SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Eltűnhetnek a német műholdas adások

Dátum: 2012-04-22 16:56:47   |  
Napokon belül 30 német tévécsatornát kapcsolnak le az ASTRA műholdról

Több mint húsz éve, hogy Magyarországon megjelentek a külföldi tévéadások vételére szolgáló parabola antennák. A fogható csatornák kezdetben óriási népszerűségnek örvendtek, mert az akkor létező két országos magyar adó mellett, hihetetlen változatosságot jelentettek. 

 

Senkit nem zavart, hogy idegen nyelvűek voltak a csatornák mert még minden az újdonság erejével hatott. 

 

Főleg angol és német nyelvű adások jöttek ezekkel a tányérokkal, ilyenek mint a Super Channel, Screensport, Sky Channel, RTL, Sat1, Teleclub, stb.

 

Mivel az évek előrehaladtával a magyar nyelvű műsorok száma is jelentősen gyarapodott, a külföldi adók iránt lankadt az érdeklődés. 

A műholdas vétel a hobbisták játékszere maradt. Van azonban rajtuk kívül is egy réteg, aki nem mondott le a műholdvevők használatáról. Akik jól beszélnek idegen nyelveket, vagy szívesen tájékozódnak független forrásokból is.

 

A húsz évvel ezelőtt felszerelt és az ASTRA műholdra beállított készülékek akár a mai napig működhetnek kifogástalanul a tulajdonosaik örömére. Azonban április 30. után könnyen lehet, hogy csak a “hangyák háborúját” láthatják azok a nézők, akik a számtalan figyelemfelhívás ellenére eddig nem gondoskodtak a készülékek cseréjéről. 

 

Az Astra műholdról sugárzott utolsó 30 analóg TV csatorna végképp digitálisra vált. Nem kell megíjedni, nem veszítjük el őket, mindössze annyit jelent, hogy a nagyon régi analóg készülékeket nyugdíjazni kell, s helyettük korszerű digitális készülékeket kell használnunk. 

Szerencsére a készülékcsere is sokkal kevesebbe kerül, mint azt a legtöbben gondolják.

 

 

Tízezer forintért már kiváló készülékeket lehet kapni, amivel ráadásul az antennánk is nagyságrendekkel több csatornát vesz ezután.

 

A csere alkalmával érdemes néhány dolgon elgondolkodni. Ha már úgyis rákényszerültünk a fejlesztésre, akkor lehet, hogy megér pár ezer forinttal többet kifizetni egy olyan készülékért, ami videomagnóként is használható, vagy amivel a nagyfelbontású (HD) adások vétele is lehetővé válik. 

 

Összefoglalva: Ha eddig a nagyon régi, analóg műholdvevővel nézte az ASTRA műholdról a német TV adókat, 2012. április 30. után ez már nem lehetséges, mert a szolgáltató ezen a napon végleg kikapcsolja az analóg átvitelt. A műsorok természetesen továbbra is nézhetőek, de már csak a korszerűbb, digitális rendszerben.

 

Az új készülék vásárlásakor érdemes jól körülnézni mert árban és tudásban is jelentős különbségek lehetnek. Az érdeklődők szakértő segítséget kaphatnak például a sat.hu Antenna Szakáruházban (1047 Budapest Tinódi u. 18. Telefon: 06 1 433 4285) vagy 

a bolt.sat.hu Internetes áruházban megrendelhetik a váltáshoz szükséges készüléket. 

 

Posta Tibor
otthoni műholdveő és antenna szakértő