SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Ilyen egy korszerű műholdvevő – Technisat TechniStar S1 teszt

Dátum: 2010-12-06 10:42:54   |  
Szerző: dorka
Nem számítottam különösebb meglepetésekre amikor beüzemeltem a Technisat legújabb, TechniStar S1-re keresztelt HDTV műholdvevőjét. Egyszerűen kezelhető, letisztult készüléket vártam kiváló kép és hangminőséggel. Ezt meg is kaptam, de találkoztam jó néhány kellemes meglepetéssel is a tesztelés során.

A német gyártó mindig is élen járt az új funkciók fejlesztésében. Ezek első pillantásra fel sem tűnnek, de ha elkezdjük használni a készüléket, egy idő után hiányoznának.

Mik is ezek az apróságok, amelyek kényelmesebbé teszik a használatot.  

 

  • Gyorsindítás
  • SFI – fejlett elektronikus műsorújság
  • Fejlett időzítő funkciók
  • távoli elérés
  • wifi támogatás
  • HDMI TechniLink
  • AV szinkronizálás
  • képmegjelenítés/zoom
  • médialejátszó
  • játéklisták
  • MPEG, TS, VOB lejátszás
  • Timeshift
  • videófelvételek szerkesztése
  • szülői felügyelet

 

  

Gyorsindítás

Az uniós szabályok értelmében 1W alá kell csökkenteni a készülékek készenléti állapotban történő fogyasztását. A TechniStar mindössze 0,55W-ot fogyaszt, de ennek az az ára, hogy készenléti módban minden funkciót leállít, kikapcsolja az órát és a műholdvevő fej táplálását.

A bekapcsoláskor 21 másodpercre van szükség ahhoz, hogy megjelenjen a kép. Ha valaki gyakran kapcsolgatja ki-be a készüléket, egy idő után fárasztó lehet ez a 21 másodperc. Erre találták ki az aktív készenlét-et. Ezt bekapcsolva megnő ugyan picit az áramfelvétel, cserébe viszont 2 másodperc alatt elindul a készülék.

 

SFI – fejlett elektronikus műsorújság

Az EPG azaz elektronikus programkalauz már minden műholdvevőnél alapfelszereltségnek számít. Ez teszi lehetővé, hogy gyors áttekintést kapjunk a képernyőn keresztül az éppen futó és a jövőbeni műsorokról. Sok műsorszolgáltató több napra, akár egy hétre előre megadja a műsorlistáját.

Az SFI-vel előválogathatjuk és bejelölhetjük a műsorokat. Egy gombnyomással programozhatjuk az időzítőt felvételre. Kilistázhatjuk a műsorokat műfaj szerint (pld. gyerek, sport, film, zene, stb.) de szabadon választott kifejezéseket is kereshetünk a teljes tartalomban.

 

Fejlett időzítő funkciók

2010-re átalakultak a tévézési szokások. Sokszor már nem a sugárzással egy időben, hanem felvételről nézzük a bennünket érdeklő műsorokat.

Ehhez nyújt segítséget, hogy több különböző időzítőt használhatunk aszerint, hogy csak azt szeretnénk, hogy az SFI-vel kiválasztott műsor kezdetekor a készülékünk automatikusan bekapcsoljon, vagy átkapcsoljon a kívánt programra., vagy rögzíteni is akarjuk azt.

Rögzíthetünk például készülékhez csatlakoztatott merevlemezre (DVR-Timer). Ekkor a kijelzőn REC felirat látszik és a távirányítóval a felvétel zavarása nélkül korlátozottan ugyan, de elérhetünk néhány funkciót.

A video-felvevő (külső) időzítőt akkor érdemes használni, ha videomagnóra vagy DVD íróra rögzítünk. Ekkor is látjuk a REC feliratot a kijelzőn, de nem lépkedhetünk a menüben, azért, hogy a felvételen ne látszódjanak a készülék feliratai.

 

Távoli elérés

Nem kell kétségbeesve hazarohanni, ha a munkahelyünkön jut eszünkbe, hogy elfelejtettük beprogramozni a készüléket felvételre és így a gyerek nem látja a kedvenc rajzfilmje legújabb részét.

