SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

OLED TV, drágaszágom

Dátum: 2008-11-14 00:08:54   |  
Szerző: dorka
Az OLED, az Organic Light-Emitting Diode rövidítése, magyarul szerves fénykibocsátó diódát jelent, az ezekre szerelt panelekből épül fel maga az OLED TV. Az OLED technológián alapuló készülék egyesek szerint a jövő televíziója, mások szerint amilyen hamar felemelkedett, olyan hamar le is áldozik majd a csillaga.
Az elektrolumineszcencia jelenségére (feszültség hatására egyes szerves anyagok fényt bocsátanak ki) épülő kép-előállítási eljárás nem nevezhető éppen forradalmian újnak, évek óta folynak már a kísérletek, hogy hogyan lehetne az LCD és Plazma televíziókénál is élesebb, kontrasztosabb, és még jobb minőségű képet létrehozni. Az első és legnagyobb eredményeket a SONY érte el, ők állították elő az első OLED TV-t, az XEL-1-et, ami idén már az európai piacon is megjelenik. Az Egyesült Államokban már január óta kapható, nem kevesebb, mint 2500 dollárért. Ha pedig még azt is figyelembe vesszük, hogy a tv maga, nem több mint 11 colos, és ezzel a mérettel házimozizásra nem éppen alkalmas, akkor már nem is annyira jó az üzlet.



Az XEL-1-en, az egyetlen forgalomban lévő OLED-en túl persze születettek már más prototípusok is, első sorban a Samsung jóvoltából, de már a Toshiba, az LG és a Panasonic is csatlakozott a kísérletezőkhöz. A legnagyobb problémát az ár jelenti, ugyanis a nagyobb méretben előállított készülékek ára annyi magas lenne, hogy nem lehetne eladni. Ha figyelembe vesszük, hogy a 11 colos, nagyobb képeslap nagyságú SONY mennyibe kerül, máris könnyedén következtethetünk a nagyságrendekre. A CEATEC-en, a Korszerű Technológiák Egyesített Kiállításán a SONY egy újabb dobással rukkolt elő, a hajlítható képernyővel. Ez esetben a vékonyságon túl az ívelt formán volt a hangsúly, és legkevésbé sem a nagyságon, így ez a prototípus már csak négy colos, 480x272 pixel felbontású, viszont mindössze 0,3 mm vastag. A forgalomba kerülésnek még a lehetősége sem került itt szóba. A SONY legnagyobb, már bemutatott Oled-prototípusa 27 colos, 10 milliméter vastag, és képernyőjének felbontása 1920x1080.



Mondhatjuk, hogy a Samsung bizonyos értelemben túl is szárnyalta a Sony eredményeit. Persze csak elméletben, hiszen egészen addig, amíg nem kerülnek piaci forgalomba a készülékek, csak a prototípusok tudják felülmúlni egymást. Egyetlen kapható OLED készülékével egyelőre a SONY az első. A Samsung tehát bemutatott egy 40 colos képátlójú OLED panelt, ami mindössze 8,9 mm vastag, és teljes 1920x1080 pixel felbontású. A cég egyik kísérleti gyártósorán állították elő a készüléket, eladásra bocsátása jelenleg már csak azért sem lehetséges, mivel a tömeggyártásra szolgáló soron 31 colosnál nagyobb OLED TV létrehozása leheteletlen. Egyelőre ez a világ legnagyobb ilyen tévéje. A Samsung nevéhez is fűződik extra vékony OLED képernyő, amit flapping displayként emlegetnek, azaz lebegő kijelzőként, és a SONY-éhoz hasonlóan szintén hajlítható.


Az OLED TV-k gyártásának és piacra dobásának két fő akadálya van, az egyik, a képméret, a másik pedig szorosan ettől függ, az ár. Ha egy 11 colos képernyős 530.000 Forint körül van, irreális összegekbe kerülnének a nagyobb méretűek. Érthetően szkeptikus tehát a Panasonic az OLED-dekkel kapcsolatban. Nyáron még az OLED gyártók élvonalába akart kerülni, a CEATEC 2008 kiállításon pedig már a mérlegelés álláspontjára helyezkedett a vállalat. Azt pedig még nem is említettük, hogy az OLED televíziók várható időtartama nagyjából tíz év, napi nyolc órás tévénézés mellett.

Az OLED tv-k mellett szól még az alacsony energiafogyasztás és nagyon gyors reakcióidő is. Egy biztos, a különlegesen vékony képernyőkre, az LCD-t és Plazmát túlszárnyaló képminőségre még pár évet várnunk kell. Ha azonban tényleg az OLED a jövő televíziója, és elsöpri az előbb említetteket, akkor kár most több százezret költeni azokra. Ez azonban még a jövő zenéje.

Fülöp Dorka sat.hu

Hozzászólások

comments powered by Disqus