SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Műholdas vételtechnika: Eszik-e vagy isszák…

Dátum: 2007-05-05 10:58:26   |  
Egy kis segítség a bevásárláshoz, azoknak, akik műholdas TV-t, ill. rádiót szeretnének otthonukba, de nem tudják, hogy is kezdjék.

A sat.hu cikkíró pályázatra érkezett cikk
1. Analóg vagy digitális?
Természetesen most már csak digitális (DVB-S (HDTV esetén: DVB-S2) beltéri egységet érdemes venni, mivel már csak nagyon kevés adót foghatunk analóg változatban. Ráadásul már az összes ilyen adót lehet fogni digitálisan is.

2. FTA vagy CAS?
Amennyiben nincs műholdas előfizetésünk, és nem is tervezünk semmire előfizetni, elég FTA (Free to air) vevőt venni, mellyel akár több ezer ingyenes adást foghatunk. Ennek azonban az a hátránya, hogy nagyon kevés magyar adást foghatunk. Amennyiben viszont van előfizetésünk, vagy hamarosan előfizetünk egy szolgáltatásra, mindenféleképpen olyan vevőt vegyünk, amiben van kártyaolvasó, vagy CAM fogadóhely. Amennyiben kártyaolvasóval szerelt vevőt vásárolunk, figyeljünk oda, hogy milyen kártyákat olvas. (Hazai szolgáltatók esetében a következőkre kell figyelni: UPC Direkt esetében Cryptoworks, DigiTV esetében: Nagravision 2, [csak a szolgáltató által adott készülékkel működik - a szerk.] valamint BoomTV esetében: VideoGuard (NDS) [egyelőre nem hazai szolgáltató, bár vannak magyar nyelvű csatornái és szintén csak a szolgáltató által adott készülékkel működik - a szerk.]) Ha viszont CAM fogadósat veszünk, kell még bele egy modul (CAM), ami ezen kártyákat olvassa.

3. Antenna: Milyet, mekkorát?
Az antenna lehetőleg minél könnyebb legyen, ezért javasolt alumíniumból készültet vásárolni. Amennyiben elsősorban a magyarországi fizetős szolgáltatásokat szeretnénk igénybe venni, elég egy 60cm-es átmérőjű antenna is. [A Digihez legalább 80-as javasolt - a szerk.] Ha viszont több műholdat is szeretnénk fogni, érdemes nagyobbat venni. Figyeljünk azonban oda arra, hogy ha motort is veszünk, maximum mekkora antennát bír el.


4. Több műhold vételére alkalmas rendszerek
Ha több műholdat is szeretnénk fogni, több megoldást is választhatunk. Talán nem a legegyszerűbb beállítani, de mégis ezzel lehet a legtöbb műholdat befogni, ha DiSEqC 1.2, ill. USALS motort választunk. Ehhez azonban minél könnyebb, és max. 120cm-es parabola szükséges. A másik megoldás a DiSEqC 1.0, 1.1, valamint 2.0, melyekkel akár 16 fix antennát helyezhetünk el. Ezeknek a jeleit egy DiSEqC kapcsoló egyesíti, és így egyetlen kábelen juthat el a jel a vevőkészülékbe.

5. Vevőfej
LNB vásárlásakor talán a legfontosabb a zajtényező. Ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott LNB-nek minél kisebb legyen a zajtényezője (egy dB-ben megadott szám). A második felvetődő kérdés: C vagy Ku sáv? A legtöbb szabadon fogható adót illetve az összes magyar csomagot Ku sávban sugározzák, éppen ezért érdemesebb Ku sávos fejet vásárolni. C sávosat akkor érdemes, ha főleg távol keleti csatornákat szeretnénk fogni. Sajnos a C sávos vételnek viszont hátránya, hogy sokkal kevesebb csatorna érhető el, és sokkal nagyobb antenna szükséges hozzá. A harmadik kérdés, hogy milyen LNB-t vegyünk? A \"single\" egy vevő kiszolgálására képes, míg a \"twin\" kettőre, a \"quad\" négyre, az \"octo\" nyolcra. A \"quatro\" elsősorban DiSEqC multikapcsolókhoz használatos, a \"monoblock\" pedig két fej egyben, ami pl. az Astra (19,2°K) és Hotbird (13,0°K) műholdak egyidejű vételénél hasznos.

6. Kábel
A megfelelő kábel beszerzése épp ugyanolyan fontos, mint a megfelelő vevő, fej, stb. kiválasztása. A műholdas vételnél nagyon fontos a Koax kábel árnyékolása. Ezért ajánlják elsősorban az RG6-os kábelt, ami 3x árnyékolású. A kábelek mindkét végére pedig F csatlakozót kell venni.

7. Segédeszközök
Rengeteg eszköz létezik, ami megkönnyítheti a dolgunkat mind a felszerelésnél, mind a használatnál. Ilyen a Sat Finder, ami elsősorban arra jó, hogy amikor az antennát próbáljuk pozícionálni, nem kell senkit beültetni a TV elé, és várni, hogy kikiabáljon, ha van jel. Ez a készülék a koax kábelen keresztül kapja a működéséhez szükséges áramot, motorral is együttműködik, és az érzékenység beállítása után hangjelzéssel is jelzi nekünk, hogy megtaláltunk egy műholdat. A másik hasznos kis dolog a Sat Compass, ami lényegében egy iránytű, amin mellesleg az ismertebb műholdak, műhold rendszerek pozíciói jelölve vannak. Mindössze annyi a teendőnk, hogy a hátán található ragasztóval felragasztjuk a parabolánk hátuljára, és máris láthatjuk, hogy szó szerint \"mivel is állunk szemben\", ugyanis a compass nem az mutatja, hogy mire néz a parabolánk, hanem, hogy mi van vele szemben.

8. Hasznos dolgok
Ha DiSEqC motort választunk az antenna forgatására, mindenféleképpen vegyünk mellé egy 90°-os F toldót. Ezzel sok létrázástól kímélhetjük meg magunkat. Tudniillik bizonyos motorok (főleg a nagyobb antennáknál), előszeretettel húzogatják ki a kábelt az F csatlakozóból. Ha kábel TV is van a házban, és a jelet több felé is el szeretnénk osztani, érdemes beszerezni ún. Diplexereket is, amik a kábel TV és az LNB jeleit egyesítik, majd a másik helyen újra kettébontják, így elég minden helyre egy-egy kábelt vezetni. Szintén ez a használatos a Multiswitcheknél, amik két Quatro LNB jelét osztják szét négy helyre. Ha pedig elég távol van a vevő a fejtől, érdemes venni egy Sat erősítőt, ami akár 20dB-el is tud erősíteni a jelen, s így gond nélkül nézhetők lesznek a műsorok. Érdemes megnézni, hogy a beltéri amit veszünk, okosítható-e. Ha igen, mindenféleképpen vegyünk hozzá egy null-modem (RS232) kábelt, amivel összeköthetjük a vevőnket számítógépünkkel. Ennek segítségével egyszerűen frissíthetjük vevőnk szoftverét, valamint akár kódolt csatornákat is nézhetünk. Ha már a kábeleknél tartunk, érdemes megemlíteni az ablakkábelt is, ami akkor hasznos, ha nem szeretnénk fúrogatni az ablakkeretet.


Szűkszavúan ezekkel, a tanácsokkal segíteném önöket a vásárlásban.

szunyog


Ez a cikk a sat.hu cikkíró pályázatra érkezett. Értékelje Ön is a szerző munkáját


Hozzászólások

comments powered by Disqus