SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

A nagy DVB-T tuner teszt

Dátum: 2011-01-25 21:23:47   |  
A sikeres és stabil DVB-T vétel az ország egyes területein eltérő felkészültséget igényel. Ahol az adóktól távolabb, sugárzási körzet határán kívánjuk venni az adást, több tényezőt kell figyelembe venni. A recept három hozzávalót tartalmaz: jó antenna – megfelelő magasságban, megfelelő minőségű levezető kábel és megfelelő érzékenységű tuner.

A sat.hu közölt már antennatesztet és folyamatban van egy részletesebb antenna mérés publikálása is. Így a megfelelő antennák kiválasztására lehetőség nyílik.

A levezető kábelek fontossága a témával foglalkozó fórumokon nincs túlhangsúlyozva, de szerencsére egyszerű a dolgunk, új, jó minőségű RG6, vagy ahol van hely a kábelcsatornában, RG11 kábelt használva, minimalizálva a toldásokat, elhagyva vagy jobb minőségűre cserélve a falicsatlakozókat, a kábelezés minősége jól kézben tartható. A kábelezés a legolcsóbb része a rendszernek, ezen nem érdemes spórolni.

A vevőkészülékekben lévő tunerek érzékenysége azonban mérés vagy legalább is tesztelés nélkül nem megállapítható. Két jó minőségű gyártó terméke között is lehet 3-5dB, de egyes vételi körülmények között akár 8dB különbség is az érzékenységben.
 
Mit jelent a gyakorlatban, ha az egyik készülék pl. 5 dB-el érzéketlenebb, mint a másik?
·         vételhatáron 5dB-el nagyobb nyereségű antennát igényel, ami általában nagyobb méretű, emiatt nehezebben szerelhető és drágább.
·         ha stabil vétel van, de el szeretnénk osztani a jelet több készülék között, akkor pl. egy jó minőségű hármas osztó csillapítása 5dB körüli, tehát egy antenna, ami egy érzéketlenebb készüléket szolgál csak ki stabilan, képes három érzékeny készüléket meghajtani.
·         az érzékeny vevő időjárási tartaléka nagyobb, vagyis nem lesz észlelhető minőségromlás romló vételi körülmények között sem. Gondoljunk pl. a padláson belül elhelyezett antennák esetében a cserépre rakódó hóréteg jelcsillapító hatására.
 
1. DVB-T tunerek érzékenységének tesztje - bevezetés
 

 Szerző: Orosz Nándor

 



Hozzászólások

comments powered by Disqus