SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

IBC: Zavart okoz a mobil a DVB-T vételben

Dátum: 2009-09-14 13:11:40   |  
A 790Mhz-től 862 MHz-ig terjedő frekvenciasáv használata a mobil szolgáltatások terén komoly zavart okozhat a digitális földfelszíni vételben, aggódik az EBU, az Európai Műsorszórók Szövetsége.

Ezekben a napokban zajlik Amszterdamban az IBC műsorszóró szakkiállítás és konferencia. Visszatérő téma az IBC összejöveteleken a mobil-DVB-T vita, melyet Darko Ratkaj, az EBU (European Broadcasting Union) vezető mérnöke most is felvetett, és közölte, kérvényt tervez, hogy szigorítsák a gyártókra vonatkozó előírásokat, hogy megelőzzék a kép romlását. „Minden létező DVB-T vevő sérülékeny, és lehet, hogy az újak jobbak lesznek, de a már forgalomban lévők problémákkal küzdenek.”
 
Egy videóval támasztotta alá, hogy míg az analóg kép esetében "hó-típusú" interferencia lépett fel, mikor egy mobileszköz használatban volt a közelben, a digitális kép esetében a jel teljesen eltűnt.
 
A földi digitális vétel a mobil jeltovábbítás alatt is sérülhet, ami „lyukakat üt” a lefedett területbe. A javasolt megoldás az alacsonyabb fogyasztású jelátjátszók használata, amelyekkel meg is lehetne osztani egy antennatornyot a mobilszolgáltatóval, de ez mind a szabályozás, mind a finanszírozás terén felvet problémákat.
 
Az Európai Bizottság azután hoz döntést a 790-862MHz-es frekvenciasáv ügyében, miután elfogadta a Európai Konferencia Postai és Távközlési Igazgatóságok (CEPT- European Conference of Postal and Telecommunications Administrations) által összeállított jelentést.
 
Forrás: broadbandtvnews.com
 
sat.hu

 



Hozzászólások

comments powered by Disqus