SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Mobil TV: várakozások alatt

Dátum: 2009-03-23 13:40:08   |  
Szerző: dorka
A Mobil TV-s szolgáltatások világszerte várokozáson alul teljesítenek, a mobil telefonnal rendelkezők mindössze 1%-a él a készülékén való televíziózás lehetőségével. Mi lehet a kudarc oka?

Jelenleg 40 millióan használják a Mobil TV-t, sok felhasználó a telefonos szolgáltatók ajánlatainak köszönhetően ingyenesen, vagy rendkívül kedvezményesen él a lehetőséggel, így a Mobil TV-ből származó közvetlen bevételek alacsonyak -derül ki Arhur D. Little, a világ első menedzsment tanácsadó irodájának tényfeltáró riportjából.

Az, hogy 40 millióan élnek a mobil tv-alapú műsorszórás nyújtotta lehetőségekkel jelenleg a világon, jelentősen alatta marad a kezdeti várakozásoknak. Még azok az országok sem tekinthetők sikeres üzleti modelleknek ezen a területen, akik a legtöbb előfizetővel rendelkeznek, mint a 18 millió felhasználót számláló Japán, a 17 milliós Dél-Korea vagy Olaszország, a  jóval több mint egy millióval. A szolgáltatók nem vesztették el érdeklődésüket és lelkesedésüket a terület népszerűsítése iránt, jó minőségű átalánydíjas csomagokat kínálnak.

Az Arthur D. Little a jelenlegi helyzetet feltáró riportjában rámutat a probléma gyökerére, és megoldási javaslatokat is tesz. Elmondja, hogy a felmérések azt mutatják, hogy a nemzeti telekommunikációs hatóságoknak és a médiának alapvető szerepe van a mobil tv sikerének támogatásában és akadályozásában is. A mobil tv-s műsorszórás játékosainak együtt kell tudniuk működni, ha sikerre akarják vinni a szolgáltatást. A hatóságoknak meg kell érteniük, hogy pályáztatási eljárásaik nagyban befolyásolják az üzletág sikerét. Minden szereplőnek azon kéne fáradoznia, hogy az árakat minden szinten csökkenteni tudják.  Alapvető probléma, hogy a profit, amit a mobil tv szolgáltatók a mobil társaságoknak juttatnak nagyon alacsony. Egy példaértékű ország piacát tekintve a mobil társaság mindössze 1 eurót tud egy előfizető után keresni, és itt figyelembe kell venni azt is, hogy a felhasználók kritikus 10%-a 6 eurós havi díjért jut a szolgáltatáshoz.

A mobil tv-s szolgáltatások a jövőben népszerűbbek lesznek, de az előfizetői szám növekedése továbbra is a kezdetekben várt alatt maradt. A mostani számítások szerint 2011-re a jelenlegi 40 millió előfizetőből 140 millió lehet.

Forrás: adl.com, digitaltvnews.net

sat.hu



Hozzászólások

comments powered by Disqus