SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Immár hivatalos: a Panasonic befejezi a plazmatelevízió-gyártást

Dátum: 2013-11-01 12:44:16   |  hír
Szerző: doga
A japán Panasonic már ez év végén befejezi plazmaképernyővel szerelt televíziói gyártását. A hetek óta különböző források által megszellőztetett hírt e hét csütörtökén tette hivatalossá a cég. A plazmatechnológia vezető márkájának döntésével véget ér egy korszak a lapos televíziók történetében.

A szakmai körökben hetek óta közbeszéd tárgyát képező hír október 31-én bizonyossá vált: a Panasonic 2013 végéig felszámolja az Osaka közelében, Amagasakiban működő plazmapanel gyártósorait. 2014 márciusáig megtörténik az utolsó, még készleten lévő plazma-televíziók kiárusítása.

A sokak szemében szomorú lépésre a Panasonic indoklása szerint azért volt szükség, mert a vállalat 2000 óta érvényben lévő stratégiája, amely szerint párhuzamosan fejlesztik plazma- és LCD-technológiájú képernyőiket, a továbbiakban nem fenntartható. Az LCD-technológia utóbbi években tapasztalható gyors fejlődése, amely a folyadékkristályos kijelzők kezdeti hátrányának ledolgozásával járt, nagymértékben beszűkítette a plazma-televíziók piaci részesedését. Sokáig kitartottak a plazmaképernyők mellett, mondván, képminőségüket tekintve túlszárnyalják az LCD televíziókét, ám mára már kénytelenek feladni ezt az álláspontot.

A Panasonic mostani döntésével véget ér egy korszak a modern lapostelevíziók gyártásának történetében. A Sony és a Pioneer már évekkel ezelőtt felhagyott a plazmapanelek gyártásával, így 2008 óta a Panasonic volt az egyetlen japán vezető márka, amely még kitartott a plazmatechnológia mellett. Ezen túl már csak a koreai Samsung és az LG kínálatában fogjuk tudni megtalálni a plazmaképernyővel szerelt modelleket – igaz, jóval szűkebb választékban, mint amit a Panasonic nyújtott a technológia kedvelőinek.

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.de



Hozzászólások

comments powered by Disqus