SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Miért jó a multifókuszos parabola?

Dátum: 2007-08-10 18:09:00   |  
Szerző: postatib
Műholdak tucatjai bombáznak bennünket TV és rádióadásokkal. Ha egynél több műhold jeleit szeretnénk venni, akkor többfejes antennát, vagy forgatómotort kell használnunk.
A forgatómotorok előnye, hogy nagyobb szabadságot biztosít (ha jól be van állítva) elvileg az összes vehető műholdra ráállíthatja az antennánkat. Hátránya, hogy mivel mozgó alkatrészeket tartalmaz, a gyakori használat, vagy a szeles időjárás csökkentheti az élettartamát.

A több műhold vételére másik megoldás, ha több parabolát használunk és a fejeket a beltéri egység által vezérelt fejkapcsolóval (Diseqc switch) kapcsolatjuk.

Arra is van lehetőség, hogy egy antennára több fejet szereljünk fel. Mivel azonban a parabola egy pontba fókuszálja a vett jeleket, az eltolt fókuszban levő fejekre kisebb jel kerül.

Az antenna alakjának módosításával a pontszerű fókusz szétnyújtható így már több fej is elhelyezhető az antennán úgy, hogy a vétel optimális legyen minden fej szempontjából.

A többfejes megoldás előnye, hogy a műholdváltásnál nem kell arra várni, hogy a motor új pozícióba mozgassa az antennát, hanem azonnal lehet váltani a fejek között. Továbbá, mivel nincsenek mozgó alkatrészek a meghibásodási lehetőség is kevesebb.



Ez egy speciálisan kiképzett parabola antenna, amelyet kifejeztten többfejes megoldásokra fejlesztettek ki.

A kialakításnak köszönhetően a fókusz nem pontszerű, hanem íven helyezkedik el, ezért mindegyik fejnek optimális vételt biztosít.

A fejtartó sín íve követi a fókoszvonalat. A fejtartó rúd megerősített, ezért az 5 fej (vagy akár több) stabil rögzítese sem jelent gondot. A fejtartón fokbeosztás található, amely segítségével gyerekjáték az antenna beállítása.

A vétel minőségének javítása érdekében a szokásos azimut és eleváció (oldalszög és emelkedés) állítás mellett lehetőség van egy harmadik forgástengely mentén a teljes tükör \"elcsavarására is\"


Ennek köszönhetően sokféle variáció lehetséges a venni kívánt műholdak kiválasztására.

például: a HDTV-s adásokhoz: ASTRA 2(28,2K) ASTRA 1D (23,5K) ASTRA (19,2K), HotBird (16K), Eutelsat W3 (7K)

vagy, hogy a lehető legtöbb magyar adás vehető legyen: ASTRA (19K), HotBird (16K), Sirius (5K), AMOS (4Ny), Telstar12 (15Ny)

ha szeretne egy ilyen multifókuszos antennát, kattintson ide!

Posta Tibor
www.sat.hu

Hozzászólások

comments powered by Disqus