SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

A GPS napjai meg vannak számlálva?

Dátum: 2009-05-22 10:24:05   |  
Amerikai kormányzati források szerint a műholdak hálózata, mely a GPS rendszer lefedettségét biztosítja, 2010-ig összeomolhat.

Az összeomlás az amerikai légerői mulasztásaival magyarázható a műholdak cserélése terén. A GPS (Global Positioning System) hálónak eszerint meg vannak számlálva a napjai. Az ügy feltárása sürgető, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az egyik amerikai kormányzati hivatal független tanulmányában derült fény a hiányosságokra.

Az amerikai Kormányzati Elszámoltatási Hivatal (Government Accountability Office), a GAO hozta nyilvánosságra a hírt, melynek feladata, hogy ellenőrizze a közpénzből történő kiadások hatékonyságát.

A szövetségi államok kormányának hivatalnokai miért érdeklődnek a GPS iránt? Mert a hálózat az amerikai légügy által irányított rendszeren alapszik. A jelenleg aktív műholdak száma 31, a legidősebbek több mint tíz évesek. Ezért indította útjára az USA a GPS IIF programot, aminek az volt a célja, hogy a legöregebb műholdakat új generációsokkal helyettesítsék. Sajnos a GAO felmérése 3 éves lemaradást tárt fel a folyamatban. A kockázatot a lemaradásban az jelenti, hogy az új műholdak már nem tudják időben helyettesíteni azokat, amik akár húszéves pályafutásuk után most már hibásan működnek.

A jelenlegi műholdszám csökkentése a GPS rendszer működési minőségének csökkenését jelentené, mely mind a katonai, mind a civil felhasználás terén észrevehető lenne.

Az európaiaknak azonban nem kell annyira aggódni, mert előreláthatólag 2013-ban kezdi meg működését a Galileo rendszer, az európai, „polgári” változata az amerikainak, mely 30 műholdból áll majd.

Forrás: sat-zone.it

sat.hu


 



Hozzászólások

comments powered by Disqus