SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Mától HBO HD

Dátum: 2008-04-01 15:35:25   |  
Szerző: postatib
A HD technológia térhódítása világtendencia, melynek hatása Magyarországon is érezhető. Az HBO itthon az elsők között indítja el az HBO HD, azaz a nagy felbontású adás sugárzását hivatalosan 2008. április 1-én.
Az HBO HD csatorna az HBO tükre, így programjuk azonos. Az HBO HD-n tehát mindig ugyanaz a műsor nézhető, mint az HBO csatornán. A különbség a képminőségben, képélményben és a hangzásban rejlik. A nagy felbontású televízióadás (HDTV) lényegesen élesebb képet biztosít, mint az eddig általánosan használt normál felbontású adás és 16:9-es (szélesvásznú) képarányok jellemzik. A képet az HBO 1080i formátumban sugározza, ami 1920x1080 képpontos felbontást jelent, szemben az eddig megszokott 720x576 képponttal. Hangzás tekintetében egyedülálló, hogy a filmeket az HBO kizárólag Dolby Digital hangrendszerben vetíti magyar szinkronnal, emellett a műsorok túlnyomó többsége eredeti nyelven is elérhető. A filmek több mint harmadánál 5.1 térhatású hang hallható, míg a többi anyagnál kiváló minőségű sztereó. A tökéletes hang és kép valódi moziélményt nyújt majd az arra alkalmas (HD vagy HD Ready) plazma és LCD televíziókészülékkel valamint surround rendszerrel rendelkező előfizetők számára.

Az HBO HD adása 2008. április 1-től elsőként a UPC hálózatában lesz elérhető. Április elsejével Budapesten és Debrecenben, július elsejével pedig Pécsett, Miskolcon és Székesfehérváron indul el a szolgáltatás. Ahogy a UPC is dolgozik azon, hogy rendszerének további elemeit és területeit felkészítse a nagy felbontású adás továbbítására, a piac több szereplője szintén fejlesztéseket eszközölt, hogy már az idei évben minél több előfizetőhöz juthasson el az HBO HD adása. 2008 őszére így várhatóan számos kábelszolgáltatónál elérhető lesz az HBO HD csatorna.

Az HBO HD adásának elindítását komoly technikai előkészületek előzték meg. A számítógépes műsorkijátszás bevezetése óta a HD csatorna indítása volt a legnagyobb kihívás, mellyel az HBO mérnökei találkoztak. Ahhoz ugyanis, hogy a nézőhöz eljusson a műsor, a technikai lánc minden elemét fel kellett készíteni a nagy felbontású jel továbbítására. \"Az úgynevezett HDCAM szalagon érkező anyagok először bekerülnek az anyag-előkészítő számítógép rendszerébe, majd tömörítésre kerülnek, végül betöltődnek az archiváló és adáslebonyolító rendszerbe. Kétféle anyag készül ugyanazon kazettából: egy normál felbontású a jelenleg is létező HBO csatornák, és egy nagyfelbontású a HD csatorna számára. Utóbbi anyagok az eddigieknél háromszor nagyobbak, több helyet foglalnak, így a tárterület bővítésére is szükség volt. A szalagos háttértároló kapacitását például 700 terrabájttal növeltük meg az HBO HD csatorna indulása kapcsán. Sajnos a stúdiók nem minden filmet tudnak HD minőségben az HBO rendelkezésére bocsátani. Ilyenkor úgynevezett felkonvertált normál felbontású műsort közvetít az HBO, de még az ily módon sugárzott anyagok is észrevehetően jobb minőségűek, részletgazdagabbak a hagyományos tévécsatornákhoz viszonyítva\" - mondta el Róvó Gábor, az HBO főmérnöke.

A teljes filmtár vonatkozásában a valódi HD anyagok aránya folyamatosan növekszik majd. A HD elindítása mellett az HBO felkészült a normál felbontású csatornák szélesvásznú, azaz 16:9-es méretarányban történő továbbítására. Az úgynevezett \"anamorphic\" sugárzás lehetővé teszi, hogy mind a szélesvásznú, mind a hagyományos televíziók jó minőségben jelenítsék meg a szélesvásznú filmeket.


Hozzászólások

comments powered by Disqus