SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Dátum:   |  

Az internet fejlődésével mára már nem csak weboldalakat böngészhetünk vagy játszhatunk, és nem csak e-maileket küldözgethetünk, hanem tévézhetünk, rádiózhatunk is.

Az IPTV (Internet Protocol Television) olyan digitális televíziós műsorszolgáltatás, melyet az interneten vagy helyi hálózaton (LAN) keresztül, IP szabvány használatának segítségével nyújtanak. Több cég is kínál hazánkban fizetős IPTV szolgáltatást, de kevesen tudják, hogy rengeteg program ingyen is nézhető egy arra alkalmas készülékkel.

Az IPTV kifejezést egyre gyakrabban használják az internet-tv-re, vagyis az interneten keresztül szabadon hozzáférhető tévézésre is. Jelen cikkünkben ez utóbbira értjük mi is az IPTV kifejezést.

Egy Németországban már közkedvelt készülék, a Medialink Black Panther szolgáltatásain keresztül mutatjuk be milyen lehetőségekkel élhetünk, ha egy ilyen doboz távirányítója van a kezünkben.

A Medialink azért is jó választás, mert amellett, hogy korszerű műholdvevő, számos érdekes és izgalmas lehetőséget tartogat a használója számára. A készülék extra szolgáltatásai csak akkor érhetőek el, ha az otthoni hálózatunkon keresztül az internetre is fel tud csatlakozni. Ez lehetséges a hagyományos ethernet kábellel, de egy kis USB-s WiFi adapterrel, akár vezeték nélkül is megoldható. A csatlakoztatást követően az IPTV menüben a lehetőségek arzenáljával találkozhatunk.
 

Medialink Black Panther IPTV menu 01_1

 

My IPTV – a cíkk írásakor ebben a menüpontban országok és tartalom szerint kategorizálva 28 csoportban mintegy 2625 csatorna található, ami a tapasztalatok szerint folyamatosan bővül. Csak ízelítőül néhány kategória: Films, Sports, UK and USA, Brazilian, French, Mexican, Russian, Greek, Hungarian, Spanish, Music, HD Channels, TV Series, Adult. A csatornák között a távirányítóval ugyanolyan egyszerűen navigálhatunk, mint a műholdas kínálatban. A kiválasztás után 1–5 másodperces „buffering”-et követően megjelenik a csatorna. A készülék bőségesen el van látva memóriával, ahova előzetesen letölti (puffereli) a jelfolyamot és így biztosítja az akadásmentes lejátszást.
 

Medialink Black Panther IPTV_ AnyTV

User IPTV – Ez a menüpont induláskor teljesen üres, viszont nagyon egyszerűen feltölthetjük nekünk tetsző tartalommal. A készülék nagyon sokféle médiatartalmat képes megjeleníteni, amit a népszerű számítógépes VLC player lejátszik, azokat a Medialink is. Tehát gyűjtögethetünk úgynevezett IP streameket, vagy a népszerű videomegosztókon található tartalmakat, és a távirányítóval bepötyöghetjük a listát. Mivel ez elég fáradságos és unalmas feladat lenne, segítségül hívhatjuk a számítógépünket. A készülék IP címét (amit ebben a menüpontban megjelenít) a webböngészőnkbe beírva „bejelentkezhetünk” a Medialink webes felületére (a jelszó: 0000), majd ide egyszerűen bemásolhatjuk a kívánt címeket. Mentés után láss csodát, a csatornalistában megjelennek azok a tartalmak, amiket mi írtunk be a készülékbe. Hogy mire jó ez? Gyorsan és egyszerűen készíthetünk saját csatornalistákat, amibe tv-műsorokon kívül betehetünk a YouTube-ról komplett filmeket, webkamerák képeit, az otthoni vagy céges biztonsági kameránk elérhetőségeit. Ezután egyszerű csatornaváltással lapozhatunk a kívánt filmek, tv-csatornák vagy kameraképek között. A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen.

