SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

HDTV FAQ

Dátum: 2007-04-24 22:47:59   |  
Dátum: 2007.06.01.   |   12.00   |   Letöltve: 12345 alkalommal

Kérdések és válaszok
Mi az a HDTV? Mennyivel jobb a HDTV, mint a jelenlegi TV?
Miért kell nekem a HDTV? Nekem jelenleg nem digitális adásom van?
A HDTV egy új felfedezés? Mikor lesz HDTV?
A HDTV csak műholdon keresztül érhető el? A tévéadás hangja szintén jobb lesz?
Milyen eszközökre van szükségem a HDTV vételéhez? Tudom majd használni jelenlegi műholdvevőmet és tévékészülékemet?
A jelenlegi tévékészülékem meg tudja jeleníteni a HDTV adásokat? Mi az a HD-ready logó?
Muszáj HDTV-re váltanom? Mi az a HDTV set-top box?
Szükségem lesz előfizetői kódkártyára a HDTV vételéhez? Fizetnem kell majd a HDTV csatornákért?
Hogyan tudom használni videómagnómat vagy DVD felvevőmet a HDTV-vel? Tudom rögzíteni a HDTV műsorokat DVD-re?


Mi az a HDTV?

High Definition Television (nagyfelbontású televízió) egy teljesen új útja a videójel továbbításának, vételének és megjelenítésének, az így létrejövő kép sokkal élethűbb, mint bármi, amit eddig tévékészülékünkön valaha is láthattunk. A HDTV nagyobb váltás, mint volt negyven éve a fekete-fehér televíziózásról a színes tévére való átállás.

Mennyivel jobb a HDTV, mint a jelenlegi TV?

A HDTV kép akár 1920x1080 pixel-t tud megjeleníteni (szemben a jelenlegi 720x576 pixeles képpel) szélesvásznú formátumban, ötször részletgazdagabban, mint eddig. A képminőség lélegzetelállító.

Miért kell nekem a HDTV?

Egy HDTV adást látva lényegesen közelebb kerül az eseményhez. Mintha ott lenne. A HDTV drámaian reális élményt nyújt.

Nekem jelenleg nem digitális adásom van?

Jelenleg a digitális tévéadások (pld. by Sky, Premiere, Canal Plus stb.) gyönyörű képet biztosítanak, de a HDTV ezekhez képest is óriási előrelépést jelent. A HDTV szintén digitális, de az új formátum az eddiginél is élethűbb képet biztosít.

A HDTV egy új felfedezés?

A HDTV mögött rejlő technológia nem új. Több éve rendelkezésre áll, de Európában a HDTV újdonság. A nagyfelbontású tévécsatornák világszerte elterjedtek.

Mikor lesz HDTV?

A Premiere (Németország), a TPS (Franciaország), és a BSkyB (Anglia) megkezdte a HDTV műsorok sugárzását. Más európai műsorszolgáltatók is tervezik a HDTV csatornák elindítását.

A HDTV csak műholdon keresztül érhető el?

A HDTV nagyobb sávszélességet igényel, mint a hagyományos tévécsatornák. Ezt a kapacitást legegyszerűbb műholdon keresztül biztosítani. A HDTV elérhető lesz kábelen, a földi műsorszóró állomásokon keresztül, sőt több esetben akár telefonvonalon is.

A tévéadás hangja szintén jobb lesz?

A HDTV adás többnyelvű digitális hangot is képes továbbítani, akár a DVD.

Milyen eszközökre van szükségem a HDTV vételéhez?

A HDTV vételéhez szüksége van egy parabola antennára, egy HDTV vételére alkalmas, speciális beltéri egységre és egy \'HD ready\' tévékészülékre.

Tudom majd használni jelenlegi műholdvevőmet és tévékészülékemet?

A jelenlegi műholdvevők nem képesek fogni a HDTV adásokat. Egy speciális, a HDTV vételéhez kifejlesztett beltéri egységet kell használni.

A jelenlegi tévékészülékem meg tudja jeleníteni a HDTV adásokat?

Ha jelenleg is lapos képernyős megjelenítőt használ, akkor lehetséges, hogy az alkalmas a HD megjelenítésre. Kérdezze meg erről a készülék gyártóját vagy forgalmazóját. Ha tévékészülékén nincs HD-ready jelzés, akkor készüléke nem lesz alkalmas a HD műsorok nagyfelbontású megjelenítésére, új készüléket kell vásárolnia.

Mi az a HD-ready logó?

Az európai kereskedelmi testület, az EICTA és az ASTRA bevezette a \'HD-ready\' logót, amelyet azokhoz a megjelenítőkhöz használhatnak, amelyek tökéletesen együttműködnek a HDTV-s beltéri egységekkel, a HDTV adásokat meg tudják jeleníteni, és teljesítik a minimális műszaki követelményeket, amelyeket a testület meghatározott. A specifikáció minimum 720 soros felbontást követel meg, 16:9-es képernyőformátumban. Kompatibilisnek kell lennie a 1080i és a 720p jelekkel mind 50, mind 60 Hz-es képfrekvenciánál, és rendelkeznie kell HDMI csatlakozóval (beépített HDCP tartalomvédelemmel).

Muszáj HDTV-re váltanom?

A jelenlegi televíziós szabvány szerinti sugárzás még hosszú évekig fennmarad, bár valószínűleg egyre több műsorszolgáltató tér majd át a HDTV szabvány szerinti sugárzásra, ahogyan annak idején a fekete-fehér televíziózást felváltotta a színes tévé.

Mi az a HDTV set-top box?

A HDTV programokat fogni képes beltéri egységek hasonló elven működnek, mint a jelenlegi digitális set-top boxok. Egy parabolaantennához kell ezeket is kapcsolni, amely annak a műholdnak a jeleit veszi, amelyen a nézni kívánt HDTV program műsora fogható.

Szükségem lesz előfizetői kódkártyára a HDTV vételéhez?

Kezdetben a HDTV programokat fizetős televíziók biztosítják, ezek kódoltak, ezért előfizetői kódkártya szükséges megtekintésükhöz. Később kódolatlan, FTA HDTV csatornák is elérhetőek lesznek, mint például a BBC, ami már jelenleg is HD formátumban rögzíti új műsorait.

Fizetnem kell majd a HDTV csatornákért?

Mivel az új technológia bevezetése igen költséges, ezért a HDTV-t főleg fizetős tévéüzemeltetők használják, mint pl. a Premiere és a BskyB. A HDTV tartalmat külön előfizetési díj ellenében szolgáltatják.

Hogyan tudom használni videómagnómat vagy DVD felvevőmet a HDTV-vel?

A HDTV set-top boxot hasonlóan a jelenlegi digitális beltéri egységhez, hozzá kell kötni a videó- vagy DVD felvevő berendezéshez, bár a képet csak normál felbontásban lehet majd rögzíteni velük.

Tudom rögzíteni a HDTV műsorokat DVD-re?

Napjainkban jelentek meg az első HD felvevők. Ezek elterjedése várható a közeljövőben.

További információk a HDTV-ről:katt ide

HDTV vételre alkalmas műholdvevők:katt ide