SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Meteorológiai műholdak

Dátum: 2004-03-28 15:35:55   |  
Szerző: postatib
Akár saját magunk elemezhetjük a Föld-et figyelő meteorológiai műholdak által készített legfrissebb képeket.

A geostacionárius pályán (Az Egyenlítő feletti kb 36000 km-es magasságú körpálya neve. Ebben a magasságban az itt tartózkodó műholdak a Földdel együtt forognak ( a szögsebességük azonos) , s így lentről változatlan pozícióban látszanak) kerinfő meteorológiai műholdak folyamatosan pásztázzák bolygónkat. Az időjárási műholdak nagyon sok berendezést tartalmaznak, így alkalmasak kameráikkal pontos képet rögzíteni a felhők mozgásáról (általában ezeket láthatjuk a televízió képernyőjén megjelenő időjárásjelentések során). A nagyfelbontású kamerák mellett általában elhelyeznek a műholdakon speciális mérőberendezéseket is a Föld légkörének, a tengerek és óceánok vizeinek hőmérsékletmérésére, a napkitörések vizsgálatára.

A műszerek által a Földre továbbított adatok egy részét bárki elérheti az Interneten keresztül és akár saját magunk is könnyűszerrel készíthetünk animációt, műholdas térképekből. A legkönnyebb talán az EUMETSAT oldalán. Jelöljük ki a baloldali legalsó menüpontot (Meteosat images) majd a feljövő oldalon válasszuk ki a Föld azon szektorát aminek az időjárására kíváncsiak vagyunk.

A NASA weboldalán csokorba gyűjtve találjuk meg az elsősorban az amerikai kontinenst pásztázó műholdak adatait és képeit. A magyar vonatkozású műholdas képeket az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján lehet megtekinteni