SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Super Hi-Vision = 16 x HD

Dátum: 2012-08-13 13:54:58   |  
Az olimpiai játékok mindig is jó lehetőséget jelentettek új televíziós technológiák kipróbálására. 1964-ben a színes TV, 1984-ben a HD kapcsán zajlottak műszaki próbák a játékok kapcsán. Idén egy következő generációs technológiára került sor.

Az NHK, a japán műsorszolgáltató minden említett technológia kipróbálásából kivette a részét, idén pedig összefogott a BBC kutatás-fejlesztési osztályával, és az OBS-szel, az Olimpiai Műsorszolgáltatóval, hogy a Super Hi-Visiont élesben is kipróbálják. Az UHDTV, azaz Ultra High Definition néven is ismert technológia a HD minőség 16-szorosát nyújtja, ami 8K-s felbontást jelent, 7680x4320 pixelt. A Super Hi-Vision nevet az NHK adta a technológiának, és hiszi, hogy a jövő televíziós technológiáját jelenti majd egyszer. Ez még nem minden, mert az NHK 22.2-es lenyűgöző hangot is adott a képi élményhez.

Kép forrása: techradar.com

A Super Hi-Vision élmény élőben történő élvezete múlt hétfőn adatott meg néhány szerencsés szakembernek, a BBC otthonában, egy 8 méteres átmérőjű képernyőn. Egy 25 perces részletet mutattak be a nyitó ceremóniából, majd egy részt az élő úszás közvetítésből. Természetesen a jelenlévőket lenyűgözte a képminőség, amit tapasztalhattak.
 
John Zubrzycki a BBC munkatársa megerősítette az érzést: „Azt hiszem, egyet érthetünk abban, hogy olyan mintha ott lennénk a helyszínen.” Arra a kérdésre, hogy mikorra várható, hogy a Super Hi-Vision piacra kerül, realistán válaszolt: „A HD-t először 1984-ben használták Los Angelesben, szóval több mint 20 év volt, mire elérte a nagyközönség széles rétegeit.”
 
Kép forrása: techradar.com

Míg a hagyományos HD felvételek az olimpiai lángot különböző szögekből mutatták, a Super Hi-Vision egyszerűen madártávlatból mutatta a képet, tisztán látható volt, ahogy a fáklya lángjai lassan sodródnak az ég felé. A nyitó ceremóniát igazán hatásossá és élvezetessé tette az új szemszög, de az élő közvetítés kicsit unalmassá vált, mivel nem volt meg a 10 kamerás lefedettség. Közhelyesen hangzik, de a jelenlévők elmondásuk szerint tényleg úgy érezték magukat, mintha a nyitó ceremónia alatt ők is a stadionban lettek volna, és tévézési élményt semmihez sem foghatónak vélték.
 
Forrás: techradar.com
 
Kapcsolódó hírek:

 



Hozzászólások

comments powered by Disqus