SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Ingyenes lesz a digitális tévézés?

Dátum: 2006-05-23 12:54:05   |  
A következő évtizedben tovább erősödik a verseny a földfelszíni, a műholdas és a kábeles televíziós műsorterjesztés között, s ennek során a következő 2-3 évben a földfelszíni technológia veszít pozíciójából, de még így is a háztartások egyharmadát szolgálja ki - mondta László Géza, az Antenna Hungária Rt. vezérigazgatója kedden Tihanyban, a Média Hungary 2006 konferencián.
A vezérigazgató kiemelte, hogy szerintük ingyenes hozzáféréssel kellene megalapozni a magyarországi digitális földfelszíni televíziós műsorterjesztést, de később a vegyes (vagyis az ingyenesen és pénzért igénybe vehető csatornák egyidejű megjelenésének) modellnek is lesz létjogosultsága. Tisztán fizetős csatornákkal ugyanakkor nem érdemes elindulni, ezt az angol példa is igazolja - mondta László Géza.

A jelenlegi tervek szerint Magyarországon 2-3 úgynevezett multiplex keretében indulna el a földfelszíni digitális műsorszórás. Magyarország összesen nyolc ilyen multiplexet szeretne megszerezni a most is folyó genfi frekvencia kiosztásról szóló konferencián, s ennek köszönhetően ugyanis 40 televíziós csatorna működésére nyílna lehetőség. László Géza szerint az első multiplexet a közszolgálati és a nagy országos kereskedelmi csatornáknak kellene \"birtokba\" venniük, a másodikat pedig a mobil digitális televíziózásra lehetne felhasználni. Az persze a döntéshozók kompetenciája, hogy milyen módon juttatja majd a csatornákat a frekvenciához, de László Géza olyan külföldi példákat is említett, ahol ezt ingyen kapták meg, vagyis nem a jelenlegi magyarországi koncessziós megoldásban jutottak hozzá.

Diószegi József

Forrás: www.napi.hu

Hozzászólások

comments powered by Disqus