A TechniStar S1-et az Interneten keresztül is programozhatjuk, illetve módosíthatjuk a beállításait. Ehhez semmit nem kell telepítenünk a számítógépre, mert bármilyen böngészőprogrammal működik. Sőt számítógép sem kell, ha van egy Internetezésre alkalmas mobiltelefonunk.

Ennek feltétele természetesen, hogy a készülékünk csatlakoztatva legyen az otthoni hálózathoz és azon keresztül az Internethez.

 

Wi-Fi támogatás

Az otthoni számítógép hálózathoz illetve az Internethez való csatlakozáshoz a készüléket ellátták a szükséges Ethernet csatlakozóval. Sok háztartásban azonban nem szeretik és nem is használnak kábeleket, mert WiFi routerük van. A TechniStar S1 is képes vezeték nélkül csatlakozni a hálózatunkhoz, ehhez egy pár ezer forintos kis eszközt, úgynevezett USB-Dongle-t kell a készülékünkbe dugni.

 

HDMI TechniLink

Ez a funkció a HDMI CEC ipari szabványon alapul. Az a lényege, hogy lehetővé teszi a műholdvevő és a hozzá csatlakoztatott TV közötti adatcserét. A TechniLink használatával egyetlen távvezérlő szükséges csak, hogy a főbb funkciók, mint a ki/be kapcsolás vagy a hangerőszabályzás, a műholdvevőn és a TV-n is használhatóak legyenek. A TechniLink a HDMI kábelt használja a rendszerjelek továbbítására.

 

AV szinkronizálás

Aki használt már valamilyen digitális jelforrást, az találkozhatott azzal az apró de bosszantó hibával, amikor a kép és a hang nem volt szinkronban egymással. Eleinte vicces, de hosszútávon nagyon zavaró, amikor a bemondónak másképp jár a szája, mint ahogyan a hangot halljuk.

Ha a szolgáltató nem veszi észre az adáshibát, a TechniStar tulajdonosoknak akkor is van megoldás, ugyanis az AV szinkronizálás menüpontban tudjuk tologatni a hangot a képhez képest, korrigálva ezzel az adáshibát.

 

Képmegjelenítés/zoom

Az sem szívderítő, amikor hiába van nagy képernyőnk, a nappali falát félig elfoglaló LCD TV-n felete gyászkeret övezi az éppen nézett műsor képét, mert a műsorszolgáltató nem vagy nem megfelelő módon továbbítja a képarány helyes beállításait tartalmazó WSS vezérlőjeleket.

Hiába van a TV távirányítóján képarányváltó és zoom funkció, mert HDMI jelforrás esetén ezeket többnyire nem lehet használni. Ekkor vesszük nagy hasznát a TechniStar azon képességének, hogy a képarányt egyszerűen és gyorsan módosíthatjuk anélkül, hogy a menük között kellene keresgélni.

 

Médialejátszó

A készülék használati útmutatójában a legtöbb helyet a különböző típusú médiumok kezelése, lejátszása és az ezekkel kapcsolatos tudnivalók foglalják el.

Az ugye már nem kuriózum, hogy egy műholdvevő képes a műsorokat külső merevlemezre rögzíteni.

Sok olyan készülék van a piacon, ami ezen felül le tud játszani más tartalmakat is, mint például MP3-as zenéket, képeket, esetleg szamítógépes videókat. Olyan viszont kevés van, ami ezeket minden tekintetben megfelelően produkálja. Számos esetben találkoztam akadozó képpel, lefagyó készülékkel, vagy olyan lejátszással, amikor ha félbehagytam egy film nézését később nem tudtam onnan folytatni ahol abbahagytam, elölről kellett kezdeni.

A TechniStar S1 hibátlanul megbirkózik a médialejátszással. Legyen az MPEG, VOB (ezt használják a DVD-ken) vagy más műholdvevővel felvett TS formátum. A filmet négy sebességfokozatban gyorsíthatjuk előre/hátra, de akár ki is kockázhatunk egy jelenetet.

