SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Többszöröződhet a televíziós kínálat

Dátum: 2004-04-19 13:55:42   |  
Szerző: postatib
Jelentősen bővülhet a televíziós csatornák száma Magyarországon. Egy a Népszabadság által megismert, szakmai egyeztetésen lévő kormányelőterjesztés-tervezet szerint még az idén elindul Budapesten a digitális televíziós műsorszórás, amely lehetővé teszi, hogy a jelenlegi három helyett nyolc csatorna legyen fogható az ország bármely részében egy egyszerű szobaantennával, a mostaninál mégis jobb minőségben. Több kábeltelevíziós cég – így a legnagyobb, a UPC is – technológiai váltást tervez jövőre, hogy a mostani 30-50 csatorna helyett még nagyobb csomagot kínáljon. Így több olyan magyar nyelvű csatorna is elindulhat, amely eddig nem talált helyet magának.
A digitális televíziózás Európában évek óta terjed. A technológiacserét az EU is sürgeti. A kínálat bővítésére több digitális megoldás kínálkozik, a jelenleginél bármelyik jóval több adatot tud továbbítani. A műholdas – amelyet a UPC Direct kínál, 120 csatornával –, a kábeles – ami Magyarországon még nincs – és a földi terjesztésű, azaz szobaantennával is fogható. A hírközlési tárcánál készülő koncepció ez utóbbit támogatja, azaz a privatizáció előtt álló Antenna Hungáriát készítené fel a váltásra. Az indoklás szerint a háztartások harmadában szobaantennával fogják be a három országos televíziót. Az új technológia nyolc tévé műsorát sugározná ingyen. A vételhez szükség lenne egy jelátalakító dobozra, amely Magyarországon kiskereskedelmi forgalomban még nem kapható, bár a külföldi gyártók ugrásra készen állnak. Az átalakítók ára jelenleg igen borsos 25–400 ezer forint. Az elképzelés szerint a kormány a korszerűbb rendszer elterjedése érdekében támogatná az eszközök beszerzését. Sőt, annak érdekében, hogy a digitális televíziózás interaktív szolgáltatásokkal is bővülhessen, nem a legolcsóbb, hanem a középkategóriás, 75–100 ezer forintos jelátalakító vásárlását dotálná leginkább. Az átalakítás üteme a következő: még az idén kísérleti adás Budapesten, a közszolgálati adók és az országos kereskedelmi csatornák műsorával. Ennek hatókörét fokozatosan bővítenék, a médiatörvény módosításának megkezdésével. Az újabb csatornák szórása 2007-ben indulna el. A mostani analóg rendszert 2012-ben váltaná fel végleg a digitális technológia.

A szakmai előterjesztésen lévő koncepciót éles bírálatok illették a kábeltévések részéről. Versenyellenesnek tartják, hogy a kormány nem technológiasemlegesen támogatná a digitális váltást.

Népszabadság