SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Első Ultra-HD film műholdról

Dátum: 2014-04-16 18:50:22   |  hír
Szerző: doga
A tervek szerint még ebben a hónapban levetítik az első UHD felbontással forgatott dokumentumfilmet, amely az olasz RAI gondozásában készült. A sugárzást a Eutelsat 10A jelű műhold Ultra-HD demócsatornája fogja végezni.

Az olasz Rai Strategie Tecnologiche és a Eutelsat műhold-üzemeltető vállalat első ízben kíván egy teljes filmet sugározni a Full HD-nál négyszer részletgazdagabb Ultra-HD felbontásban. E hét keddjén jelentette be a két vállalat, hogy a „Roma, Napoli, Venezia… in un crescendo rossiniano” című, 4K-s kamerákkal forgatott dokumentumfilmet fogják műsorra tűzni, amely Róma, Nápoly és Velence kulturális örökségeit fogja minden eddiginél látványosabb módon bemutatni.

A filmet ezen a héten mutatták be Rómában, és még áprilisban megtörténik a műholdas sugárzása UHD felbontásban. A keleti 10,0 fokos pozícióból fogható Eutelsat 10A jelű műholdjának demócsatornáján lesz látható a műsor, mégpedig a legújabb, HEVC (High Efficiency Video Codec, H.265) tömörítési eljárás alkalmazásával, amely az MPEG4-es (H.264) tömörítésnél kétszer hatékonyabb módon biztosítja ugyanazt a minőséget.

A francia műholdvállalat első teljesértékű UHD műsorsugárzásával tapasztalatokat kíván gyűjteni az új technológiával kapcsolatban. „Amióta 2013 januárjában útjára bocsátottuk első Ultra HD tesztcsatornánkat egyik Eutelsat műholdunkról, szorosan együttműködünk az ipari szereplőkkel annak érdekében, hogy minél hatékonyabban népszerűsítsük a 4K-ban rejlő lehetőségeket”, nyilatkozta Renato Farina, a Eutelsat Italia ügyvezető igazgatója a német digitalfernsehen.de szakportálnak.

Maga a RAI is az új UHD felbontás egyik leglelkesebb éllovasának számít. A 3840 x 2160 képpontból álló hatalmas adatfolyam továbbításához kidolgozott új tömörítési eljárás, a már említett HEVC lesz minden bizonnyal az az új ipari szabvány, amely széles körben fogja lehetővé tenni a 4K-s tartalmak továbbítását és megjelenítését a végfelhasználók készülékein.

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.de



Hozzászólások

comments powered by Disqus