SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

A hazai DAB-rádiózás viszontagságai

Dátum: 2006-12-18 10:28:26   |  
Szerző: Dohy Gábor
Mikulás napján újra megszólalt a Magyar Rádió és az Antenna Hungária digitális multiplex csomagjában fogható Classic+ adása.
A Budapesten immár több mint tíz éve létező DAB (Digital Audio Broadcasting) rendszerű műsorsugárzás keretében a Magyar Rádió három közszolgálati programja mellett 2004 óta hallható igényes összeállításban 25 órányi komolyzene és 25 órányi jazz- és világzenei válogatás váltja egymást.

2006 szeptemberében azonban az adó elnémult: a DAB-rádió kijelzőjén hónapokon át olvasható információ szerint műszaki problémák léptek fel, amelyek orvoslása után a Classic+ adását november elején újra fogják indítani. Egy hónapos késéssel ez be is következett, ám a leállást megelőző műszaki problémákat csak részben sikerült kiküszöbölni.

A cikk írásakor, azaz december 18-án továbbra is élvezhetetlen a tracklista egy része, vannak olyan blokkok, ahol folyamatos akadozás, ugrás és visszhangszerű jelenségek kísérik a világzenei részt, míg a jazz- és komolyzenei darabok részben hibátlanul, részben kisebb-nagyobb ugrásokkal szólnak.

Majd\' három hónapnyi leállás után tehát továbbra sem sikerült megjavítani a rendszert, de az is lehet, hogy csupán figyelmetlenség vagy hanyagság miatt tapasztalhatóak a fenti jelenségek.

A hazai DAB-rádiózás jelene sok szempontból tükrözi a digitális átállás körüli huzavonát; egyrészt adott egy igényes kezdeményezés, a jó ízléssel összeválogatott, kitűnő hangminőséget lehetővé tevő digitális hanganyag korszerű sugárzása, másrészt ennek lassú haldoklása és eróziója. S míg a szomszédos országok lassan megelőznek bennünket ebben a tekintetben is, addig az Antenna Hungária honlapján és egyéb csatornáin semmilyen érdemi felvilágosítást nem lehet kapni a digitális rádiózás magyarországi jövőjéről. A Classic+ jelenlegi, részben élvezhetetlen műsora csak kidobott pénz az ablakon - ebben a formában semmiképp érheti el azt a kitűzött célt, hogy megpróbálja felhívni a digitális rádiózás előnyeire a figyelmet. Sőt, inkább elrettenti azt a néhány tucat lelkes rádiózót is, akik hajlandóak voltak beruházni digitális készülékeikbe, bízva abban, hogy nemcsak külföldön, hanem itthon is élvezhetik a DAB nyújtotta előnyöket.

Doga



Hozzászólások

comments powered by Disqus