SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Nagyfelbontású lesz a köztévé

Dátum: 2008-01-31 11:16:16   |  
Idén év végén elkezd nagyfelbontású műsorokat gyártani a Magyar Televízió. Ezek az úgynevezett hd-adások sokkal több képi információt tartalmaznak, mint a jelenlegi műsorok, és a hang is jobb lesz.
A Magyar Televízió a székházváltással egy időben megszabadul a régi műszaki berendezéseitől, az ötvenéves gyártástechnikától, és hamarosan minden műsorát nagyfelbontásban, azaz hd-minőségben gyártja majd le. Az óbudai új székházban felépülő 1-es és 2-es stúdiók már 2008 novemberétől lesz alkalmas hd-tartalmak gyártására, a 3-5-ös stúdiók 2009 közepére készülnek el. Mindettől függetlenül az M2-es csatorna már idén ősszel átáll nagyfelbontásra, lesznek saját gyártású műsorok, és jobb minőségben sugározzák majd a mozifilmeket és a természetfilmeket is.

A Magyar Televíziónál a nagyfelbontás azt jelenti, hogy az adás képaránya a jelenlegi 4:3-ról szélesvásznú 16:9-re változik, ami jobban passzol a modern lapostévékhez, a hang pedig 5.1 csatornás lesz. Azt még nem tudjuk, hogy a Napkeltében Verebes István a hátunk mögött szuszog-e majd, vagy inkább a mélynyomóban. A képkockák felbontása 1920x1080 pixeles lesz, amit 1080i hd-formátumnak is hívnak, mondta el Vígh Zoltán az MTV digitális átállásért felelős koordinátora szerdán. Ez annyit jelent, hogy a köztévé adása megfelel a Full HD szabványnak - az elektronikai üzletekben általában ezt a kifejezést tüntetik fel a tévék leírásán, ha alkalmasak a 1080i felbontás megjelenítésére.

Mivel az MTV még véletlenül sem szeretné, ha több évnyi nyugdíjak mennének rá a plazmatévék beszerzésére, ezért az átállás viszonylag fájdalommentes lesz. Egyrészt a digitális átállás időtartama alatt a hagyományos, 4:3-as képarányú adást is megtartják, és így a hd-technológiával legyártott adások akár húszéves tévéken is foghatóak lesznek, igaz ebben az esetben kevesebb a képi információ, mert a kijelző alján és tetején vékony fekete csík jelenik meg.


Azért abban is bízik az MTV, hogy fellendül az érdeklődés a nagyfelbontású műsorok iránt. Egy Szonda-felmérés szerint a magyar családok egyharmada szívesen lecserélné a tévékészülékét, őket kell tehát meggyőzni arról, hogy amennyiben lehet, modern technológiát vásároljanak. A tavaly karácsonykor még félmillió forintba kerülő plazmatévék a köztévé szakértői szerint idén karácsonykor nagyjából feleannyiba kerülnek majd, és valószínűleg az futball-Eb és az olimpia miatti nagy érdeklődés is leviszi majd az árakat.

Nagyon hasonló volt a helyzet, amikor fekete-fehérről álltak át a tévék színesre: azért nem vettek az emberek színes tévét, mert nem volt színes adás, és azért nem volt színes adás, mert senki sem használt színes tévét. Valakinek lépnie kellett. Most Európa-szerte 2008-at tartják a hd évének, a műsorgyártók megmozdultak a hd irányába, és piac elkezdett intenzíven beruházni az új technológiába. A Magyar Televízió választhatott volna piackövető magatartást, és akkor csak 3-5 év késéssel cserélte volna le elavult berendezéseit, de mivel az új székházba amúgy is új eszközök kellettek, inkább a technológiaváltás élére állt.

A beruházás költségéről a tévé még nem tudott nyilatkozni, vásárlás esetén az alsó határ nagyjából 7,5 milliárd forint. A beérkező ajánlatok alapján dől el, hogy a köztévé mit vesz meg, mit bérel és mit lízingel inkább. Már most vannak hd-kamkordereik, ezen kívül persze szükség lesz egy hd-közvetítőkocsira 8-12 kamerával, 20-30 utómunkarendszerre, és olyan hatalmas szerverekre, amelyeken nagyjából kilencvenezer órányi archívumot el tudnak tárolni.


Forrás: index.hu


Hozzászólások

comments powered by Disqus