SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Elindult az InviTV

Dátum: 2008-06-04 13:52:32   |  
Elindította IPTV szolgáltatását az Invitel amellyel az előfizetők megállíthatják az adást, rögzíthetik a műsorokat, és filmeket kölcsönözhetnek ki az online tékából.
Másfél évvel ezelőtt nagy csinnadrattával indult be hazánk első internetes tévészolgáltatása a Magyar Telekomnál, de a nagy felhajtást nem követte nagy siker, saját bevallásuk szerint egy év alatt csupán ötezer előfizetőt szereztek. Az ország másik nagy mamutcége, az Invitel pedig látszólag nem csinált semmit. Még 2007 nyarán sem volt pontos indulási dátum. Akkor és most kedden, a szolgáltatás beindításakor ugyanazt hangoztatták: jobb későn piacra lépni, de akkor már olyan szolgáltatással, amelynek a minőségét garantálni tudják.

Innentől kezdve a vásárlókon a sor, nekik kell eldönteniük, hogy elégedettek-e a minőséggel.

Markukban tartják a multimédiát

Ha a felhasználó oldaláról közelítjük meg az InviTV nevű szolgáltatást, nem veszünk észre semmi szokatlant, már ami az iptv-s megoldásokat illeti. Az adás megállítható, rögzíthető, van elektronikus műsorújság, online videotéka, és gyerekzár is, amellyel a fiatalkorú családtagok távol tarthatók a nem nekik való filmektől.

Talán a tegnap tévéje nevű funkció adhat némi okot a gyanakvásra, ez ugyanis az elérhető csatornák harmadánál az összes leadott műsort rögzíti, és ezek a műsorok – csatornától függően – egy vagy három napig megtekinthetőek. Elég nyilvánvaló, hogy az Invitel apró set-top-boxában nem fér el több terabájtos háttértár, és valóban nincs is, az Invitel ugyanis szerveren rögzíti a műsorokat. A megoldásnak van némi előnye, hiszen ha elromlik egy merevlemez, nem kell szerelőket kiküldeni az ország legeldugottabb szegleteiben élő ügyfelekhez. A húsz Celsius-fokra légkondicionált Budaörsi központban csücsülő rendszergazda besétál a szerverszobába, és valószínűleg pár perc alatt lecseréli a hibás alkatrészt.

Biztosra mennek


Az Invitel első körben azokat az ügyfeleket veszi célba, akikről egészen biztosan tudja, hogy a telefonvonaluk alkalmas a tévéműsorok továbbítására. Hat megabit per másodperces letöltési sebességre képes vonalon lehet iptv. Zsembery György, az Invitel kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy a csomagot egyelőre csak az Invitel volt koncessziós területein lehet megrendelni, de dolgoznak az országos elérhetőségen, hogy T-Com szolgáltatási területen is elérhető legyen az új szolgáltatás. Az igazgató kihangsúlyozta, hogy nem plakátolták tele az országot a hirdetéseikkel, és lapunknak elmondta, hogy első évben körülbelül tízezer előfizetőre számítanak.

Javorniczky Áron, az Invitel tévészolgáltatásokért felelős vezetője elárulta, hogy mpeg4 kódolást használnak, és bár egyelőre nincs HD, azaz nagy felbontású csatorna a kínálatukban, a felhasználóknak adott set-top-box képes a HD-adások lejátszására (HDMI-kimenet is van rajta). A kis méretű dobozban egyébként Linux operációs rendszer fut, és az Invitel kódjait javascriptben írta meg egy szlovén rendszerintegrátor cég. Ezt a kódot viszonylag rugalmasan tudják frissíteni, ha új szolgáltatásokat akarnak bevezetni. Az előfizetők egyébként kapnak egy wifi routert is, és aki nem akar kígyózó kábelet elvezetni a routertől a tévéig, havi 400 forintért konnektorba dugható hálózati kütyüt bérelhet, amely a lakás áramhálózatán továbbítja az esti showdert.


Forrás: index.hu

Hozzászólások

comments powered by Disqus