelvű csatorna más műholdakról egyébként most is nézhető az \"okos\" beltérikkel: pld. Filmmúzeum, Minimax, PaxTV, HírTV, Eurosport, Viasat3, stb, de szabadon is jónéhány csatorna vehető: DunaTV, Autonómia, M2, Budapest TV, ATV, Hálózat Tv, Cherry Music

Mielőtt azonban valaki nagyon fellelkesülne, érdemes tisztában lennie azzal, hogy a kódolt csatornák előfizetés nélküli vétele nem örökéletű dolog, egy kódváltás után bármikor megállhatnak, arról nem is beszélve, hogy törvénybe ütköző cselekedet.

A kód feltörése, illetve az ahhoz szükséges program előállítása, terjesztése egyaránt bűncselekmény. A kódfeltörő a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének vétségét követi el, amiért alapesetben 2 évig tartó szabadságvesztéssel büntetendő. Aki a programot kifejlesztette és az interneten terjeszti, az a fenti jogok védelmét biztosító műszaki intézkedések kijátszását követi el, amiért szintén 2 évig terjedő szabadságvesztés róható ki. A minősített esetekért - üzletszerűen végzett, jelentős hátrányt okozó bűncselekmény - már 3 év jár. Mindezt azonban gondatlanul is elkövethetjük: például ha megvásárolunk valakitől egy olyan beltéri egységet, amelyet az eladó vagy bárki más átprogramozott és alkalmassá tett a kódolás feltörésére.

Hozzászólások

comments powered by Disqus