SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Az Antenna Hungária DVB-T tervei

Dátum: 2004-11-13 20:01:39   |  
Szerző: postatib
November 11-én délután tartott tájékoztatást az Anenna Hungária Rt a DVB-T sugárzás aktualitásairól és jövőbeni terveiről a set top box gyártók és forgalmazók részére.
Csütörtökön déluán zsúfolásig megtelt az AH Rt. Petzvál József utcai székházának IV. emeleti tárgyalója. A szolgáltató meghívására a gyártócégek magyarországi képviselői illetve az értékesítésben érdekelt forgalmazók vettek részt azon az összejövetelen, ahol az AH Rt. ismertette elképzeléseit a DVB-T rendszerű sugárzás hazai elterjesztéséről.

Kárpáti Rudolf - műsorterjesztési vezérigazgató-helyettes tájékoztatása szerint jelenleg

Budapesten két adó (a 43-as és 51-es csatornán) 1 kW teljesítménnyel és egy átjátszó adó (28-as csatorna), valamint Kabhegyről (a 64-es csatornán) 2,5 kW- os teljesítménnyel sugároznak DVB-T rendszerben üzemszerűen adásokat.
Jelenleg mindegyik adó ugyanazt a multiplex-et (M1, M2, DunaTV) sugározza.
A tetőantennára tervezett vétel multiplexenként 5 TV program továbbítását teszi lehetőve.

Az AH tervei szerint rövidesen megkezdik a DVB-T sugárzás kiterjesztését országos méretűre. 2007-re már 3 országos multiplex (összesen 15 csatorna) továbbítását tűzték ki. Majd 2008-2012 között végzik az átállást az analóg sugárzásról a digitálisra, további 3 új országos multiplex beikttásával, vagyis 2012-re 6 országos multiplex működik majd melyből 1-et a mobil szolgáltatáshoz használnak majd.

Az AH RT által sugárzott DVB-T alapszolgáltatásai:
- Free To Air kép és hang
- Elektronikus műsorkalauz (EPG)
- MHP ( Multimedia home Platform) alapú képekkel kiegészített szuperteletext
- Newsticker (a felhasználó által szabályozható futó hírszallag)
- Voiting (szavazórendszer)
- SMS fal (lapozható, nem szerkesztett)

Ezt követően Árki Zsolt részletesen ismertette, milyen műszaki paraméterekkel kell rendelkeznie a set top boxoknak amelyeket javasolnak a vételhez. Továbbá hangsúlyozta, hogy a jelenlegi sugárzás tetőantennára tervezett vételt tesz lehetővé.

Sogrik György platformfejlesztési csoportvezető ismertette a jelenlévőkkel, hogy miért az MHP-t választották az ismert alkalmazás programozási interfészek (OpenTV, Media Highway, Betanova, MHEG-5, Windows CE) közzül Továbbá elmondta, hogy a következő szolgáltatások beveztését is tervezik a DVB-T rendszeren:
- házi bevásárlás
- távoli bankműveletek
- távszavazás
- fogadás
- játékok

Természetesen az MHP-n alapuló szolgáltatások csak az arra alkalmas készülékekkel használhatók.

Az AH szekemberei kérdésekre válaszolva elmondták, hogy mivel médiatörvény értelmezési problémáik vannak az ORTT-vel, nem várható, hogy ez évben újabb csatornák kerüljenek fel a rendszerre. Természetesen mivel az AH-nak üzleti érdekei is fűződnek a DVB-T minél előbbi térnyerésében, mindent elkövetnek, hogy a média hatóság a legrövidebb időn belül zöld utat engedjen.


sat.hu összeállítás

www.dvb-t.hu
fórum: http://www.netboard.hu/viewtopic.php?topic=9232

Hozzászólások

comments powered by Disqus