Az MP3 lejátszásnál a hallgatott zeneszám minden letárolt paramétere megjeleníthető az info gomb megnyomásával (előadó, cím, album, év, stb). Ha valaki nagy zenetárral rendelkezik, akkor szeretni fogja, hogy különböző válogatásokat, játéklistákat készíthet és menthet el pld. házibulira, vagy romantikus együttlétre.

Ugyanilyen listákat készíthetünk a fotóinkból és diavetítésként elindítva zenei aláfestéssel is megnézhetjük őket.

 

Timeshift – időeltolásos felvétel

Hihetetlen hasznos funkció. A lényege, hogy ha a tévénézést meg kell szakítsuk valamilyen nem várt esemény, például egy fontos telefonhívás miatt, akkor a távirányító STOP gombjával megállíthatjuk az adást.

Ekkor a háttérben elindul a felvétel, s a telefonbeszélgetés befelyeztével úgy folytathatjuk a tévézést, hogy nem maradtunk le semmiről. Ilyenkor egy időben történik a felvétel és lejátszás.

 

Egy másik ragyogó lehetőség, amikor a Timeshift segítségével kihagyhatjuk a bosszantó reklámokat. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy a nézni kívánt műsor kezdetén bekapcsoljuk a műholdvevőt, de egyből le is STOPPOLJUK az adást. Csak 20-25 perc elteltével ülünk le és indítjuk a programot. Ha elértünk a reklámhoz, akkor az egyszerűen átpörgethető, s így egy csomó időt megspórolhatunk.

 

Videófelvételek szerkesztése

Ez egy igazi Technisat-os specialitás. A készülék által készített felvételeket szerkeszthetjük a távirányító segítségével. Például szétdarabolhatjuk, összefűzhetjük, kitörölhetünk, másolhatunk részleteket. A szerkesztő funkciók segytségével könnyen kivághatjuk a nemkívánt részeket (pld reklámokat) a filmekből és akár később számítógére vagy DVD lemezre menthetjük az így megtisztított felvételeket.

 

Szülői felügyelet - fejlett családvédelem

A Technistar S1 tervezői igen kifinomult rendszert építettek be annak érdekében, hogy a gyerekeinket megvédjük a TV-zés káros hatásaitól.

Öt különböző felhasználót (szülő és négy gyermek) tud megkülönböztetni a készülék. Bekapcsoláskor a felhasználó azonosítja magát és a készülék vasszigorral korlátozza a TV-zést, ha az szükséges.

Az alap, hogy kiválaszthatjuk mely csatornákat engedjük nézni, elkerülve ezzel, hogy ártatlan csemeténk esetleg valamelyik szexhirdetéseket sugárzó csatornára tévedjen. Amivel eddig más készüléknél nem találkoztam, hogy a készülék méri az időt, amit a gyerekek TV előtt töltenek, és ha eléri az aznapra engedélyezett mennyiséget, könyörtelenül lekapcsolja az adást még akkor is, ha a spongyabob-nak még nincs vége. Ez eleinte biztos rosszul esik a gyereknek, de legalább nem a szülőre lesz mérges és hamar megtanul jól gazdálkodni a TV-zésre fordított idővel. Tovább finomítja a lehetőségeinket, hogy a hét különböző napjaira más-más idő mennyiséget engedélyezhetünk.

 

Ez csak egy kis ízelítő a készülék lelkivilágából. Szinte biztos, hogy egy csomó hasznos funkciót még fel sem fedeztem. Erre enged következtetni a tény, hogy 193 oldalas használati útmutatót találtam a dobozában.

 

A készülék személyesen is megtekinthető vagy kipróbálható, a nemrég nyílt Sat.hu Antenna Szakáruházban. (1047 Budapest, Tinódi u. 18.) Még egy kellemes meglepetés a végére. Aki már most nem bír magával és rohan megvásárolni, nem kell nagyon mélyen a zsebébe nyúlnia, mindössze 59.670 Ft-ot kell kiperkálni érte.

Posta Tibor
www.sat.hu

 

 

 



Hozzászólások

comments powered by Disqus