SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Opticum 9500 HD: kompromisszumok nélkül

Dátum: 2009-01-27 15:36:56   |  
Megérkezett az Opticum család legújabb, „legnagyobb” tagja, a 9500 HD 2CI 2CX PVR!

 

A külsőre sem kis készülék előlapja a már-már megszokottnak mondható funkció gombokon kívül tartalmaz még egy alfanumerikus kijelzőt, melyen minden fontos információt láthatunk. A lenyitható fedél alatt két modulfogadó és két Conax kártyaolvasó található.
Az érdekességek a hátlapon kezdődnek. Itt foglalnak helyet a többek közt PVR funkciók ellátására szolgáló USB csatlakozók, melyek közül az egyik az adatátvitelre, a másik pedig a tápellátásra szolgál (ha szükséges). Szintén megemlítendő a kétféle digitális hangkimenet, valamint az Ethernet csatlakozó, melyre később visszatérünk.
A készüléket egy másodpercenkénti 400 millió utasítás elvégzésére képes processzor hajtja. Ez már a telepítési varázslóban is meglátszik, a keleti 19,2 fokon található Astra műholdak csatornáit (beleértve a kódoltakat is), ugyanis alig két perc alatt hangolta le.
Ha már az Astráról van szó, lássuk az Astra HD promót. A kép éles, a hang tiszta, egyszóval egy szava nem lehet a felhasználónak. És ha már a HD-ről is szó esett, érdemes megemlíteni, hogy a készüléknek CAS7-es kártyaolvasója van, ami segítségével Hello HD tesztkártya használatára is alkalmas. Az HBO HD-n meg is ragadjuk az alkalmat, hogy kipróbáljuk a digitális hangkimeneteket. A kétféle kimenetnek köszönhetően nem valószínű, hogy probléma lesz a csatlakoztatással. Természetesen mindkettő gond nélkül továbbítja az AC-3 hangot, így megalapozva a gondtalan mozizást. Na, de térjünk át a funkciókra. Ahogy a nevében is szerepel, PVR készülékről van szó. Mit jelent ez? Veszteségmentesen rögzíthető digitális adásokat. Ugyan csak egy tunerrel van felszerelve, ez nem akadálya annak, hogy akár két HD-s adást vegyünk fel egyszerre, sőt, még egy harmadikat nézzünk (Természetesen mindezt ugyanarról a frekvenciáról). Ha pedig végképp nem akarunk lemaradni semmiről, itt a kép- a-képben funkció. Segítségével (szintén azonos transzponderről) két élő adást lehet megtekinteni szimultán. Ezzel kiegészítve a PVR funkciót, tehát akár 4 adást követhet nyomon a felhasználó, egyszerre. Mindez természetesen kódolt csatornákkal is működik, ugyanis a két integrált conax olvasó akár több programot is képes dekódolni. Negatívum azonban, hogy a „multichannel” CAM modulokkal ez már nem lehetséges.
A készülék, amint csatlakoztatunk egy usb eszközt, elvégez rajta, egy sebesség tesztet, és egyből figyelmeztet, ha túl lassú, és nem alkalmas timeshiftingre. A menüben pedig még meg is mutatja, az általunk használt pendrive képességeit.
Mint az a képen is látható a legtöbb pendrive elhasal a teszten. Érdemes inkább külső winchesterrel próbálkozni. Összehasonlításképp, a bal oldali képen egy Kingston DataTraveler, a jobb oldalon pedig egy WesternDigital (sata) merevlemez eredményei láthatók. A csatlakozó mellesleg nem csak felvételre, hanem adat mentésre és visszaállításra is szolgál. Lényegében az összes fontos beállítás (csatornalista, műhold és transzponderlista) átköltöztethető segítségével egy másik készülékre.
Most viszont térjünk inkább át az alapvető szolgáltatásokra. A csatornalista az Opticum gépeknél már megszokott, jól bevált funkciókat nyújtja, kiegészítve a szintén megszokott névszerinti csatornakereséssel. Hasonlóan elmondható ez az EPG-ről is, itt viszont már találkozhatunk „extrával”. A műsorújságból ugyanis két gombnyomás segítségével beállítható az időzített felvétel is. Hogy ne maradjon le a műsor eleje, vagy vége, kedvencünk, a reklámok miatt, a PVR menüben beállítható, hogy a készülék az EPG-ből beállított felvételeket hány perccel korábban kezdje, illetve fejezze be. Az infósáv a szokásos információk mellett képes megjeleníteni az aktuális csatorna technikai adatait, mint pl., kodek, felbontás, képkockák száma másodpercenként. Beállításokat tekintve is a megszokott dolgokkal találkozhatunk. Ami kiemelendő közülük, hogy a hangsávok prioritásánál már nem csak nyelvet, hanem a Dolby hangsávokat is ki lehet választani. A gyermekzárnál már megadható egy időintervallum is. Még a VFD kijelző fényerőssége is állítható. Végezetül pedig térjünk át az ethernet csatlakozóra és annak funkcióira. Segítségével a készülék alkalmassá válik internetes szoftverfrissítésre, valamint akár más ethernetes beltériegységekkel is képes kapcsolatot létesíteni. A készülék ár/érték aránya tehát könnyedén éri el az 5/5-t, tekintve, hogy jelenlegi fogyasztói ára: 59 900 Forint.
 
A készülékről további információk: a gyártó weboldalán, illetve webáruházunkban.
 
Gábor Dániel

sat.hu

 



Hozzászólások

comments powered by Disqus