SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Kicsi a bors, de mit is tud egy Opticum 4000c?

Dátum: 2007-11-25 15:31:08   |  
Azt már régen megszokhattuk, hogy a műszaki berendezések esetében a méret nincs arányban a tudással. A nagyfokú integráltság következtében egyre nagyobb tudást lehet belegyömöszölni egyre kisebb dobozba. Az Opticum műholdvevő család belépő szintű készüléke a 4000C remek példa erre. A formás kis ezüst színű ház egy virtuóz, -minden hájjal megkent- igazi 21.századi készüléket rejt.



Az Opticum 4000c kis mérete ellenére mindent tud, amit egy korszerű műholdvevőnek tudnia kell. Képes letárolni akár 60 műhold 4000 csatornájának adatait. Az USALS funkciója segítségével automatikusan ráállítja a forgatós parabola antennát a kívánt műholdra. Nem csak a forgatós de a többfejes antennák tulajdonosai is elégedettek lehetnek, hisz a DiSEqC 1.0 mellett a DiSEqC 1.1 rendszerű fejkapcsolókat is biztonsággal vezérli, így extrém esetben a kettő kombinációjával akár 32 fejes rendszer is
kialakítható.

A PIP funkcióval akár 16 csatornáről készített pillanaképet képes egyszerre megjeleníteni a képernyőn. A gyakran nézett TV adókat a család minden tagja külön-külön kedvenc listába rendezheti, így mindenkinek személyre szabott csatorna listája lehet.

A tunere kellően érzékeny ahhoz, hogy a gyengébb adók jeleit is gond nélkül vegye és a megjelenített kép és hang minőségére sem lehet okunk panaszkodni. A SCART csatlakozón megjelenő videó formátumát menüből vezérelhetjük. Így a már megszokott kompozit jel mellett a lényegesen szebb képet produkáló RGB - és tessék megkapaszkodni - komponens (YUV) jelformátum is beállítható. A mostanában egyre jobban elterjedő lapos TV-khez tehát érdemes SCART-YUV átalakító kábellel csatlakoztatni a műholdvevőnket, hogy a lehető legjobb képminőséget kapjuk.

Csatlakozókból csak a legszükségesebbekkel van ellátva, antenna bemenet, és kimenet egy esetleges továbbfűzéshez, SCART csatlakozó a TV-vel való összekötéshez, RCA csatlakozők, hogy a hang HIFI erősítőn keresztül is megszőlalhasson, egy plusz RCA videő kimenet, valamint egy RS232 csatlakozó. Egy úgynevezett nullmodem kábel segítségével ez utóbbinak elég sok felhasználási lehetősége van. Ha két Opticum készüléket összekábelezünk, gyorsan és egyszerűen tudnak adatot cserélni egymással. Ha egy PC-hez csatlakoztatjuk, akkor a csatorna lista számítőgépes szerkesztése is lehetővé válik. Aki szeret kísérletezgetni, akár teljesen egyedi megjelenést adhat a készülékének, ugyanis egy kis program segítségével például lecserélhető a bejelentkező kép, vagy a rádió hallgatás háttere.




Ha valaki véletlenül nem találna kedvére való műsort a műholdas programkavalkádban, a beépített videójátékok remek szórakozást kínálnak.

Mivel az Opticum család FTA vevőinek (4000c, 4050c, 4100c, 7000c, 7100c) vezérlő szoftvere megegyezik más érdekes lehetőségek is vannak. A készülékekhez az Internetes oldalakon számos \"okos szoftver\" található, amelyeket a fentebb említett nullmodem kábellel egyszerűen fel lehet tölteni számítógépről a műholdvevőkre. A művelet végeztével, a \"9339\" titkos kód beütése után megjelenik egy rejtett menü, amelyben néhány extra funkció bújik meg.

Cardsharing (kártyamegosztás):
Ha van még otthon egy Opticum 7000 CX, vagy 7100 CX (vagy CR jelölésű) készülék, és azon sem a gyári program van, akkor annak a kártyaolvasójába helyezett előfizetői kártyát hozzáférhetővé teszi több készülék számára vezetékes, vagy vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. Pontosabban egy több műholdvevőből állő rendszer (egy 7000-es és több 4000-es) minden tagja képes egymástól teljesen függetlenül működni egyetlen előfizetői kártyával. A készülékek nullmodem kábel, vagy vezeték nélkül RS232 Splitter segítségével kommunkiálnak egymással. A rendszerbe kapcsolt összes műholdvevő úgy érzékeli, mintha lenne benne kártya, és már nyitja is az előfizetéses csatornákat. Egy rendszerben a kártyaolvasős mellett kődrendszertől függően további 1-8 \"kliens\" készülék lehet, így egy előfizetéssel több helyen is lehet TV-zni egymástól függetlenül. A kártyamegosztásnak a szolgáltatók ugyan nem örülnek, de elnézik, mivel van hivatalos előfizetés. Az az eset, ha valaki a szomszéddal osztozik, azonban már törvénysértő. Tesztek szerint egy UPC kártyát maximum 4-5 készülék tud egyszerre használni A DigiTV kártyáját csak a szolgáltató által biztosított készülékekkel lehet használni, tehát a fenti megoldás ebben az esetben nem alkalmazható.

Softcam:
A softcam alkalmazással egy egyszerű műholdvevő is, dekóder és előfizetői kártya nélkül alkalmassá tehető kódolt adások vételére. Ezt pontosan tudják a műsorszolgáltatók is ezért, hogy megakadályozzák a kalózkodást, rendszeresen változtatják a kódoláshoz használt kulcsokat (key). Az Interneten számos honlapon megtalálhatók az úgynevezett kulcslisták (softcam.key) A megváltozott kulcsok (melyek szimpla számsorok) a rejtett menüponton keresztül a készülék távirányítójával egyszerűen \"bepötyöghetők\" a műholdvevőbe. A softcam alkalmazása illegális, ezért a boltokban ne keressen senki ezzel \"felokosított\" készüléket. Az ilyen okosítás egyébként drága mulatsággá is válhat, mivel a gyáritól eltérő szoftverek használata automatikus garanciavesztéssel jár.

A rendszeres TV-zést sem érdemes kizárólag softcam alkalmazással biztosítani mert ami ma nézhető, nem biztos, hogy holnap is az lesz. Örökös harc folyik a műsorszolgáltatók és a műholdas kalózok között. A kulcsváltásokat sokszor közvetlenül egy várva várt sportesemény vagy filmpremier előttre időzítik, így mire valaki megszerzi az Internetről a friss kulcsokat vége a műsornak. Ha valaki soha nem akar sötét képernyővel találkozni jobban jár, ha előfizet valamilyen műholdas csomagra, vagy kábel TV-re

Összességében az Opticum 4000c készülék egy sokoldalú, rengeteg hasznos funkcióval és lehetőséggel felvértezett készülék, amely kis mérete ellenére hihetetlen tudással rendelkezik. Rendkívül kedvező ár/teljesítmény arány mellett(a fogyasztói ára mindössze 12.190 Ft) a gyártó által vállalt - műholdvevők tekintetében egyedülálló - 3 év garncia is roppant vonzóvá teszi a készüléket. Az Opticum műholdvevők a legtöbb komoly antennaszaküzlet polcain megtalálhatók.



Kapcsolódó linkek:
www.opticum.hu
webáruház

Hozzászólások

comments powered by Disqus