SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

PVR lépésről-lépésre

Dátum: 2011-08-03 18:16:15   |  
Szerző: dorka
Egyszerű használati útmutató arra az esetre, ha műholdas vagy földi vevőnkkel felvételeket szeretnénk készíteni a TV műsorokról, vagy a reklámok kihagyásával akarunk tévézni.

A digitális műholdas és földi vevők vevők tulajdonságai között szinte már alapfunkciónak számít a PVR (personal video recorder) azaz személyi videorögzítő, vagyis a videomagnó digitális utódja.

 

Ha az Ön készülékén is ott a PVR Ready felirat, akkor most megtudhatja hogyan élhet a felvétel lehetőségével. 
A korszerű műholdas és földi vevők igazi multimédiás tehetségek, ha PVR Ready funkcióval vannak ellátva, lehetővé teszik, hogy felvegyük a kiválasztott műsort és akár időben tekerhessünk is benne. A külső merevlemezt, amire a tévéprogramot rögzítjük, USB-vel csatlakoztathatjuk a készülékhez, lássuk hogyan.
 
 

1. Csatlakoztassunk külső merevlemezt!

 

Egy USB-vel csatlakoztatható külső merevlemezre lesz szükségünk, ami a legtöbb számítógép szaküzlet, vagy műszaki kereskedés kínálatában megtalálható. Célszerű olyat választanunk, aminek saját 230V-os tápegysége van, így nem a műholdvevőnket terheli az áramfelvétellel. Ezt kell csatlakoztatnunk a digitális műholdvevőnkhöz egy szabad USB porton keresztül. A csatlakoztatott külső tárhelyre könnyen rögzíthetjük a kívánt TV adást.
 

2. Válasszuk ki az adathordozót!

 
Ahhoz azonban, hogy indulhasson a felvétel, néhány készüléknél egy-két alapbeállítást el kell végeznünk. Először is a készülék menüjében ellenőrízüzk, hogy érzékeli-e a rácsatlakoztatott háttértárolót. Ha olyan készülékünk van, amihez egyszerre több adathordozó is csatlakoztatható, akkor ki kell választanuk, hogy melyiket használja a felvételhez.
 

3. Ellenőrizzük a merevlemezt!

 
Általánosságban a külső tárhely ilyenkor már alkalmazható a digitális TV programok felvételére, mivel szinte minden műholdvevő támogatja a FAT 32-es formátumot. A merevlemezek gyárilag FAT 32 rendszerben kerülnek előformattálására. A programok írásának és olvasásának sebességét viszont nem árt és szükséges is tesztelni, hogy biztosak lehessünk a PVR problémamentes működéséről. Különösen fontos ez, ha HD, azaz nagy felbontású műsorokat is szeretnénk rögzíteni. A HD-s műsorok jóval nagyobb tárhelyet és átviteli sebességet igényelnek. A merevlemezek rögzítési sebességével nem szokott probléma adódni, de a pendrive-ok esetében találkozhatunk olyannal, hogy alkalmatlan a HD-s műsorok rögzítésére. 
 

4. Rögzítsünk és játsszunk vissza TV- és rádióműsorokat!

 
Ha végeztünk a teszteléssel már használhatjuk is a videó felvevőt programok rögzítésére.  Nincs más dolgunk, mint megnyomni a Record (általában piros) gombot és már indul is az éppen nézett műsor felvétele. Egyszerűen rögzíthetünk műsort az EPG, azaz elektronikus műsorújság segítségével, úgy, hogy kijelöljük az adott filmet és megnyomjuk a REC gombot.  
 

5. Időeltolásos televíziózás

 

Más néven time-shift funkció lehetővé teszi, hogy megállítsuk az élő adást a Pause gomb megnyomásával, és ezáltal rögzítsük is azt a külső merevlemezre. Ha újfent megnyomjuk a gombot, ott folytathatjuk a műsort, ahol abbahagytuk, míg a programot továbbra is rögzíti a készülékünk. Az előre és hátra tekerést biztosító gombok segítségével a már rögzített filmben akár többször vissza is nézhetünk vagy átugorhatunk részeket.
Hasznos lehetőség, ha egy érdekes programot az elejénél megállítunk (Pause) és csak kicsit később, kb. 25-30 perc múlva kezdjük el nézni. Ha  felvételben reklámhoz érünk azt egyszerűen átpörgethetjük. Ezzel a trükkel sok hasznos időt spórolhatunk meg magunknak.
 

6. Felvételek visszajátszása

 
A felvett műsorokat a készülékek automatikusan névvel látják el és jelzik a rögzítés időpontját is. Ha sok felvételünk van, akkor ez nagy segítséget jelent az egyes műsorok visszakeresésében. A listában egyszerűen keressük meg a nézni kívánt műsort és a Play gomb megnyomásával már nézhetjük is. 
A felvett műsor esetén - ugyanúgy, mintha élő adást néznénk -  használhatjuk a teletext-et, nyelvválasztást és a feliratokat is.
 

7. Felvételek lejátszása/szerkesztése számítógépen

 
Mivel a külső merevlemezek számítógéphez is csatlakoztathatóak így semmi akadálya sincs annak, hogy a felvett műsorokat a számítógépünkön is megnézhessük.  Sőt  egy videoszerkesztő program segítségével a felvételeket megtisztíthatjuk  a nemkívánatos reklámoktól és akár DVD lemezre is kiírhatjuk. Előfordulhat, hogy a számítógépünk nem játsza le egyből a felvett filnet, ilyenkor próbáljunk ki más médialejátszó programokat is. Az egyik legjobb erre a célra a VLC nevű az interneten is megtalálható ingyenes program.
 
 
Néhány PVR Ready műholdas és földi vevő készülék, amelyek alkalmasak minőségromlás nélküli felvételre és visszajátszásra.
 
  1. Optibox CX PVR Ready - kiváló műholdvevő 2 db USB csatlakozóval, pontmátrixos kijelzővel, ami megjeleníti a nézett TV program nevét
  2. Optibox Koala - HDTV műholdvevő, az előző "nagytestvére" Egyszerűen kezelhető, minden kézreáll. Az igényes felhasználók kedvence.
  3. Amiko Alien - multimédiás HDTV műholdvevő, Internet támogatással. Azoknak akik a lehető legtöbbet szeretnek kihozni egy készülékből
  4. Triax TR 41 - MindigTV vevő. Egyszerű, olcsó, Minden alap funkcióval. Idősebbek is könnyen boldogulnak vele
 
 

 



Hozzászólások

comments powered by Disqus