SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Digitális rádiózás Magyarországon

Dátum: 2009-10-08 15:37:41   |  
...Elmondható tehát, hogy a 18 éven át tartó, szerény eredményeket hozó DAB-kísérlet után egyelőre teljes érdektelenség övezi az elvileg közel egy éve üzemszerűen folyó budapesti digitális rádiósugárzást...

 

Hazánkban már több mint egy évtizedes múltra tekint vissza a digitális rendszerű földfelszíni rádiós műsorsugárzás, angol nevén a Digital Audio Broadcasting (DAB). 1995-ben kezdődött Budapesten a kísérleti sugárzás, amely egészen 2008 őszéig tartott a Magyar Rádió három, valamint a klasszikus és jazz-zenei összeállítást sugárzó Classic+ műsoraival. A fővárosban és mintegy 30 kilométeres vételkörzetében tehát 18 éven át lehetett fogni a digitális műsorokat mindazoknak, akik ebben az időszakban beszereztek egy DAB-rádiót. Aztán eljött az a pillanat, amikor – a digitális földfelszíni televíziózáshoz hasonlóan – a Nemzeti Hírközlési Hatóság pályázatát megnyerve, az Antenna Hungária beszüntette a DAB rendszerű műsorok sugárzását, és a korszerűbb tömörítési eljárást alkalmazó DAB+ mellett letéve a garast, 2008 decemberétől a „hagyományos” DAB-rádiók számára foghatatlan DAB+ rendszerű adókat állított üzembe.
 
Nem volt persze sok DAB-vevő sem Magyarországon a kísérleti adás alatt, de néhány lelkes frekvenciavadász azért akadt, akik külföldről beszerzett digitális rádióikkal venni tudták a műsorokat. Most ők sem hallgathatják az új adókat, mivel készülékük alkalmatlan a DAB+ által alkalmazott, úgynevezett AAC hangtömörítés feldolgozására. A hazai kereskedelemben pedig nem, vagy csupán elvétve, elsősorban internetes forrásokból lehet hozzájutni DAB+ rádióvevőkhöz. Elmondható tehát, hogy a 18 éven át tartó, szerény eredményeket hozó DAB-kísérlet után egyelőre teljes érdektelenség övezi az elvileg közel egy éve üzemszerűen folyó budapesti digitális rádiósugárzást. Ennek egyik fontos oka lehet az is, hogy a műsorszolgáltatók (a Magyar Rádió és a kereskedelmi rádiók), valamint az Antenna Hungária máig nem tudtak megállapodni a digitális sugárzás feltételeiben, ezért a budapesti A műsorcsomag, azaz A multiplex számára kijelölt 11D csatornán, a 222,064Mhz-es frekvencián jelenleg is csupán tesztműsorokat sugároznak, igaz azt szép számmal. Azon kevés szerencsések, akik rendelkeznek DAB+ vevőkészülékkel, a Magyar Rádió három közszolgálati műsora mellett a svájci Swiss Satellite Radio három csatornáját, a Swiss Jazz, a Swiss Classic és a Swiss Pop műsorait is élvezhetik, továbbá 2009 tavaszától a Sláger Rádió, a Magyar Katolikus Rádió, a Gazdasági Rádió és a radicafé is bekerült a digitális kínálatba. Elvileg tehát Magyarország lakosságának közel 30%-a már ma is élhetne a digitális rádiózás nyújtotta előnyökkel, azaz a jó hangminőséggel, a sokszínű programkínálattal és a műsorokat kísérő különféle információk megjelenítésének lehetőségével.
 
A gyakorlatban azonban a jelek szerint sem a műszaki kereskedelem, sem pedig a felhasználók nem mutatnak különösebb érdeklődést az új technológia iránt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Nyugat-Európában sem sikertörténet a DAB rendszerű műsorsugárzás; kivétel talán Anglia és Svájc, ahol sikerült időben megteremteni mind a műsorszolgáltatók, mind a kereskedelem részéről a digitális rádiózás feltételeit. Németországban viszont a rádióhallgatók nem kívántak tömegesen átállni a jól megszokott, és arrafelé valóban kitűnően működő analóg FM rádiózásról, pedig a legtöbb német tartományban sokszínű programcsomagot kínálnak DAB rendszerben is.
 
Magyarországon a digitális földfelszíni televíziózás bevezetésénél tapasztalt anomáliák tehát fokozottan sújtják a digitális rádiózást, pedig technológiai váltásra akad néhány pozitív példa is hazánkban. Ilyen volt például a 90-es évek közepén a televíziós színszabvány SECAM-ról PAL rendszerre változtatása, vagy szintén a 90-es évek második felében végrehajtott URH normaváltás, amikor a keleti OIRT szabványú adók helyett a nyugati CCIR szabványú FM adók kezdték meg működésüket. Hasonló sikertörténet lehetne a digitális rádiózás elterjedése is, ha a sugárzás országos üzemszerű beindításáért felelős felek mindent megtennének annak érdekében, hogy minél szélesebb körben ismertté és kedveltté váljon az új technológia.
 
 
                                                                                              Doga
 
 

 



Hozzászólások

comments powered by Disqus