SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Elindult a DIGITV

Dátum: 2006-02-08 17:58:59   |  
DIGITV néven új magyarországi digitális műholdas (direct-to-home) műsorelosztás szolgáltatást indított - országos forgalmazói hálózat segítségével - a budapesti székhelyű EMKTV Kft. Az új szolgáltatás megjelenése a kábelszakma szerint azonban komoly jogi és piaci aggályokat vet fel. Sárai Endre, az EMKTV ügyvezető igazgatója válaszolt kérdéseinkre, egyben ismertette az elterjedéssel kapcsolatos várakozásaikat.
Az eredeti tervek szerint február elsején indult volna a műholdas szolgáltatás, amely kétéves előfizetői konstrukcióban 34 csatornához kínál hozzáférést valamennyi, a piacon már jelenlévő szolgáltatónál olcsóbban. Az első ingyenes év után a második évben mindössze havi 2700 forint az előfizetési díj. Az ügyfeleknek ezen kívül a bel- és a kültéri egységért kell fizetniük, induláskor akciósan összesen 21 ezer forintot.
A kábelszolgáltatók szerint több szempontból is aggályos az új szolgáltatás elindulása, ezért a két szövetség, a UPC, T-Kábel,. Fibernet, Antenna Hungária, Tarr, Zelka, PR-Telecom, Satel, Oritel, Kontech levélben fordult a ORTT-hez, az NHH-hoz, a GVH-hoz, az IHM-hez és Juhász Károly hírközlési ombudsmanhoz, állásfoglalást kérve.
A szakma képviselői szerint tisztázatlanok az új szolgáltatás elindításának jogi körülményei, felvetődnek a továbbított tartalommal kapcsolatos kérdések is, mivel Románia - ahonnan műholdra kerülnek a műsorok - nem tagja az Uniónak, és eddig még nem is építette be jogrendszerébe a vonatkozó európai egyezményeket, viszont a magyar szabályozással ellentétes, hogy az alapszolgáltatás részét képezi egy napi 24 órában sugárzó pornócsatorna is. A levél felhívja a hatóságok figyelmét arra, hogy a meghirdetett feltételek szerint az új szolgáltatást önköltségi ár alatt, dömpingáron kínálják, ami komoly versenyjogi és EU-s aggályokat vet fel.

A szakma álláspontja szerint egy ilyen feltételekkel kínált szolgáltatás hátrányosan érintené a kábeltévés vállalkozásokat, amelyek sok pénzt fordítottak korszerű hálózatok kiépítésre és fejlesztésekre. Kérdésessé válhat a közelmúltban pályázati úton (GVOP és Műsorszolgáltatási Alap) megítélt több milliárdos EU-s és hazai szélessávú hálózatfejlesztési források eredményes felhasználása is - áll a levélben. A felvetések kapcsán megkerestük a hatóságokat is, egyelőre az ORTT-től és az NHH-tól érkezett válasz. \"A DIGITV szolgáltatásra vonatkozó bejelentés az ORTT-hez nem érkezett. Az EMKTV a szolgáltatással kapcsolatosan kért állásfoglalása hamarosan szerepel a Testület napirendjén. A pornográf tartalmú műsorok illetve azok elosztási rendjének tárgyában vizsgálat folyik \" - tájékoztatott Vékony Éva szóvivő.
Az NHH-hoz néhány nappal ezelőtt beérkezett az EMKTV Kft. bejelentése digitális tévéadás műholdas eszközön keresztüli továbbításáról - közölte Márton György sajtószóvivő. Hozzátette: a szolgáltató ezzel eleget tett a törvényben foglalt kötelezettségének, a hírközlési hatóság feladata most - mint minden beadvány esetében - a beérkezett anyag áttekintése, s amennyiben szükségesnek ítéli meg, piacfelügyeleti eljárás indítása.

Sárai Endre, az EMKTV ügyvezető igazgatója kérdésünkre az alábbi tájékoztatást adta. A DIGITV műsorának továbbítását az EMKTV végzi. A cég mint kábeles műsorelosztó kibővíti szolgáltatását műholdas műsorelosztással. Úgy véli, hogy ez a tevékenységük nem engedély-, hanem bejelentésköteles, aminek eleget tettek, nevezetesen a Nemzeti Hírközlési Hivatalnak a szolgáltatásra vonatkozó ÁSZF-et elküldték. A szolgáltatásbővítésről szóló bejelentésüket tavaly novemberben elküldték az ORTT-nek. A magyar műsorszolgáltatókkal az EMKTV köti a szerződést, nemzetközi csatornák esetében pedig az EMKTV tulajdonosa, az RCS-RDS romániai székhelyű részvénytársaság. A szerződések csak egy-két csatorna esetében tartamaznak előfizetőszámra vonatkozó minimum-garanciát, az összes többi esetben listaárat fizetnek. A műsort Romániában lövik fel az Intelsat műholdra, s mivel ezen a műholdon már bérelnek transzpondert a Romániát lefedő, hasonló jellegű műsortovábbításhoz, az újabb transzpondert kedvező áron kapják. Terveik szerint ez év őszén 25 ezer, télen 50 ezer, jövő tavasszal 75 ezer előfizetőjük lesz. A magyar piacon nagyobb a versenyhelyzet, mint a romániain, ezért szerényebbek az itteni tervszámaik. Az új szolgáltatással a kispénzűeket célozzák meg. Úgy véli, a kábelszakmának nem jelentenek igazi konkurenciát, mivel a DIGITV-n nincs sem internetet, sem telefonszolgáltatás. Arra a felvetésre, hogy nem félnek-e attól, hogy a kétéves hűségnyilatkozat ellenére az egyéves ingyenes időszak lejárta után tömegesen mondják le a szolgáltatást, azt válaszolta, hogy nem számolnak ezzel a lehetőséggel.

A DIGITV szolgáltatása a tegnapi nappal, azaz február 7-én elindult. Az EMKTV call centerében azóta teljes létszámmal dolgoznak, de még nincs adatuk a megkötött szerződések számáról.

Forrás: www.media-kabel-muhold.hu

kapcsolódó link: DigiTV fórum

Hozzászólások

comments powered by Disqus