SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

A nagyfelbontású műsorok megjelenítéséről

Dátum: 2009-09-24 22:58:58   |  
Meglehetősen sok zavar és bizonytalanság jellemzi az új technológia alkalmazását – sokan azt hiszik, hogy elegendő csupán a HD Ready, vagy a Full HD címkével ellátott televíziót rákötni az antenna- vagy kábelcsatlakozóra, és máris nagyfelbontásban jelennek meg a műsorok...

 

A lapos televíziók elterjedésével egyre több háztartásban van lehetőség HD, azaz nagyfelbontású televízió-műsorok vételére. Meglehetősen sok zavar és bizonytalanság jellemzi azonban az új technológia alkalmazását – sokan azt hiszik, hogy elegendő csupán a HD Ready, vagy a Full HD címkével ellátott televíziót rákötni az antenna- vagy kábelcsatlakozóra, és máris nagyfelbontásban jelennek meg a műsorok. Egy néhány hete Németországban készült felmérés azt bizonyítja, hogy még a műsorszórási technológia terén élenjáró Németország lakossága sem tájékozott a kérdésről, és tisztánlátásukat sokszor a műsorszolgáltatók sem segítik.
 
Nincsenek persze könnyű helyzetben a tévétársaságok sem, hiszen a hagyományos (SD) és a nagyfelbontású (HD) technológia még jó pár évig egymás mellett fog működni, és az átmeneti időszakban sokszor egymást felváltva lesznek láthatók kis- és nagyfelbontású tartalmak a műsorfolyamban. Az európai tévétársaságok eltérő stratégiát választottak annak jelzésére, hogy az épp sugárzott műsor milyen felbontásban látható: a Magyar Televízió minden elérhető frekvenciáján az M1 és az M2 logója mellett megjeleníti, ha az adott műsor nagyfelbontásban is látható, függetlenül attól, hogy analóg vagy digitális rendszerben sugározzák-e az adást. Így fordulhat elő, hogy az esetek többségében hagyományos analóg jelet fogó nézők képernyőjén is megjelenik a HD felirat, holott nagyfelbontású képet csak a digitális földfelszíni hálózaton, illetve digitális műholdas sugárzás keretében biztosítanak. Léteznek már olyan kábelszolgáltatók is, amelyek digitális rendszerben szintén képesek HD minőségben továbbítani a műsorokat, ezek vételéhez azonban a digitális kábelvételre felkészített, úgynevezett DVB-C vevővel rendelkező tévé, vagy külön vevőegység szükséges. Ha valaki tehát azt látja, hogy a képernyő jobb felső sarkában ott virít a HD logó, még korántsem biztos, hogy HD képet lát.
 
Mikor biztos, hogy nem lát HD képet?
-       Ha hagyományos, képcsöves (tehát nem lapos) televíziója van, bármilyen forrásból is vegye az adást
-       Ha ugyan nagyfelbontású televíziója van, de csak analóg forrásból (analóg kábelszolgáltatótól, analóg földfelszíni hálózatról vagy analóg műholdról) veszi az adást.
 
Ha a harmincöt évvel ezelőtti színes tévéadások bevezetésének korából hoznánk hasonlatot, a helyzet ma olyan, mintha annak idején kiírták volna a képernyőre, hogy az adás színes; a fekete-fehér televíziót nézők természetesen nem láthatták színesben a műsort. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a HD műsorok sugárzásához szükséges nagy sávszélességet és adatfolyamot (bitsebességet) a tévétársaságok akkor is kénytelenek biztosítani, ha az épp látható műsortartalom nem HD. Ebből következik például a hazánkban is fogható német-francia műholdas kulturális csatorna, az ARTE megoldása, amely a HD műsorok megjelenítésére fenntartott csatornáján állandóan megjeleníti az ARTE logó mellett a HD feliratot – függetlenül attól, hogy az épp sugárzott műsor HD vagy SD felbontású-e. Az ARTE a Magyar Televízióval szemben tehát azt jelöli, hogy melyik műholdas csatornáján van lehetőség HD tartalmak nézésére is, míg a Magyar Televízió azt, hogy az épp látható műsor HD-e, vagy sem. Mindkét megoldás okozhat zavarokat: az ARTE HD nézői éles szemmel (és a Telehold műsorújságban előzetesen tájékozódva) vehetik észre, hogy HD műsort látnak-e, míg az MTV analóg adásainak nézői a felbontásban semmilyen különbséget nem fognak tapasztalni a HD felirat ellenére sem. Természetesen az ARTE HD csatornájának nézői járnak jobban, hiszen ők láthatnak valóban HD tartalmakat is, sőt, a hagyományos SD műsorok képe is szebb itt, mint az ARTE nem nagyfelbontású csatornáján párhuzamosan közvetített műsoroké.
 
Ugyanez volt a helyzet a német közszolgálati televíziók, az ARD és a ZDF szeptemberi kísérleti HD-sugárzásakor: annak ellenére, hogy a képernyőn ott volt a HD felirat, a műsorok zöme eredetileg SD forrásból származott, tehát csak úgynevezett felkonvertált HD képet lehetett látni, aminek minősége messze elmarad a valódi HD tartalomtól (mint amilyen az Atlétika Világbajnokság berlini közvetítése volt). Németország 2010 elejétől kezdi meg a rendszeres HD műsorsugárzást az ASTRA digitális platformján, ettől az időponttól kezdve várható, hogy valódi nagyfelbontású műsorok fognak megjelenni a HD logó alatt.
 
Magyarország bizonyos szempontból úttörő szerepet vállalt, amikor Európában az elsők között vezette be a földfelszíni digitális műsorsugárzás keretén belül a nagyfelbontású adások sugárzását. A hazai DVB-T hálózat december 1-i bővülésével még több nézőhöz fognak eljutni az M1 HD, az M2 HD és a Duna Televízió HD-műsorai, ezért fontos tudni, hogy milyen feltételeknek kell teljesülniük a vevőoldalon ahhoz, hogy a HD-ben sugárzott műsorokat valóban nagyfelbontásban láthassuk. Első és legfontosabb feltétel egy HD-képes LCD- vagy plazma-képernyős televízió megléte. A hazai földfelszíni digitális műsorsugárzás az úgynevezett MPEG-4-es tömörítési eljárást használja, ami lehetővé teszi a nagyfelbontású adások hatékony közvetítését. Éppen ezért a HD-tartalmak vételéhez szükség van arra, hogy a televízió rendelkezzen beépített MPEG-4-es DVB-T vevővel, ellenkező esetben a televízió és az antenna közé be kell iktatni egy külön MPEG-4-es HD jelek fogadására képes digitális vevőt, amit set-top-boxnak is hívnak. Ha az utóbbi megoldást választjuk, elengedhetetlenül fontos, hogy a digitális vevőt és a televíziót a nagyfelbontású jeleket továbbítani tudó, úgynevezett HDMI-kábellel kössük egymással össze, különben nem fogunk HD-képet látni sem scart-, sem pedig hagyományos antennacsatlakozást használva.
 
A HD-tartalmak pontos megjelenítéséhez az is szükséges, hogy a vevőegység menüjében a felbontást minimum 720p-re, vagy 1080i-re állítsuk, 720p alatti érték már SD felbontásban jeleníti meg a képet. Korrekt beállítással viszont olyan képet élvezhetünk, ami vetekszik az színes műsorsugárzás megjelenésének csodájával.
 
 
                                                                                              Doga
sat.hu
 

 



Hozzászólások

comments powered by Disqus