Medialink Black Panther UserIPTV csatorna lista

M3U – Ha nincs kedvünk az előzőekben említett listák szerkesztésével bajlódni, akkor az interneten számtalan előre elkészített listát találunk az elterjedt M3U formátumban (pl. a http://www.shoutcast.com -on). Ezt pendrive-ra másolva könnyen feltölthetjük a Medialinkre. Ezzel teljesen egyedivé téve és kibővítve a választható programok körét.

Internet Radio – ebbe a menüpontban eleve vannak már rádiók, és bővíthető is a lista, de sajnos csak kézi módszerrel, ezért ehelyett praktikusabb az előbb említett M3U menüpontot használni.

Az IPTV menüpontban még további almenük (Europe.iptv, Mediterraneo.iptv, Arab.iptv, Nash.tv) találhatóak. Ezek fizetős szolgáltatások, ahol különböző cégek további tartalmakat kínálnak. 

Medialink Black Panther IPTV menü 02

Bár nem kapcsolódik szorosan az IPTV témakörbe, nem tudom említés nélkül hagyni a készülékbe épített hasznos multimédia-applikációkat. Hasonló programok ismerősek lehetnek okostelefonokról, tabletekről vagy Smart TV-kről. Ezek kezelése itt azonban direkt a tv-re van optimalizálva, így tényleg egyszerűen használható YouTube, Vimeo vagy DailyMotion klienst kapunk a készülékünkkel. Külön jelszóval (1111) védett rész van felnőtt tartalmakhoz. A nap 24 órájában elérhető több tízezer filmből álló videotárat kategóriákba sorolva böngészhetik a sikamlós téma iránt érdeklődők. Hírolvasó, részletes időjárás-előrejelző, ingyenes fotóalbum és térképalkalmazások egészítik ki az applikációk körét.

Medialink Black Panther adult app 01

Ha sem műholdon, sem IPTV-n, sem a felnőtt tartalmak között nem találnánk kedvünkre valót, amit azért nehezen tudok elképzelni, akkor több száz letölthető videojátékkal múlathatjuk a drága időnket. Bár tényleg színvonalas és érdekes játékokat találunk itt, gyanítom mégsem ez lesz a leggyakrabban használt menüpont a készüléken.

Medialink Black Panther Játékok listája

Meg kell említenem, hogy ez a kis csodamasina nem csak az internetes tartalmakkal boldogul, de virtuózan bánik az otthoni számítógépünkön, külső merevlemezen, hálózati tárolón (NAS) vagy a mobiltelefonunkon lévő anyagokkal is. Az úgynevezett DLNA (Digitális Élő Hálózat Szövetség) segít a kapcsolatot megteremteni a készülékek között. Ha konyhanyelven akarunk fogalmazni, akkor a DLNA megteremti a feltételeket, hogy egy távoli eszközökön tárolt multimédiás állományokat (hang, kép, mozgókép) játszhatunk le Medialinken. Például a nappaliban lévő tévén megnézhetjük az emeleti számítógépen vagy egy hálózati adattárolón tárolt fényképeket, filmeket, vagy ugyaninnen megnézhetjük a konyhaasztalon hagyott telefonon tárolt fotókat is.  Ehhez csupán arra van szükség, hogy ezek az eszközök közös hálózatban legyenek (akár WiFin), és mindegyik DLNA kompatibilis legyen. Lehet, hogy elsőre bonyolultul hangzik, pedig nem is az.

Medialink Black Panther DLNA DMS lista

Aki szeretne többet tudni az IPTV-s lehetőségekről, vagy a Medialink készülékről és a használatáról, a közeljövőben egy félnapos minitréning keretében sok új információhoz juthat. Amennyiben ellenállhatatlan vágyat érez, hogy kielégítse a téma iránti érdeklődését, küldje el nevét és telefonszámát a postatib@gmail.com e-mail címen május 31-ig. A részletekről e-mailben tájékoztatom a jelentkezőket.

A legjobb, ha addig is beszerez egy ilyen Medialink készüléket és koptatja a távirányítóját…

 

Posta Tibor
műholdvevő- és antennaszakértő
www.sat.hu