SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

A UPC műholdváltásának részletei

Dátum: 2009-07-29 12:17:02   |  
Nemrég a UPC és a Telenor bejelentette, hogy a jövőben a upc direct új műholdról, nyugati első fokról fog sugározni. Lássuk a részleteket, a miértet és azt, hogyan érinti ez a meglévő, és az új előfizetőket.

A műholdváltás apropóját az szolgáltatta, hogy a UPC Astrával kötött szerződése 2010-ben lejár, és az ASTRA a továbbiakban már nem tette lehetővé a mostani műholdpozíció használatának meghosszabbítását. Így tehát a pozícióváltás nem volt kérdéses, maximum az, hogy továbbra is az Astra kínálta lehetőségekkel éljen-e a vállalat.

A új pozícióról történő sugárzás kezdete 2010 tavaszának végén várható, a pontos időpontról a UPC később ad tájékoztatást.

A Telenorra esett választást a minőségi szolgáltatások mellett azzal magyarázza a cég, hogy nyilvánvaló előnyökkel  jár, ha műszakilag azonos bázisra kerülhet a upc direct és a Romániában működő DTH szolgáltatásuk, a FocusSAT, amely már jelenleg is a Thor műholdat használja. Az új megállapodás előnye, hogy a meglévő három transzponder mellett további hétre kötöttek szerződést, ami a jelenleginél is nagyobb kapacitást tesz lehetővé a UPC számára, és további bővítési lehetőségeket tartogat. Újabb hazai csatornákkal bővülhet majd a kínálat, és a többletkapacitásból talán a HD adásokra is telik majd. A nagy felbontású műsorok sugárzása már a UPC 2010-es tervei között szerepel. Igyekeznek a kínálat részévé tenni a most az Astráról sugárzott kódolatlan idegen nyelvű csatornákat is.

Indulásra készen a Thor 5

Hogy az előfizetők mit éreznek majd mindebből?

A UPC-től kapott tájékoztatás alapján elmondhatjuk, hogy a magyarországi területre eső  sugárzási lábnyom a Thor esetében hasonló, talán még erősebb is az Astráénál, így a hazánkban felszerelt összes jelenleg használt upc direct vevőantenna továbbra is használható lesz, az előfizetőknek nem kell ezt kicserélniük. A parabolaantennákat azonban át kell majd forgatni a mostani keleti 19,2 fokról a nyugati 1-es pozícióra. Ezt a UPC szakemberei fogják elvégezni, és semmilyen többletköltséggel nem jár. Az előfizetőknek csupán az antennához való hozzáférést kell biztosítaniuk és lehetővé kell tenniük, hogy a beltéri egységet újrahangolhassák és új működtető szoftvert telepítsenek rá.  Az új előfizetők 2010 tavaszának végétől kezdődően már eleve az új műholdpozícióban elérhető megújult kínálatra szerződnek, míg a meglévő előfizetők eközben az antennájuk átforgatásáig az ASTRA műholdról kapják a szolgáltatást. A több hónapos átmeneti időszak alatt mindenkinek lesz ideje a megfelelő időpont egyeztetésére a UPC képviselőivel az átállításra. Amint az antennájukat és beltéri egységüket a szakemberek beállították az új műholdpozícióra, úgy már azonnal hozzáférhetnek a upc direct megújuló kínálatához.
 

sat.hu



Hozzászólások

comments powered by Disqus